Publicerad 2017-02-01

Smygtitt: Här är det nya biblioteket i Lit

Biblioteksfilialer läggs ner på många håll i landet. I Lit gör kommunen tvärtom. Nu öppnar ett helt nyrenoverat bibliotek med samma service som i Östersund, Torvalla och Brunflo.

Östersunds kommun satsar nu på biblioteksverksamheten och i synnerhet på de som bor i närområdet i Lit. På lördag den 4 februari klockan 13.00 är det invigning av det nya biblioteket, som har fått ett rejält ansiktslyft.

Lokalen där det tidigare varit skolbibliotek och föreningsdrivet bibliotek två kvällar i veckan blir nu ett integrerat folk- och skolbibliotek, precis som i Torvalla och i Brunflo (Kastalbiblioteket).

Östersund bryter trenden

- I övriga landet så lägger man ner biblioteksfilialer men här gör vi tvärtom - vi öppnar, vilket är fantastiskt. Jag har arbetat i Östersunds kommun i 27 år och när jag började arbeta på biblioteket hade vi 10 filialer inom kommunen. Den senaste tiden har vi endast haft två, och nu öppnar vi biblioteksfilialen i Lit igen, säger Maj Eriksson, bibliotekschef i Östersunds kommun.

Bland annat har kommunen investerat i helt ny biblioteksinredning, nya hyllor och möbler, kopiator och ny teknik. Dessutom blir det en återlämningsautomat och en utlåningsautomat, så biblioteksbesökare i Lit kan sköta sina lån och återlämningar själva som på biblioteket i Östersund.

- Vi har även satsat på att köpa in nya böcker inför invigningen, och vi kommer att köpa in ny litteratur kontinuerligt till biblioteket i Lit, säger Maj Eriksson.

Tar över driften igen

En ideell biblioteksförening i Lit har i många år drivit bibliotek kvällstid i skolbibliotekets lokaler, efter att kommunen lade ner filialen 1996. Men nu tar alltså kommunen över driften igen.

- Detta innebär en ökad service till medborgarna och att de får möta professionellt utbildad personal. En grund till beslutet var också att Lit som serviceort bör ha ett offentligt finansierat bibliotek på samma sätt som Brunflo. Det är en del i grundservicen till medborgaren att det finns ett bibliotek med viss service och öppethållande, säger Johan Palm, chef för Kultur- och fritidsförvaltningen.

På biblioteket i Lits webbplats kan du läsa mer om verksamheten.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tider för invigningen

 • 12.30: Dörrarna öppnas.
 • 13.00: Officiell invigning. Karin Thomasson (MP), kommunalråd och ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, och bibliotekschef Maj Eriksson talar.
 • Cirka 13.20: Kyrkans barnkörer, med barn och unga från Lit med omnejd, sjunger.
 • 14.00: Kulturskolans Damorkester, med barn och unga från Lit med omnejd, spelar.
 • 15.00: Biblioteket stänger för dagen.

Bibilioteket i Lit ...

 • ... är placerat på: Samma adress som Treälvsskolan, skolvägen 8 Lit.
 • ... har så många anställda: Tre utbildade bibliotekarier kommer att arbeta på biblioteket.
 • ... har följande utbud: Lits bibliotek är ett integrerat folk- och skolbibliotek och kommer att ha ett varierat utbud med möjligheter att beställa från övriga bibliotek i Östersund.
 • ... har följande tjänster: Bokningsbara datorer, wifi, ljudböcker, talböcker, tidningar, tidskrifter, e-böcker, filmer.

Öppettider för allmänheten

 • Måndagar: 14.00-19.00
 • Tisdagar: 13.00-17.00
 • Onsdagar: 14.00-19.00
 • Torsdagar: 10.00-12.00, 13.00-17.00
 • Fredagar: 13.00-16.00

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-02-01

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen