Publicerad 2017-02-11

Basketligan Special - i en sporthall för alla

I helgen är det fullt ös i nya sporthallen i Östersund. Det är sammandrag i Basketligan Special, en nationell basketliga för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Under lördagen och söndagen spelas totalt 16 matcher med lag från hela landet.

Tre basketspelare i Happy Hoops. 

Petra Olausson, Emelie Sköld och Erik Söderlund spelar i Östersundslaget Happy Hoops. – Den nya sporthallen är jättebra. Den är större och rymligare än den gamla och det är bra att det finns läktare på båda sidor, tycker Petra.

Basketligan Special handlar om funktionshindrades rätt att delta och tävla i idrott på samma villkor som andra. Det går hand i hand med Östersunds kommuns tillgänglighetsstrategi, ”Ett Östersund för alla”, som kortfattat handlar om att alla medborgare ska kunna använda allt.

– Tillgänglighetsstrategin genomsyrar allt när vi bygger om eller bygger nytt. Det gäller såklart även vår nya sporthall, där alla ska kunna känna sig välkomna, berättar tillgänglighetsstrateg Helen Olsson Sandal på Östersunds kommun.

I sporthallen finns hissar, ramper och handikappanpassade toaletter. Det finns också speciella omklädningsrum som ligger mer avskilt, för personer som av någon anledning inte känner sig bekväma med att byta om tillsammans med andra.

– Tillgängligheten handlar dessutom om att det ska vara tydligt skyltat, att personalen är tillmötesgående och att vi välkomnar mångfald, fortsätter Helen. 

Skylt i nya sporthallen.

I nya sporthallen finns bland annat avskilda omklädningsrum för personer som inte känner sig bekväma med att byta om tillsammans med andra.

Men tillbaka till basketligan och Östersunds eget lag Happy Hoops! Dagens första match spelades, och vanns, mot Göteborg 2. I nästa match möter de Ockelbo.

– Basketligan Special är suverän. Det är kul att vi spelar damer och herrar tillsammans och vårt lag känns som en enda stor familj, säger spelaren Petra Olausson innan hon skyndar in på planen. 

Basketmatch i nya sporthallen.

Happy Hoops andra match spelas mot Ockelbo.

Basketspelare i nya sporthallen.

Petra Olausson hejar på sina lagkamrater.

Ordförande i Östersund Basket, Katarina Paulsson. 

Ordförande i Östersund Basket, Katarina Paulsson, tycker att tillgängligheten i nya sporthallen är riktigt bra men att skyltningen kan bli ännu tydligare, bland annat hur man enklast tar sig till den bortre läktaren. – Man kan aldrig skylta för mycket, konstaterar hon.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-02-11

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen