Publicerad 2017-02-18

Mattias Klum imponerad över nya ambassadörer på Norra skolan

Visste du att flodhästen är ett av Afrikas viktigaste djur för vår natur, och därmed för vårt vatten?
Det vet i alla fall ett gäng elever på Norra skolan i Östersund, och de kan numera titulera sig vattenambassadörer.

Norra skolan

Under torsdagen besöktes Norra skolan av en berömd vattenambassadör, nämligen världskände fotografen och äventyraren Mattias Klum.

– En ambassadör är någon som kämpar för att berätta för andra om saker runt om i världen som man tycker är viktiga, förklarade Mattias Klum för eleverna – en femteklass och en förberedelseklass med många olika nationaliteter.

Under några veckor har skolan jobbat med temat "Vatten – värt att vårda", och besöket av Mattias Klum var den stora finalen på arbetet. Klasserna hade bland annat förberett sig med frågor och även med sånger som de sjöng under mötet med Klum.

Fann varandra

Det verkade som både Klum och eleverna uppskattade varandra i det mötet, de fick väldigt bra kontakt, och världsresenären Mattias Klum berättade pedagogiskt om vattnets betydelse. Bland annat visade han bilder från sina resor.

– Vi måste arbeta långsiktigt med vatten, och då är det självklart att göra det med barn. De är ju vår framtid, sa Kristina Kenning Östling, VA-chef på Östersunds kommun.

Det var för ett år sedan som kommunen bestämde sig för att inleda ett samarbete med skolorna i Östersund när det gäller hur vi ska använda vårt vatten, och prata om vad som händer när man använder det på olika sätt.

– 71,5 procent av jordens yta är täckt av vatten, men bara två och en halv procent av det vattnet är sött vatten. Det är i och för sig ganska mycket, men vi måste vara rädda om det rena fina vatten vi har i våra kranar. Och vi kan aldrig få ett bra vatten om vi inte är rädda om vår natur, förklarade Mattias Klum.

Gör en vattenresa

Han är utsedd till ambassdör för Svenskt Vatten och är som föreläsare ute på något som kallas Vattenresan, som till slut ska utmynna i en bok.

På Norra skolan var Mattias Klum en mycket uppskattad gäst. Han drog paralleller mellan vattenfrågor ute i stora vida världen och Östersund, och var imponerad över det intresse som eleverna visade upp.

– För människor som bor i en stad och alltid gjort det kan det vara svårt att förstå att vi fortfrande är väldigt beroende av naturen, sa Mattias Klum.

– På Vattenresan berättar jag om vårt vatten, hur vi ska sköta vårt vatten, och att det är hur alla beter sig som avgör hur vårt vatten ska bli i framtiden.

Länkar till filmer som eleverna i 5B Norra skolan har gjort om "Vatten värt att vårda"

youtu.be/dPUgj5hmfpAlänk till annan webbplats

youtu.be/DUHc36sfrlglänk till annan webbplats

youtu.be/N3QnDGDMo0Mlänk till annan webbplats

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-02-18

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen