Publicerad 2017-03-02

Så jobbar Östersunds förskolor vid virustoppar

Vabruari är över, men både vinterkräksjuka och influensa härjar fortfarande på arbetsplatser och förskolor. På en förskola i Östersund har magsjukan blivit så omfattande att hela förskolan kommer att stänga för att saneras.

Det är förskolan Linnean som i morgon fredag kommer att hålla stängt. Allting ska städas och rengöras – från golv till tak. Beslutet är fattat av förskolechefen i samråd med smittskyddsenheten på region Jämtland Härjedalen eftersom både barn och vuxna insjuknat flera gånger av magsjukeviruset.

- Det är relativt ovanligt att vi behöver stänga för att städa. Under mina år som chef har det bara hänt två gånger. Första gången var förra året, säger Marianne Laurin Jacobsson, verksamhetschef förskola på Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Ingen alternativ omsorg

Tyvärr kan kommunen inte erbjuda alternativ barnomsorg under städningen eftersom det finns risk för ytterligare smittspridning om barn från olika avdelningar blandas.

- Jag hoppas att vårdnadshavarna har förståelse för den här åtgärden och att de kan lösa barnomsorgen själva under fredagen. Erfarenheten från den förskola som sanerades i fjol är att vårdnadshavarna är tacksamma att vi försöker förhindra fler utbrott, säger Marianne Laurin Jacobsson.

Självklart är det inte bara vid virustoppar som personalen på kommunens förskolor jobbar med hygienen. Personalen utgår från Socialstyrelsens kunskapsöversikt ”Smitta i förskolan” och det finns tydliga rutiner för blöjbyten, måltider och handhygien som förskolorna ständigt arbetar med. Dessutom finns rekommendationer om utökade hygienåtgärder under de delar av vinterhalvåret då virus och bakterier ökar i hela samhället.

Även vårdnadshavare måste hjälpa till

- Det handlar om att vara ute extra mycket, utökad städning , vädring och att barn och vuxna tvättar händerna ännu oftare, säger Marianne Laurin Jacobsson.

Många förskolor ställer också in avdelningsövergripande samlingar och måltider för att isolera eventuella smittor i tider när det förekommer mycket virus.

Samtidigt är det mycket viktigt att vårdnadshavarna drar sitt strå till stacken genom att hålla sjuka barn och syskon till sjuka barn hemma under hela sjukdomsförloppet. Om någon i familjen varit magsjukt ska barn inte återgå till förskolan förrän alla i familjen varit symtomfria minst 48 timmar. När barnen kommer tillbaka till förskolan efter magsjuka ska de vara nyduschade och eventuella nappar och gossedjur ska vara kokade respektive maskintvättade.

Här kan du läsa mer om hygien och om vad du och din familj kan göra för att förhindra smittspridning

Så minskar du risken för smitta i förskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Anvisningar och råd från Region Jämtland Härjedalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-03-02

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen