Publicerad 2017-03-10

Rekordmånga deltar i årets stora kulturkonferens

Under tre dagar står kulturen för barn och unga i fokus. Det är dags för Kulturskolerådets rikskonferens - och det här året arrangeras den i Östersund.

En saxofonist uppträder på en scen.
Porträttbild på Torgny Sandgren, generalsekreterare för Kulturskolerådet.

Torgny Sandgren, generalsekreterare för Kulturskolerådet.

Poträttbild på Frida Landgren, chef för Östersunds kulturskola.

Frida Landgren, chef för Östersunds kulturskola.

Årets upplaga av rikskonferensen äger rum på Storsjöteatern 15-17 mars. Med deltagarrekord på 340 deltagare från tre olika länder, ligger det helt i linje med Östersunds motto ”Home of great events” och målet att vara en stor arrangörsstad. På konferensen kommer deltagarna bland annat att bjudas på ny kunskap, erfarenhetsutbyten och samtal om kulturskolans roll i dag och i framtiden.

- Det är väldigt stort och roligt att det sker i Östersund! För oss lokalt blir konferensen ett startskott att nå barn med olika funktionshinder. Där har vi ett uppdrag från politiken att bredda deltagandet, säger Frida Landgren, chef för Östersunds kulturskola.

Kulturskoleutredningen i fokus

Under konferensen kommer det att vara ett stort fokus på den statliga Kulturskoleutredningen som nyligen genomförts, och de förslag Kulturskolerådet och andra aktörer lägger på en ny statlig politik för kulturskolan.

- Det är stort att det äntligen blir ett fokus från regeringshåll, säger Frida Landgren.

Rikskonferensen är årets viktigaste branschträff för den som arbetar med musik- och kulturskolor eller andra former av ungas kulturutövande.

- Vi ser fram mot detta och vi är jätteglada över att få till ett sådant bra samarbete med Östersunds kommun och Kulturskola kring den här träffen. Det är roligt att människor från hela landet får möjlighet att se staden och ta del av Östersunds kulturliv, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare för Kulturskolerådet, och tillägger att det är värdefullt att de som jobbar i branschen får se hur man kan jobba på olika sätt i olika kommuner:

- Varje kommun har ju sina egna metoder. Det är roligt att det går att få till sådana här typer av möten.

Elever uppträder runt om i staden

Det händer även mycket roligt kring själva konferensen. Förutom ett mässgolv i entrén på Storsjöteatern med företagare inom sektorn, så kommer Östersunds kulturskolas elever att uppträda på olika platser runt om i staden under dessa tre dagar. Bland annat kommer de att spela på Åre Östersund Airport under tisdagskvällen för de anländande konferensdeltagarna, på Storsjöteatern under onsdagsmorgonen och sedan avsluta med sin stora hyllningskonsert till Wilhelm Peterson-Bergers 150-årsjubileum på torsdagskvällen.

Temat för årets konferens är inkludering och breddat deltagande.

Mer än musik i Kulturskolan

- Det här året lyfter vi fram film och media. Vi försöker visa på bredden, att det finns mer än musik i Kulturskolan. Därför har vi bland annat bjudit in dokumentärfilmaren Malin Andersson som brinner för den konstformen, säger Jenny Ramnér, projektkoordinator vid Kulturskolerådet.

Dansen är också något som kommer att lyftas fram under konferensen, då många kulturskolor i dag har dans på schemat. Här kommer Tobias Karlsson, känd från bland annat TV4:s dansprogram Let's Dance, att uppträda tillsammans med danselever från Åre kulturskola.

Hela programmet för Kulturskolerådets rikskonferens 2017.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kulturskolerådets rikskonferens

  • Arrangörsskapet roterar mellan olika kommuner varje år. Förra året var det Luleå som höll i konferensen.
  • I princip samtliga kulturskolchefer i landet kommer att närvara på årets konferens, men även andra organisationsföreträdare och folk som arbetar med barn och kulturfrågor övergripande.
  • Olika teman varje år. Inkludering är årets tema där man belyser film, filmberättande och dansen, samt ställer sig frågorna: Hur breddar vi deltagandet i kulturskolorna? Hur når vi nya målgrupper?
  • Årets seminarier kommer att handla om: Ensamkommande och/eller nyanlända barn i kulturskolorna, funktionsnedsatta/funktionsvariationer i kulturskolan, HBTQ-frågan, vem stänger kulturskolorna ute, film i kulturskolan, bidragssökande från Kulturrådet och arvsfonden.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-03-10

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen