Publicerad 2017-03-13

Rapport från Kultur- och fritidsnämnden 13 mars

Strindbergs klassiker Fröken Julie blir sommarteater, snöskotercross på skidstadion och samiskt mästerskap i innebandy. Här är några av besluten som togs på Kultur- och fritidsnämndens sammanträde under måndagen.

Ett kollage med bild på en snöskoterförare, några innebandyspelare och en kvinna som kramar en häst.

Lat.63 art arena får stöd för driften

Kulturföreningen Artplant ekonomiska förening, som driver konsthallen Lat.63 art arena på Frösö Park, får 150 000 kronor i verksamhetsbidrag för drift av konsthallen under 2017. Konsthallen som invigdes i oktober 2015 är belägen i den gamla flygplanstvätten. Den har hittills varit välbesökt och välbevakad i media och intresset kring verksamheten är stor. Kultur- och fritidsförvaltningen kan konstatera att verksamheten sannolikt kommer att behöva ett långsiktigt stöd och får därför i uppdrag att tillsammans med Frösö Park och andra intressenter, som till exempel Region Jämtland Härjedalen, föra ett samtal kring den framtida driften.

Strindbergs klassiker blir sommarteater

Föreningen Jämtlands kulturkompani får ett arrangemangsbidrag på 100 000 kronor för att under sommaren 2017 sätta upp Strindbergs klassiker Fröken Julie. Sommarteatern ska spelas på konsthallen Lat.63 art arena med premiär på midsommaraftonen. Långsiktigt har föreningen även planer på att bygga upp en mer permanent verksamhet kring teaterproduktioner i länet. För detta söker de ett treårigt bidrag om 100 000 kronor per år. Dessa planer är föremål för en djupare analys. Därför får Kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag att i samverkan med evenemangstrategen föra en dialog tillsammans med Jämtlands kulturkompani och andra intressenter för att komma fram till en hållbar plan.

Samiskt mästerskap arrangeras i Staare

Den 29-30 april arrangeras Samiska mästerskapen i innebandy i Staare (sydsamiska namnet för Östersund). Östersunds sameförening får i samband med detta ett arrangemangsbidrag på 10 000 kronor och erbjuds fri hyra av de lokaler som behövs för att kunna genomföra tävlingarna. Matcherna kommer att spelas på tre olika platser i Östersund; Sporthallen, ATS-hallen och Torvalla sporthall. 300 aktiva spelare i cirka 20 lag kommer att delta tävlingarna. I programmet ingår även samiskt kringarrangemang i form av konserter och bankett.

Bidrag till snöskoterklubben inför SM-finalen

SM-finalen i snöskotercross har arrangerats på Östersunds skidstadion en gång tidigare, 2011, och nu är det dags igen. Kommunen ser positivt på arrangemang som bidrar till att stärka Östersunds profil som arrangemangsstad och besöksort. Därför beviljar nämnden Östersunds snöskoterklubb arrangemangsbidrag med 15 000 kronor, samt fri hyra av Östersunds skidstadion, för att arrangera SM-finalen i snöskotercross den 8 april 2017. Klubben får även ett engångsbidrag på 5 000 kronor som ska användas till hantering och transport av snö inför tävlingarna.

Driftsbidrag till Djur- och kulgården

Djur- och kulgården i Torvalla, som är en ideell förening som bedriver fritidsgårdsverksamhet med djurinriktning, beviljas driftsbidrag för 2017 med 165 000 kronor. Gården har för närvarande sex hästar, en åsna, fem får, två grisar och två kaniner. Gården har en fast anställd gårdsföreståndare och har i dagsläget cirka 160 medlemmar.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-03-13

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen