Publicerad 2017-03-25

Bättre råvaror och ökad matlust - tack vare minskat matsvinn

Varje år slängs 120 000 ton mat i svenska restauranger och storkök. Att minska matsvinnet i kommunens skolor och förskolor har självklart ekonomiska fördelar, men visste du att det också kan göra att man istället kan lägga pengar på bättre råvaror eller öka matglädjen hos barnen?

Just nu pågår ett projekt där Miljö och hälsas livsmedelsinspektörer besöker köken i kommunens förskolor och skolor. En del i projektet är att ge bransch- och verksamhetsspecifika tips om hur man kan jobba i de olika verksamheterna för att minska matsvinnet.

- Förutom att vi förbrukat energi, vatten och mark helt i onödan när vi producerar mat som sedan slängs så kostar det såklart också massor av pengar. Genom att minska matsvinnet kan det ekonomiska utrymmet ökas så det blir möjligt att köpa in bättre råvaror, säger Emma Johansson som är livsmedelsinspektör på Miljö och hälsa.

Gäller att tänka "utanför boxen"

Några som vet precis vad Emma pratar om är personalen på Sörgårdsskolan och Orrvikenskolan. Under förra året deltog de i Klimatkommunernas projekt VEGA, som syftade till att minska matsvinnet och öka andelen vegetarisk mat i skolor och förskolor.

- Matlagning är kemi, matte, lust och känsla – det ska smaka bra, se lockande ut, dofta gott, serveras i rätt tid och i rätt miljö…allt detta bidrar till matlust och hur mycket barnen äter, så det är faktiskt väldigt många saker som man kanske inte tänker på som man kan jobba med för att få ner matsvinnet, säger Ann-Mari Strömberg, kökschef för Område Brunflo där Sörgårdsskolan och Orrviksskolan ingår.

- Hos oss jobbade vi med att bland annat prata med eleverna om maten, att man försöker att inte slänga så mycket, men ändå tordas smaka på den vegetariska maten som vi serverade varje dag som kompletteringsrätt. Vi har haft bordsryttare på borden med olika tips om hur man sparar på miljön, med text som ”visste du att en portion potatis ger hälften så stora klimatutsläpp som en portion ris” till exempel. Vi har även en mindre komposthink, som också bidrar till att det slängs mindre mat, säger Ann-Mari Strömberg,

Uppföljning och kommunikation om frånvaro viktigt

Måltidsservice, som lagar och levererar mat till många av kommunens storkök, jobbar sedan flera år tillbaka med matsvinn, och strävar efter att så lite mat som möjligt ska kastas.

- Vi mäter serveringssvinn och tallrikssvinn, alltså det vi producerar själva och det vi serverar. En erfarenhet vi har är att serveringssvinnet är mindre där vi har tillagningskök och större i kök dit vi skickar maten, så när det gäller att få ner matsvinnet så lägger vi också mer resurser på de senare, säger Ann-Mari Strömberg.

Barn och elevers frånvaro är en bov i dramat när det gäller matsvinnet.

- Det är jätteviktigt med en bra kommunikation med den som beställer om både planerad och oplanerad frånvaro, så att köken inte lagar mat åt för många, säger Ann-Mari Strömberg.

Och just kommunikation om frånvaro är ett av tipsen för minskat matsvinn som finns på den nya sida på ostersund.se som fokuserar på vad olika typer av verksamheter kan jobba med för att minska mängden maten som slängs.

- Just nu ligger det tips som riktar sig till förskolor och skolor ute på sidan, eftersom det är det vi fokuserar på just nu i projektet, men vi kommer att bygga på med fler tips som riktar sig till andra typer av verksamheter allt eftersom, till exempel restauranger, caféer och snabbmatsställen, säger Emma Johansson.

Vill du veta mer om matsvinn och se tipsen? Gå in på www.ostersund.se/matsvinnlänk till annan webbplats - och tipsa gärna din andra, så hjälps vi åt för bättre mat och bättre miljö!

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-03-25

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen