Publicerad 2017-04-12

Jämtkraft Arenas A-plan går varm 1740 timmar per år

Björn Sonidsson är driftansvarig på Jämtkraft Arena. Han berättar om det dagliga arbetet på arenan, förberedelserna inför en allsvensk match och hur den jämtländska blötsnön kan bjuda in till diskussion.

Det är Teknisk förvaltning som ansvarar för driften av Jämtkraft Arena. De ser bland annat till att A-planen är redo för träningar och matcher, 1740 timmar per år. På de flesta större arenorna söderut är det bara ortens elitlag som tränar och spelar match, men på Jämtkraft Arena samsas flickor och pojkar, damer och herrar från både Östersund och andra orter i länet.

– A-planen är i stort sett bokad 08-23 sju dagar i veckan. Det är fantastiskt kul, men också en utmaning för oss som jobbar med driften. Vi får passa på att städa, laga och snöröja när vi kommer åt. Och även om det kommer mängder med snö är det naturligtvis ingen som vill ställa in just sin träning, konstaterar Björn.

Förberedda på snö

Vaktmästarna på Arenabyn måste alltså jobba lite annorlunda än på andra arenor. Söderut är det vanligt att värmen stängs av när det börjar snöa. Sedan väntar man tills det har snöat klart, skottar planen, slår på värmen och öppnar den för spel igen. Men så går det inte att göra här.

– Inför en allsvensk match gör vi alltid allt för att den ska gå att spela, men vädret är ju svårt att påverka. Vi tittar bland annat på väderleksprognosen för att vara beredda att sätta in extra resurser om det ska komma stora mängder snö. Det slutliga beslutet om matchen ska spelas tas dock alltid av matchdelegaten.

Något som kräver extra mycket planering är skötseln av konstgräset. För att sköta en konstgräsplan finns vissa grundregler och instruktioner från leverantören av konstgräset. Dessa följs på Jämtkraft Arena, men när snön faller ymnigt och planen är fullbokad måste man vara flexibel. Björn berättar att en vanlig fråga är ”Varför slår ni inte på värmen?”.

– Värmen är faktiskt alltid på, varje dag, under de kalla perioderna av säsongen. Men värmen kommer underifrån och snön lägger sig som ett lock uppe på grässtråna. Däremellan finns några centimeter sand, matta, gräs och granulat som tillsammans med luften fungerar som isolering. Det spelar alltså ingen roll hur mycket värme vi drar på, snön smälter inte ändå. Värmen finns till för att hålla tjälen borta och snön måste skottas eller sopas bort.

Många timmars skötsel

Varje vecka läggs det många timmar på skötsel av arenans båda planer, exklusive snöröjningen. Konstgräset sopas och borstas i stort sett varje dag. Trasiga saker lagas, ogräs rensas bort – och så vidare. Några gånger per år harvas dessutom planerna, för att luckra upp fyllningen så den inte blir hård och kompakt.

Många är extra nyfikna på hur arbetet vid en allsvensk match ser ut. Björn berättar att arbetet börjar en eller ett par dagar innan match, med att se till att läktarna är hela och rena, att området är städat och att inget är trasigt.

– Under själva matchdagen har vi alltid två personer på plats, från tidig morgon till sen kväll. Vi besiktar planen och arenaområdet, målar dit straffpunkter, ställer ut matchmålen och hörnflaggorna, bevattnar konstgräset och finns på plats om det dyker upp något som måste fixas.

Dessutom hålls två viktiga möten under matchdagen, ett förmöte några timmar innan match och ett möte efter matchen. Då träffas kommunen, arrangören – som i det här fallet är ÖFK – polis, räddningstjänst, matchdelegat och säkerhetsdelegat från fotbollsförbundet och supporteransvarig från lagen. De går igenom eventuella saker som måste åtgärdas innan match och efter matchen om allt har fungerat som det ska.

- Det är häftigt att vi har ett allsvenskt lag på arenan, men det är också häftigt att den används av så många fler. En A-plan som går varm 1740 timmar per år, i dubbel bemärkelse, avslutar Björn.

Jämtkraft Arena – en del av Arenabyn

Arenabyn består av Jämtkraft Arena, Östersund Arena, Hofvallen, Östersunds Sporthall och Skidstadion. Teknisk förvaltning är ansvariga för driften på samtliga arenor och enhetschef är Mats-Olov Berglund.

Arenabyn i Östersundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-04-12

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen