Publicerad 2017-04-27

De verkliga fotbollsproffsen fixar bästa underlaget på gräsplanerna

När vi fixar med våra gräsmattor hemma handlar det oftast om att klippa – och möjligen vattna ibland.
För personalen som sköter kommunens fotbollsplaner är det betydligt mer komplicerat. Planskötseln har blivit rena vetenskapen och kräver mängder av kunskap, erfarenhet och tid.

Närbild på Leif Eén när han luktar på en bit gräs och jord.

Leif Eén luktar på gräset och jorden på en fotbollsplan på sportfältet. Han kan känna om det är rätt ph-värde i jorden.

Tre män diskuterar vid ett avbytarbås vid en fotbollsplan.

Mats Semb, Stefan Jönsson och Leif Eén vid en av de avbytarkurer som är nya för året vid planerna på Odensala sportfält.

Bild på skylt med texten Gräsplanen avstängd

Den här skylten har nog alla som håller på med fotboll ställts inför någon gång. Den är inte så populär kanske, men ack så behövlig.

Bild på en stor sandhög

Massor av sand är ett måste för att få till det bästa underlaget på en gräsplan. Den här högen ska ut på en enda plan på sportfältet ...

Gräsyta där en hand sopar under det översta vita lagret efter vintern

Just nu är en av uppgifterna att sopa bort det snömögel som ligger kvar på gräsplanerna efter vintern.

En välkänd profil bland fotbollsfolk i Östersund är Leif Eén. Han går nu in på sin 51:a säsong i yrket.

– Jo, jag har nog erfarenhet som heter duga, tillstår han.

Vi träffar Leif på hans verkliga hemmaplan på Odensala sportfält där han har fullt upp med att analysera grässtatusen tillsammans med Mats Semb och Stefan Jönsson.

Vi nämnde inledningsvis klippa och vattna. Lägg till detta termer som sopa, lufta, dressa, gödsla, vertikalskära, hjälpså och reparera – så har vi bättre ringat in det jobb som gräsproffsen utför.

Få ska hinna med mycket

I Östersunds kommun har sex personer hand om skötseln av upp emot 20 gräsplaner. Förutom sportfältet finns det planer i Brunflo, Torvalla, Lit, Lugnvik, Tallvallen och på Lövsta på Frösön. Där finns också två nya planer på Warners.

– Det är väldigt mycket jobb på få personer. Tänk på sommaren när hälften är på semester, då ska tre personer fixa alla dessa planer, förklarar Mats Semb, som arbetar med produktionsstöd på park och fritid.

– Planerna klarat sig bra i vinter, även om milda vintrar med omväxlande väder är sämsta tänkbara. Helst ska det ligga snö i det längsta. Is är ok, om det bara är snö ovanpå. Om det bara är is på gräset blir det som ett förstoringsglas som orsakar isbränna, berättar Leif Eén.

På frågan om vad man som planskötare i Östersunds kommun önskar sig kommer svaret blixtsnabbt från Leif Eén:

– Mer personal! Vi har bra maskiner och det som behövs för att underhålla planerna, men tiden räcker inte till. Man ska komma ihåg också att ytorna används mycket av skolorna, det är inte bara kvällsaktiviteter.

– Dessutom har det blivit svårare sedan helgjourerna togs bort. Nu måste vi till exempel göra i ordning en matchplan på fredagen, och om det sedan kommer mycket regn kan de kritade linjerna på planen vara borta vid matchdags.

– Jag skulle kunna släppa en plan här om två veckor om jag visste att det fanns tid för att reparera den. Men det gör det inte.

Bra samarbete med klubbarna

I slutet av maj drar ÖP-lirsmatcherna igång, och då blir det full fart på sportfältet. För matcher har högsta prioritet, och det ska till riktigt ruggigt väder för att de ska ställas in. När det gäller träningar är det vanligare att skylten med ”Avstängt” dyker upp.

Och det händer förstås att ledare och tränare inte är helt överens med vaktmästarna om gräsmattan kommer att ta skada av en timmes träning eller inte …

– Men relationen med klubbarna fungerar jättebra, har alltid varit bra. Det gäller att vara flexibel. Det är inte så lätt för alla ledare att förstå hur det fungerar med en gräsplan, menar Leif Eén.

Med åren har han också insett att det är bra att ge fotbollsledarna mer eget ansvar. På brukarråd två gånger per säsong diskuteras planfrågor med klubbarna.

Någon vädjan till de aktiva som använder gräsplanerna i kommunen?

– Förstå oss!

Efter mer än 50 års grässkötsel har han som sagt samlat på sig ovärderlig erfarenhet. Men Leif Eén har ingen egen gård med gräs att sköta när han kommer hem från jobbet. Så den biten kan han koppla bort då.

– Och om jag haft det så vore den asfalterad för länge sedan, säger han med ett brett leende.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-04-27

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen