Publicerad 2017-04-28

Samiskt mästerskap i innebandy med fokus på att träffas

Samiska mästerskapen i innebandy samlar samer i alla åldrar från den svenska delen av Sápmi, från Soppero längst i norr till Idre längst i söder. Staaren siebrie (Östersunds sameförening) har fokuserat på att skapa ett arrangemang för hela familjen.

Två samer korsar innebandyklubbor med varandra.
Tone Staffansson vid Östersunds sameförening.

Tone Staffansson vid Staaren siebrie (Östersunds sameförening).

Den 29-30 april bjuder föreningen in samer från hela landet till en helg fylld med innebandy, gemenskap, god mat, samedans och disco. Det är nämligen dags för samiska mästerskapen i innebandy 2017 som i år arrangeras i Staare (sydsamiska namnet för Östersund).

- Det viktigaste är inte själva tävlandet utan att skapa mötesplatser, säger Tone Staffansson vid Östersunds sameförening.

Hon har tillsammans med AnaMaria Fjällgren och Marit Kuhmunen Blom arrangerat helgens mästerskap, och hon tycker att det är roligt att de lyckats locka folk så långt norrifrån och att mästerskapen hålls så pass långt söderut i Sápmi (det område som omfattar samernas historiska bosättningsområden):

Uppvärmning inför 100-årsjubileum

- Vi tycker att det är viktigt att visa att vi är aktiva här nere i Staare. Föreningen har funnits i många år, men inte varit aktiv och arrangerat saker på något år. Det känns bra att komma igång lite grann inför nästa år då det är dags att fira 100-årsjubileum till minne av det första samiska landsmötet på svensk mark som hölls i Östersund, säger Tone Staffansson.

Östersunds kommun är med och stöttar arrangemanget ekonomiskt via ett arrangemangsbidrag på 10 000 kronor och fri hyra av de lokaler som behövs för att kunna genomföra tävlingarna.

- Det är superviktigt att kommunen är med och stöttar. Det är viktigt för oss att känna oss välkomnade och även viktigt för de som kommer och besöker oss.

Inget krav på att vara elitspelare

Tävlingarna kommer att hållas i Sporthallen och i ATS-hallen. Det är gratis för alla invånare att komma och kolla. Totalt är 13 lag anmälda; 7 herrlag, 4 damlag och 2 ungdomslag. Det handlar heller inte om någon elitnivå på spelet förklarar Tone Staffansson:

- Det är inget krav på att vara elitspelare, så att alla vågar delta. Det är det som är det viktigaste. Sen är det roligt med alla människor runt omkring som är supporters och maskots.

Förutom tävlingarna under lördagen och söndagen kommer det att bjudas på en rad olika aktiviteter under fredag och lördag kväll. Bland annat trubadurkväll, samedans och disco för de yngre.

Evenemangssidan på Facebook för mästerskapen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sporthallen - Östersunds "huvudarena" för inomhusidrott och andra arrangemang.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-04-28

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen