Publicerad 2017-04-28

Tillsammans för en lugn och trygg Valborg i Östersund

Nu är det snart dags att fira valborgsmässoafton. I Östersunds kommun är det många som är engagerade för att våra ungdomar och alla andra ska få en härlig och trygg kväll.

Tussilago

Sista april är inte bara majbrasor och ett välkomnande av våren – Valborg förknippas även med ungdomsfylla och alkohol. Flera organisationer och verksamheter kommer därför att vara ute på stan för att skapa trygghet och trivsel för alla.

– Det är oerhört bra med de insatser som både frivilliga och yrkesverksamma har planerat under kvällen, men även "vanliga vuxna" kan göra en insats under kvällen bara genom att finnas ute. Ju fler nyktra vuxna som är ute och rör på sig, desto tryggare blir det för oss alla, säger Sofia Haby, koordinator för drogförebyggande arbete i Östersunds kommun.

Uppsökande team, nattvandrare, första hjälpare och polisen ute på stan

Kommunens uppsökande team kommer att finnas ute i ungas miljöer under Valborgskvällen. Frivilliga nattvandrare kommer också att finnas ute på stan, liksom Röda Korsets första hjälpen-grupp med volontärer utbildade i första hjälpen. Polisen kommer att fokusera särskilt på unga och minderåriga under valborg.

Insatser för att begränsa tillgången till alkohol

Både kommunen och polisen arbetar med att begränsa tillgången till alkohol för unga inför valborg. Kommunens tillståndsenhet påminner handlare om att vara noggranna med att kontrollera åldrar på personer som köper folköl, medan polisen fokuserar extra på att hindra langning och tar gärna emot tips från allmänheten på sådana händelser.

– Du som vuxen köper såklart inte ut alkohol till unga i din närhet, men något annat du som förälder eller annan viktig vuxen kan göra är att prata med äldre ungdomar i din tonårings närhet om att inte köpa ut. De flesta unga som dricker alkohol får tag på den från någon ungdom de känner, pojk- eller flickvänner, kompisar eller kompisars syskon. Och det är faktiskt så att de flesta unga som dricker skulle avstå från att göra det, om de inte fick alkohol av någon de känner, säger Sofia Haby.

Mer om ungdomar och alkohol

Vill du ha tips om hur du som vuxen kan prata med ungdomar om alkohol, kika gärna in på webbsidorna tonarsparloren.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och på mobilisering.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-04-28

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen