Publicerad 2017-04-30

Dubbel glädje när äldreboende och särskola pysslar tillsammans

Det är pysselträff på äldreboendet Skogsbruksvägen 131 och som vanligt är gymnasiesärskolans elever på plats. Här träffas elever och boende varannan onsdag – för att pyssla, prata och fika.

Dagny Plantinger och Lina Persson sitter med huvudena tätt ihop, djupt koncentrerade på att limma fast en pappersblomma på precis rätt plats. En vacker och färgglad vårtavla tar form på bordet framför dem.

Just den här onsdagen inleds pysselträffen med en spelning av Toves orkester, gymnasiesärskolans egen orkester. De kör många gamla klassiker, bland annat av Owe Törnqvist, och flera av de boende nynnar med. En och annan fot håller takten.

Pysselträffarna är ett samarbete mellan äldrevården och gymnasiesärskolan och har visat sig vara lika givande för både elever och boende. De boende kan fråga om träffarna flera dagar i förväg och är nyfikna på vad de ska få göra.

– I februari gjorde vi Alla hjärtans dag-kort och dem pratades det om länge efteråt. Några boende ville skicka korten till sina barnbarn och fick hjälp av eleverna att hitta adressen. Det känns verkligen fint att kunna erbjuda något som de äldre både kan längta till och prata om efteråt, säger Christine Fagerström som är enhetschef för äldreboendet.

Inte bara de äldre ser fram emot träffarna. Eleverna längtar också hit och på relativt kort tid har det knutits band mellan elever och boende. Lillemor Fridell, lärare för gymnasiesärskolans estetiska verksamhet, berättar hur eleverna har blommat ut.

– Jag får se en helt annan sida av mina elever än den jag ser i undervisningen, till exempel hur de bemöter de äldre. Elever som annars kan vara väldigt tillbakadragna kliver in i en ny roll där de tar ansvar, tar hand om och verkligen vill visa och hjälpa.

Det är tio elever från gymnasiesärskolans estetiska verksamhet som kommer till pysselträffarna. Hittills har de bland annat gjort namnskyltar i trä och påskris med färgade kaffefilter. Innan varje träff förbereder de vilket pyssel som de ska ta med sig.

– Vi pratar om hur pysslet ska gå till, vad de kan behöva hjälpa de äldre med och så förbereder vi material. Just idag hade vi med oss pappersblommor som eleverna har stansat och vikt och av dem ska vi göra vårtavlor, berättar Lillemor.

Medan pysslandet pågår hörs lågmälda konversationer mellan eleverna och de boende. Lite trevande ibland, men med en oförställd och ömsesidig nyfikenhet på varandra. Som alltid avslutas träffen med fika, som de turas om att fixa. Eleverna är snabbt uppe och hämtar kaffe och kaka till dem som inte har lika pigga ben.

- Det här är alltid trevligt det, säger en man och tar för sig av kakan.

Det här är Skogsbruksvägens boendelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här hittar du jobb inom vård och omsorglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-04-30