Publicerad 2017-05-25

Odla tillsammans!

Tänk dig att odla dina egna grönsaker, frukter, bär och blommor tillsammans med ett skönt gäng likasinnade! Ni lär av varandra samtidigt som ni har roligt, bidrar till ett varierat landskap i närområdet och, inte minst, skapar kulinariska upplevelser. Liz Nässén berättar om Tillsammansodlingen i Valla.

Liz Nässén vid trädgårdslandet

Stadsodlingar är ett tecken i tiden. Kanske kan man kalla fenomenet "en ny grön våg", men den här gången utgår man också från en annan del av 1970-talets tankegods, nämligen "gräv där du står". Med inspiration främst från New Yorks berömda odlingsprojekt har trenden spridit sig bland världens metropoler, givetvis då även till Östersund och Valla. Hur kommer det sig?

– Det började vid ett möte på hösten 2014 där idén om tillsammansodlig diskuterades. Jag hade haft ögonen på just den här marken, eftersom jag har jobbat professionellt med odling tidigare och tänkte jag att den kunde vara lämplig. Vi samlade ihop ett gäng människor, och sedan gick vi vidare i processen. Nu blir det tredje sommaren som vi odlar här, säger Liz Nässén, som är en av initiativtagarna till Vallas tillsammansodling.

Vill bli fler

Tillsammansodlingen i Valla utgör, i sällskap med tillsammansodlingarna Hornsberg och Jamtli, ett så kallat gille inom Jämtlands hushållningssällskap. Gillet samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan för lärandet och kommunen upplåter marken. Om man tycker att det här verkar spännande, och vill vara med, hur gör man då?

– Vi är 16 stycken nu, och vi välkomnar fler medlemmar, men när vi börjar få "händerna i jorden" måste vi sätta stopp för säsongen, av praktiska skäl. Men ta gärna kontakt med oss när som helst, så berättar vi mera, säger Liz Nässén.

Härliga människor

Även om det ger mat på bordet, så kräver odlandet en ganska stor arbetsinsats, en hel del tid och ett stort engagemang. Det är kanske inte främst av privatekonomiska skäl man hoppar på tillsammansodling. Vad är den stora behållningen?

– Känslan av att kunna gå iväg och hacka lite potatis och sedan koka den tillsammans med färsk dill en sommardag är fantastisk. Det kan också vara ett sätt att lära sina barn om hur odlande går till, trots att man bor i en lägenhet i stan. Andra är nybörjare, som helt enkelt vill lära sig hantverket, ytterligare andra är erfarna odlare från andra delar av världen som är nyfikna på vad som odlas i Jämtland. Men det allra bästa är att vi gör det här tillsammans och att man får träffa så många härliga människor, säger Liz Nässén.

Intresserad?

Tillsammansodling innebär att du tillsammans med dina grannar har en gemensam odling i ert närområde. Kommunen kan upplåta mark medan ni står för arbetet. Kommunen har inga förberedda områden för tillsammansodling utan placeringen bestämmer vi gemensamt.

Kommunen skriver inte avtal för tillsammansodling med privatpersoner utan endast med föreningar. Om ni inte vill bilda en särskild förening för ändamålet, kan ni exempelvis gå med i Hushållningssällskapet som i sin tur kan stå som huvudman för tillsammansodlingen.

Läs mer

Odlingslotter och tillsammansodling

Hushållningssällskapet Jämtlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-05-25

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen