Publicerad 2017-05-28

Trondheimsolistene proffsiga förebilder för Kulturskoleelever

Östersund får celebert musikaliskt besök av Trondheimsolistene kommande vecka.
Ett besök som kommer att ge avtryck på mer än ett vis. Förutom en konsert på onsdag kväll kommer en kvintett ur ensemblen att hålla workshops med Kulturskolans elever.

Marknadsföringsbild på medlemmarna i orkestern som sitter utomhus på en kaj av kullersten med sina instrument längs ett vattendrag och vackra hus i bakgrunden.

 

Trondheimsolistene är ett världsnamn när det kommer till stråkorkestrar. Några av medlemmarna var faktiskt i Östersund för bara några veckor sedan, då ingående i Trondheims symfoniorkester.

En av dem heter Anna Adolfsson Vestad och kommer ursprungligen från Östersund, där hon gick på Kulturskolan. Det är vänskapsbanden med barndomskamraten Frida Landgren, chef för Kulturskolan i Östersund, som ligger bakom det nya och förhoppningsvis varaktiga samarbetet.

– Vi frågade Trondheimsolistene om de ville komma hit för ett första samarbete, för att sedan se över om de skulle kunna bli förebildsorkester för våra barn i El Sistema, berättar Frida Landgren.

Behöver förebilder

El Sistema är en speciell pedagogik som används i undervisningen för eleverna i Östersund.

– En av tankarna med El Sistema är att barnen ska få professionella förebilder, och vi har ingen professionell symfoniorkester i länet så då vände jag mig västerut, säger Frida Landgren.

När dessutom Estrad Norr hakade på arrangemanget formade sig det norska besöket till att även innehålla en konsert i Excercishall Norr som avslutning på onsdag kväll.

– I publiken kommer nu att finnas ett 100-tal elever och föräldrar från Kulturskolan, och det måste ses som en stor framgång. Det brukar annars vara svårt att locka ungdomar till en kammarmusikkonsert, säger Jan Löfgren, producent på Estrad Norr.

– Trondheimsolistene kommer att spela varierad musik med verk av exempelvis Grieg, Béla Bartók, Rautavaara och Górecki.

Gratis för ungdomar

Trondheimsolistene består av 16 yngre musiker, och fem av dem kommer alltså först att samarbeta med Kulturskolans elever i tre dagar på Mimergården och Ängsmogården.

– Visionen är att vi framöver spelar och sjunger tillsammans med orkestern på konsert, säger Frida Landgren.

Onsdagens konsert i Excercishall Norr börjar klockan 19 och är gratis för ungdomar under 18 år.

Här kan du läsa mer om El Sistema.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-05-28

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen