Publicerad 2017-06-05

Med anledning av P4 Jämtlands granskning av internrepresentation

Med anledning av P4 Jämtlands granskning av kommunens internrepresentation vill Östersunds kommun göra några förtydliganden.

Östersunds kommun har ramavtal med flera hotell- och konferensanläggningar både i och utanför Östersunds kommuns gränser. Det betyder att kommunen gjort en offentlig upphandling för att hitta de bästa alternativen.

Många avdelningar väljer att lägga sina planeringsdagar, konferenser och utbildningar i närområdet, till exempel på Frösö Park.

- Det är mer effektivt att konferera på hemmaplan: det är billigare, mer effektivt och mer miljövänligt, säger kommundirektör Anders Wennerberg.

Det är ibland nödvändigt att träffas internt för att planera sin verksamhet för att den kommunala verksamheten ska bli effektiv och hålla högsta möjliga kvalitet.

I P4 Jämtlands granskning framgår det att kommunens anställda i samband med möten badat och bastat. Den summan som P4 Jämtland refererar till avser två år och tre månader.

- Det är upp till varje chef att göra bedömningen hur avdelningens planeringsdagar och konferenser ska se ut. Jag litar på mina chefer att de har gjort korrekta bedömningar och att innehållet i programmet varit befogat, säger Anders Wennerberg.

Varför kan kommunen inte ha planeringsdagar, konferenser och annat i sina egna lokaler?

- Vi håller väldigt ofta möten och konferenser i våra egna lokaler. Men ibland är det nödvändigt att göra det utanför arbetsplatsen. Inte minst för att medarbetarna ska få möjlighet att träffa sina kollegor i ett annat sammanhang.

Kommunen har inte bara betalat entré till spa-avdelningar utan också stått för behandlingar – Socialförvaltningen har exempelvis gått på massagebehandlingar för 7 600 kronor. Är det rimligt?

- I samband med att Socialförvaltningen tar emot socionompraktikanter från Mittuniversitetet får förvaltningen en symbolisk summa av universitetet som ska gå till personalgruppen på något sätt, ett sätt att ge personalen uppskattning för att de handleder studenterna och hjälper dem i deras utbildning. Det rör sig om 3 000 till 4 000 kronor för 16, 17 studenter och år. Pengarna som använts för behandlingar i det här fallet hade personalen sparat i två år. Pengarna hade lika gärna kunnat använts till en middag eller någonting helt annat, det var personalen som fick bestämma, säger Anders Wennerberg.

Är det rimligt att gå på spa samtidigt som kommunen ska spara 104 miljoner kronor?

- Att göra den parallellen är som att jämför äpplen och päron. När de flesta av de här besöken gjordes hade vi inget besparingsbeting i kommunen.

Går det inte att ha konferenser utan att personalen går på spa?

- Självklart går det, och det är vanligare att det inte ingår någon spa-entré. Ibland är det befogat att göra någonting tillsammans med sin personal. Även en kommun har rätt att vårda sin personal.

Enligt P4 Jämtland så har kostnaderna för hotell, konferenser och kurser ökat de senaste två åren. Är det rimligt eftersom kommunen ska spara pengar inför 2018?

- Det är en kostnad som man normalt ska dra ner på i besparingstider. Och det kommer säkert att bli mindre av den varan de närmaste åren. Vi har dessutom sedan några veckor tillbaka tack vara ett nytt systemstöd möjlighet till resfria möten på ett bättre sätt, säger Anders Wennerberg.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-06-05

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen