Publicerad 2017-06-11

Ulla känner sig trygg på natten med fjärrstyrd tillsyn

Ulla Björkman är 96 år och bor själv i ett av Karlslunds charmiga små hus. Hon är en av kommunens medborgare som har valt fjärrstyrd tillsyn.

Ulla tycker nattkamera är perfekt istället för att nattpersonal skall in och störa nattsömnen 

Fjärrstyrd tillsyn innebär att Ulla har en webbkamera installerad i sovrummet, istället för att hemtjänstpersonal kommer dit på natten. Kameran filmar henne vid ett par tillfällen per natt, i cirka 30 sekunder, och en professionell larmoperatör övervakar filmen.

Tanken på en kamera i sovrummet kändes främmande till en början, men nu kan Ulla inte tänka sig en bättre lösning.

- Först ville jag absolut inte ha en kamera i sovrummet, men nu vill jag absolut inte ha något annat än en kamera. Om jag hade hemtjänst på natten skulle jag nog ligga vaken och vänta på dem och det skulle inte bli mycket till sömn. Webbkameran märker jag ju inte av, säger hon med ett skratt.

Kommunen erbjuder fjärrstyrd tillsyn sedan 2014 och de som har installerat kameran är mycket nöjda. Flera berättar att de förr kunde vakna när hemtjänstpersonalen gick i dörren, och sedan inte kunde somna om. Den fjärrstyrda tillsynen ger både vårdtagaren och de anhöriga en trygghet och ostörd nattsömn.
- Men så en natt stod det plötsligt en karl i rummet och jag blev jätterädd. Han förklarade snabbt att kameran inte fungerade och att han skulle laga den. Och det visar ju faktiskt att systemet fungerar som det ska, berättar Ulla.

Så här fungerar det

Den fjärrstyrda tillsynen består av en webbkamera som slås på i 10–30 sekunder en eller flera gånger per natt. En professionell larmoperatör tittar till vårdtagaren under de valda tidpunkterna. Om larmoperatören upptäcker att något inte är som vanligt kallas hemtjänsten ut.
- Man är själv med och bestämmer vilka tider kameran ska gå igång, och den spelar alltid in i max 30 sekunder. Den spelar alltså inte in hela tiden, berättar Åsa Trolle på Östersunds kommun.

Fjärrstyrd tillsyn är kostnadsfri och ett komplement till de vanliga tillsynsbesöken.

Vill du eller någon anhörig pröva på nattkamera?

Kontakta: Teknik och service som även kan svara på frågor om fjärrstyrd tillsyn

Tel. 063-14 35 08 eller e-post: teknikochservice@ostersund.se

Du kan också läsa mer i foldern ”Trygg och ostörd nattsömn”.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En nattkamera är diskret och inte störande

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-06-11

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen