Publicerad 2017-06-14

Hej livsmedelsföretagare! Få hjälp av oss att minska ditt matsvinn

I sommar kommer du som har en restaurang, pizzeria, ett café eller liknande med stor sannolikhet att få besök av någon av våra livsmedelsinspektörer, när vi nu fortsätter vårt projekt "Minska matsvinnet!".

Bild på två personer som håller en deg mellan sig. En stor gryta syns i förgrunden.

Syftet med projektet är att ge vägledning och stöd till dig som livsmedelsföretagare och höja din kunskapsnivå, för att ge dig förutsättningar för att kunna både förebygga och minska mängden matsvinn i din verksamhet, med bibehållen matsäkerhet.

Hur mycket kan du spara?

Varje år slänger svenska restauranger och störkök 120 000 ton mat. Mat som slängs men som hade kunnat säljas eller ätas om den hanterats annorlunda. Om du minskar matsvinnet i din verksamhet sparar du inte bara på resurser för energi, vatten och markanvändning, utan slipper även köpa in råvaror och laga mat som du sedan inte kan tjäna pengar på.

Se våra tips för mindre matsvinn

På vår kampanjsida Minska matsvinnet! hittar du tips på vad du som livsmedelsföretagare kan göra för att minska matsvinnet i din verksamhet. Några av tipsen är bland annat:

  • Sänk kyltemperaturen för att öka hållbarheten
  • Minska buffésvinnet genom smart servering och tillagning
  • Planera menyn utifrån råvarutillgång
  • Skilj på bäst före-datum och sista förbrukningsdag - mat som passerat "bäst före" behöver till exempel inte slängas om det fortfarande är fullgott
  • Ha ordning i kyl och frys - och rädda maten om frysen gått sönder

Läs mer om tipsen och vad du kan göra på www.ostersund.se/matsvinn.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-06-14