Publicerad 2017-06-17

Företag får hjälp med att minska matsvinnet

I sommar kommer många av kommunens livsmedelsföretagare att få besök av Miljö och hälsas livsmedelsinspektörer, när Östersunds kommun nu fortsätter projektet "Minska matsvinnet!" med fokus på restauranger, pizzerior och caféer.

Två tallrikar med mat i förgrunden och ett sällskap väntande gäster i bakgrunden 

Syftet med projektet är att ge vägledning och stöd till livsmedelsföretagare och höja kunskapsnivån, för att skapa bättre förutsättningar för att kunna både förebygga och minska mängden matsvinn i de livsmedelsföretag som finns i kommunen, med bibehållen matsäkerhet.

- Varje år slänger svenska restauranger och storkök 120 000 ton mat. Det är mat som hade kunnat säljas eller ätas om den hanterats annorlunda. Att minska matsvinnet innebär inte bara att vi sparar på jordens resurser för energi, vatten och markanvändning, utan också att livsmedelsföretagen slipper köpa in råvaror och laga mat som de sedan inte kan tjäna pengar på, säger Emma Johansson, livsmedelsinspektör på Miljö och hälsa.

Små saker kan göra skillnad

Oftast kan det vara relativt enkla och praktiska saker som kan göra skillnad i till exempel hur länge maten håller. Andra gånger kan det vara att förändra tänket som gör skillnaden.

- Att matsvinn är ett problem tror jag de flesta livsmedelsföretagare håller med om, det är inte kul att först betala för de råvaror man köpt in, laga till maten och sedan tvingas slänga den. Vår roll i det här projektet är att komma ut till företagen och ge tips utifrån just deras förutsättningar, guida vidare till stöd och rådgivning som finns hos exempelvis Livsmedelsverket och branschorganisationer, säger Emma Johansson.

Under vårvintern har livsmedelsinspektörerna besökt kommunala verksamheter som förskolor och skolor, men nu är det alltså dags för företagen i kommunen att få besök.

Se våra tips för mindre matsvinn

kampanjsidan Minska matsvinnet! hittar livsmedelsföretagare av olika slag också tips på vad man kan jobba med för att minska matsvinnet i olika typer av verksamheter. Några av tipsen är bland annat:

  • Sänk kyltemperaturen för att öka hållbarheten
  • Minska buffésvinnet genom smart servering och tillagning
  • Se över portionsstorlekar
  • Planera menyer utifrån råvarutillgång
  • Skilj på bäst före-datum och sista förbrukningsdag - mat som passerat "bäst före" behöver till exempel inte slängas om det fortfarande är fullgott
  • Ha ordning i kyl och frys - och rädda maten om frysen gått sönder

Läs mer om tipsen på www.ostersund.se/matsvinnlänk till annan webbplats.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-06-19

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen