Publicerad 2017-06-18

Hantverkarna som växer med uppgiften: "Bra för självkänslan"

– Att ha ett jobb att gå till och att känna att man gör nytta betyder mycket för självkänslan.
Det säger Bengt Göran Lehnér som arbetar på Snickeri & Service på Östersunds kommun.

Närbild på man som putsar en bordsskiva.

Bengt Göran Lehnér trivs med sitt arbete på Snickeri & service. Här putsas det på ett runt köksbord som gänget tillverkat "från ax till limpa".

Man som står framför två utomhusgrillar

Arbetsledaren Peter Madsen vid två av de utomhusgrillar som tillverkats på Snickeri & Service.

Virkesmaskin och två män som arbetar vid den.

Mahmoud Hussein och Leif Johansson fixar virket i verkstaden.

 

Snickeri & Service lyder under teknisk förvaltning och den nya enheten Entreprenör och bedriver verksamhet för personer i arbetsmarknadsåtgärder. Snickeri & Services främsta uppgifter är att stödja Lokal & Bostad samt övriga enheter inom teknisk förvaltning.

– De som jobbar här har olika ryggsäckar med sig, olika förutsättningar. Målet är att komma in på arbetsmarknaden så småningom, säger arbetsledaren Peter Madsen.

Den här verksamheten inom kommunen började egentligen redan i början av 1990-talet och hette då Blomstergården. På Snickeri & Service kan man få arbeta mellan sex och arton månader.

Mycket handlar om att lära sig rutiner och ansvar.

– Hos oss får man alltid mycket feedback på sitt arbete, säger Peter Madsen.

"Lär sig nya saker"

Bengt Göran Lehnér har många år bakom sig inom Östersunds kommun och gillar att få vara en i gänget på Snickeri & Service.

– Jag har ett jobb, känner att jag gör nytta och lär mig hela tiden nya saker. Jag kan dessutom pynta mina egna räkningar. Det betyder mycket för självkänslan, säger han.

Det handlar alltså mycket om praktiskt hantverk, och visst blir man smått imponerad av det här gänget vid en rundtur och får se några av deras produkter. Det är tveklöst så att övning ger färdighet.

Uppgifterna är många och skiftande. Det tillverkas vindskydd, ved, bänkar och grillplatser. Det byggs, målas, repareras och klipps gräs.

Under inflyttningen av Fastigheten Väghyveln var Snickeri & Service behjälplig med att inreda förråd och kontor.

Som bas är verksamheten öppen för 10 deltagare. Oftast är det bara killar.

– Det har inte varit så många tjejer. Det är inget vi valt, utan väldigt få tjejer har varit intresserade. Men vi jobbar på att försöka mixa upp gruppen, säger Peter Madsen.

Kommer tillbaka

Trivseln på arbetsplatsen verkar vara hög.

– Många som slutat kommer ändå tillbaka och hälsar på och fikar med oss. Det känns som en bekräftelse på att de trivts. På fredagar brukar vi dessutom avsluta veckan med att grilla tillsammans.

Men som på så många andra arbetsplatser kan det ibland smyga sig in lite slentrian …

– När jag hade fixat 1 500 spårvinklar till spåren på skidstadion blev det lite för mycket. Jag tål knappt se den där blåa målarfärgen efter det, säger Bengt Göran Lehnér och skrattar gott.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-06-19

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen