Publicerad 2017-07-05

Fotbollsfesten – helt i linje med ”Home of great events”

Kommunen jobbar ständigt för att få hit stora arrangemang. ÖFK:s stormatch mot Galatasaray och Fotbollsfesten på Hofvallen 13 juli är bara en arrangemangsdag i raden som ska hjälp till att sätta Östersund på Sveriges eventkarta.

- Det handlar ytterst om tillväxt i flera bemärkelser, säger kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S).

Att bo och leva i Östersund innebär att kunna vara en del av eventstaden Östersund. Kommunen kallar det ” Home of great events”. Genom att locka hit stora event till Östersund skapas tillväxt genom arbetstillfällen och inflyttning.

- Vi är många som på olika sätt ständigt lyfter detta och jobbar med att Östersund ska vara ett självklart val, och att arrangörer påminns om detta i olika sammanhang där vi rör oss, säger AnnSofie Andersson.

Vissa event är sådana som kommunen är med och skapar själva, medan andra event är sådant som kommunen på olika sätt jobbar för att få placerade i Östersund. Det är ett hårt jobb som sker mycket bakom kulisserna av Östersunds kommuns eventansvariga.

Ibland har kommunen tur då andra, som ÖFK i detta fall, blir cupvinnare i Svenska cupen. Resultat: kommande kval i Europa League och plötsligt riktas en hel fotbollsvärlds ögon mot Östersund, Jämtland och Sverige. Intresset är enormt. Det är fotbollsfeber.

Kommunen tar tillfället i akt och trots kort varsel samordnar ”Fotbollsfesten” i Östersund genom samarbete med flera aktörer, inte minst näringslivet via Destinationsbolaget, Visit Östersund, Storsjöyran och Östersunds FK.
- Det visar på en styrka att vi kan sluta upp gemensamt kring detta, mitt i semestertider dessutom, säger Karin Henriksson, eventsamordnare på Östersunds kommun.

Att kommunen bjuder på fotbollsfest på Hofvallen, med storbildsskärm och att det är gratis innebär såklart en kostnad – en kostnad som kommunen räknar med att få tillbaka i och med att det skapas tillväxt.

- Vi har en eventbudget, och detta är ett event att verkligen ta fasta på. Det är helt i linje med vår tillväxtplan och kommunens ambition att vara en eventstad, säger tillförordnad kommundirektör Lars Liljedahl.

AnnSofie Andersson håller med:
- Att vi satsar på den här typen av event samtidigt som vi arbetar med att hitta besparingar i kommunen kanske kan verka konstigt. Men vi kan inte bara spara oss ur det ekonomiska läget – Vi måste samtidigt våga satsa när det är läge.

Kommande andra större event på gång är till exempel:

  • Östersundscupen, en ny stor innebandyturnering i september.
  • Vinterfestivalen där världseliten gör upp i 100 meter sprint på längdskidor i oktober.
  • April 2018 riktas travvärldens ögon mot Östersund då Euro Trotting Masters, en av de största travtävlingarna med världseliten sker i Östersund.

 

Mer om event hittar du att läsa om här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-07-06

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen