Publicerad 2017-07-09

Leva och verka på äldreboende

Skogsbruksvägen 131 heter ett av kommunens boenden för äldre, en verksamhet som är igång 24 timmar om dygnet året om. Vi hälsar på och får lyssna till pianospel, prata med ett mysigt par och Sara och Sumaya som jobbar i sommar.

På innergården odlas de lite tomater, rabarber och örter. En kvinna ur personalen vattnar med vattenkanna.
Sumaya gör sitt tredje år som sommarjobbare hos kommunen.

Sumaya gör sitt tredje år som sommarjobbare hos kommunen.

Det är eftermiddag och fika i ett av samlingsrummen. Det småpratas och vid pianot i rummet sitter en herre och en kvinna. Det är Karl-Fredrik och hans dotter Eva, tillsammans spelar de folkvisan ”Uti vår hage”. Miljön på boendet är modern och det är grönt och lummigt både inne och ute.

Vid ett av borden sitter 19-åriga Sumaya Kahin som gör tre veckors sommarjobb här i år. Hon har haft två sommarjobb hos kommunen tidigare, inom hemtjänst och fastighet.

- Det är jättetrevligt här. Jag bakar bröd och umgås med de gamla. Vi pratar och går promenader och jag hjälper till och matar de som behöver, säger Sumaya.

Manikyr för de boende

I höst kommer Sumaya att fortsätta studierna på yrkesutbildningen inom hantverk med inriktning till hår- och makeupstylist. Och hon har haft nytta av sin utbildning på boendet. De har olika aktiviteter för de gamla som sittgympa, bingo och utflykter men även manikyr så Sumaya har filat och målat naglar. Hon vill gärna arbeta som modell och kommer använda pengarna hon tjänar nu till en resa till Paris för att träffa sina kusiner och besöka en modellagentur.

Sara Morad

Sara Morad vikarierar som enhetschef.

Vi går vidare och hälsar på de två getterna på innergården. De är väldigt nyfikna och kommer genast och hälsar och vill bli klappade. I deras inhägnad finns en liten stuga de kan sova i och en bänk för den som vill sitta ned hos dem en stund.

- Det är rofyllt och roligt att vara här hos getterna. De är några månader gamla och busiga. Den svarta katten Lisa är också här någonstans. Både boende och personal ville behålla henne här när hennes husse och matte gick bort för några år sedan, berättar Sara Morad.

Se människan och möta behov

Sara ska läsa sista terminen på socionomprogrammet och vikarierar som enhetschef. I sommar kommer hon vara både här och på Slåttergårdens boende.

- Jag hade praktik på Fältvägens boende hösten 2015 och blev tillfrågad att vara på Slåttergården i fjol sommar. Och i år blir jag både här och där i olika perioder. Det passar mig bra, jag vill jobba med människor. För mig är det viktigt att prata med medarbetarna, de boende och anhöriga för att kunna möta behov och ge stöttning, säger Sara och fortsätter:

- Det händer alltid något och en dag är inte den andra lik. Det blir många bollar i luften och allt från personalfrågor till att fixa blomjord. Verksamheten ska flyta och de boende ska ha det bra, säger Sara.

Rum för två

Just nu bor det 34 personer på Skogsbruksvägen 131. Folke och Karin delar ett rum för två. Sara berättar att de är ett himla mysigt par. Tillsammans med Sumaya har de gått ut på framsidan. Karin har en blomma i handen och Folke verkar redo för en promenad med sina gångstavar.

- Vet du vad. Nu i slutet på juli firar vi 61 år som gifta, det är inte illa va, säger Folke och blir rörd och lite tårögd.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-07-09

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen