Publicerad 2017-12-22

Elda rätt i jul

Familj och vänner, julmat och godis, julklappar och en värmande brasa. En sprakande eld i kaminen eller eldstaden är för många viktigt för julstämningen. Men att elda rätt är en konst.

Förutom julmyset påverkar eldningen även miljön, hälsan och plånboken. Eldar du fel brinner veden upp fort och ger inte lika mycket värme som den hade kunnat och du släpper även ut onödiga föroreningar som påverkar både miljön och hälsan.

Innan du tänder

Elda bara med ved. Plast, sopor, behandlat trä och liknande är förbjudet att elda och släpper ut giftiga ämnen. Veden ska vara lagom torr, tumregeln är att den ska ha legat ute under tak i minst ett halvår. Tänk även på att inte låta veden ligga inne för länge eftersom den då blir för torr och brinner upp fort.

Tänd i toppen!

När du staplar veden så lägg den luftigt i en fyrkant och använd lägg ett tändmedel i toppen, precis under det översta lagret med ved. Tändmedlet kan vara något köpt, som briketter, eller fint huggna vedträn. Men undvik tidningspapper och använd inte tändvätska. Tändvätska är väldigt brandfarligt och ger även mer föroreningar.

Kolla röken

Om röken ur din skorsten är vitaktig eller nästan osynlig eldar du rätt, och du minskar hälsoskadliga utsläpp i din närhet och är snäll mot både miljön och din plånbok. Dessutom minskar risken för bränder.

Tänk på hur du eldar och gör en mysig, säker och smart brasa i jul.

 

Sidan uppdaterad 2017-12-22

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen