Publicerad 2017-12-23

Kallt lyser Julens stjärna...

Julen är en extra tuff tid för många, många människor av massor av olika anledningar. På kommunens socialförvaltning jobbar man ständigt för att ge stöd åt dem i vårt samhälle som har de största utmaningarna. Julen är inget undantag.

Röda julgranskulor som hänger i snöig gran, utomhus.

Social beredskap

För akuta ärenden utanför kontorstid som inte kan vänta till nästa vardag finns social beredskap. Social beredskap avser främst barn eller ungdomar som kan antas fara illa och är i behov av akuta insatser från socialtjänsten, missbrukare i behov av akuta insatser och våld i nära relation.

Social beredskap når man via SOS Alarm (112) vardagar mellan klockan 17:00 och 08:00 samt under helger. Dag före helgdag inträder beredskapen klockan 15:00.

Barn och unga

– Flera barn i varje klass får inte den jul som de önskat. Föräldrar slutar inte bråka eller dricka sig berusade för att det är jul. Vi arbetar för att göra skillnad för många av de här barnen och deras föräldrar på olika sätt, säger Petra Olsson, som är chef för Område Barn, Unga, Vuxna på Socialförvaltningen i Östersund.

Jobbet på Socialförvaltningen handlar ofta om barn och ungdomar på ett eller annat sätt, direkt eller indirekt. I lagen står att socialtjänsten alltid måste tänka på och ta hänsyn till barnens bästa. Hur barnen mår är alltså viktigast, alltid, inte bara på Julafton.

Hjälp för barn och unga

Om du själv är barn eller ungdom och av någon anledning mår dåligt hittar du en sammanställning över hjälp som finns att få på sidan 1177 - Stöd och hjälp för barn och unga i Jämtlands länlänk till annan webbplats

Misstänker du att barn eller unga far illa hittar du mer information om hur du bör göra på sidan Om barn eller unga far illalänk till annan webbplats

Läs mer på Sidor för barn och ungalänk till annan webbplats

Akutboende

Akutboendet är en tillfällig lösning för hemlösa kvinnor och män från 18 år som är skrivna i Östersunds kommun. Personer från andra kommuner beviljas en natt på Akutboendet eller om det är helg till närmaste vardag. Därefter hänvisas personen till eventuell vidare insats i hemkommunen.

Kommunen erbjuder

 • Säng i delat rum ( totalt 8 platser)
 • Kvällssmörgås mellan kl. 21.30 och 23.00
 • Möjlighet att få kläderna tvättade
 • Möjlighet till dusch
 • Morgonsmörgås kl.07.00

Regler och struktur

 • Öppettid kl. 21.30-08.00
 • Insläpp kl. 21.30 till 23.00
 • Inget hot eller våld accepteras
 • Inget krav på drogfrihet men medhavda persedlar skall lämnas in över natten
 • Vara i sådant fysiskt och psykiskt skick att inte akut vård behövs
 • Inget möjlighet att laga eller värma mat
 • Ingen TV

Hitta hit

2:ans busslinje mot Solliden. Hållplats Björkbacka.

Sidan uppdaterad 2017-12-27

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen