Östersunds kommunvapen

Du är här:

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Nationellt vintersportcentrum

Emil Jönsson

Nationellt Vintersportcentrum vid Campus i Östersund är ett av världens mest ansedda testlabb för fysiologisk och medicinsk forskning inom vinteridrott. Verksamheten bedrivs inom Mittuniversitetet under ledning av lektor H C Holmberg som även är utvecklingschef hos Sveriges Olympiska Kommitté, SOK.

Forskningen vid Nationellt Vintersportcentrum syftar till att optimera användningen av kroppens resurser inom till exempel elitidrott. Nationellt vintersportcentrums forskningsprofil är att integrera fysiologiska mätningar med biomekanik, dvs mätningar av kraft i kombination med analys av rörelser. 

Forskning för fler guldmedaljer

Hit kommer idrottsmän och kvinnor från hela världen för att testa sig och förbättra sina resultat. I laboratoriet mäts bland annat syreupptagning, rörelseekonomi samt utförs analyser av kraft. I kemilabbet görs avancerade blod- och muskeltester.

Proverna tas under fysisk ansträngning på löpband, rullskidor, eller cykel. Tester kan också utföras under verkliga förhållanden i fält vid träning på snö eller i terräng. 

Nationellt Vintercentrum har även ett vapenlaboratorium för avancerade vapentest inom skidskytte, tester som utförs ner till minus 25 grader Celsius.  
 

Centrum för skidåkare

Nationellt Vintersportcentrum är en av hemligheterna bakom de senaste årens svenska skidåkningsframgångar. Hit kommer eliten av landets utövare inom de olympiska vinteridrotterna alpint, freestyle, snowboard, längdskidåkning, skidskytte och skridsko för att träna och testa sig.

I närliggande omgivningar erbjuds omfattande spårsystem för löp- och skidträning med allt från extrema branter till behagligt lättlöpta stigar och vid Östersunds skidstadion finns en 8 km lång rullskidbana.

Nationellt vintersportcentrum i kombination med kommunens satsningar på skid- och skidskyttestadion och det framgångsrika konceptet med skid- och skidskytteuniversitetet har gjort att Östersund intagit positionen som vintersportens huvudstad.

Publicerat:

2014-12-23

Kontakt

Östersunds kommun

831 82 Östersund

Telefon: 063-14 30 00