Östersunds kommunvapen

Du är här:

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Skidstadion

Skidstadion

Östersunds skidstadion — en arena i världsklass

Östersunds skidstadion ska vara en tränings-och tävlingsarena i världsklass för vintersporter som längdåkning och skidskytte.

Inför VM  i skidskytte 2008 och efterföljande världscuptävlingar satsade kommunen med hjälp av projektmedel från EU 100 miljoner kronor på utveckling av stadion med allt som krävs för att åkare, tävlingsledning, TV-tittare och publik ska få ett förstklassigt arrangemang och stadion kan idag med rätta kallas nationalarenan inom sporten.  Nu investeras ytterligare 50 miljoner kronor, bland annat för ett nytt mediecenter och effektivare snötillverkning. Stadion ligger bara tio minuters gångväg från stadens centrum och har en internationell flygplats på 20 minuters avstånd.

Fakta om skidstadion

Skidstadion i Östersund är den första anläggningen i världen som uppfyller TV-bolagens krav på ljusförhållanden för sändningar kvällstid.

Tekniken på skidstadion tillhör det senaste. Ett datafibernät har lagts över hela området som gör det möjligt att ansluta bärbara datorer och få aktuella tider och information direkt från skidspåret. I princip kan coacherna följa sina åkare från start till mål genom att koppla upp sig på datanätet där de står i skogen. Kopplingarna går till ett toppmodernt sekretariat där informationen och datatrafiken styrs.

En ny ståplatsläktare har byggts i nära anslutning till inneplanen och skjutvallen med plats för 6 000 åskådare och rymmer äkta arena-atmosfär. Här får åskådarna perfekt uppsikt över stadion och möjlighet att följa åkarna på mycket nära håll.
Till större evenemang som Skidskytte-VM byggs ytterligare tillfälliga läktare ut så att ytterligare 4 000 åskådare får plats. Totalt kan 10 000 jublande åskådare per dag följa de dramatiska tävlingarna från läktarhåll. Lägg därtill ytterligare 15 000 personer som det bereds plats för utefter spåren vilket gör att enbart den publika upplevelsen kan bli ett minne för livet.

Vintern 2012 var Östersund värd för SM-veckan och under veckan arrangerades sex olika SM-grenar på skidstadion. Förutom de självskrivna grenarna längdskidåkning och skidskytte korades SM-mästare och mästarinnor korades då i skidorientering, bob, rodel och skeleton. 

Tidig och säker snö

För att kunna erbjuda skidåkning på försäsongen från första november tillverkas en ca 50000 — 60000 m3 stor snöhög under vinterns kalla perioder. Snöhögen täcks sedan med sågspån och lagras över sommaren. Den lagrade snön säkrar snötillgången bland annat för världscuppremiären i skidskytte men även för att motionärer och elitssatsande skidåkare ska få en bra start på skidsäsongen. Nu görs investeringar för ytterligare en snölagringsplats.
  

Publicerat:

2013-12-04
Kundcenter

063 14 30 00

Kontakt

Östersunds kommun

831 82 Östersund

Telefon: 063-14 30 00