Kontaktfamilj

Familj på cykelutflykt

Att vara ensamstående förälder utan fungerande nätverk är påfrestande i längden. Det blir svårt att orka vara så bra förälder som man skulle önska. Man räcker inte alltid till och orkar inte alltid vara stark och duktig.

Intresserad av att bli kontaktfamilj?

Kontaktfamilj är en insats som ofta betyder hjälp till självhjälp. Du förebygger problem för den familj du ställer upp för genom att finnas till. Uppdragen kan se olika ut. Vanligtvis avlastar man föräldern genom att ta hand om barnet/syskonen en eller ett par helger i månaden. I uppdraget kan också ingå att ge föräldern stöd på annat sätt.

Vem är du?

  • Du som har intresse för andra människor
  • Du som kan dela med dig av tid och engagemang för någon som behöver det
  • Du kan vara en person som lyssnar
  • Du kan hjälpa någon att bryta sin isolering

Barn vill och behöver bli sedda. Du och din familj kan bli kontaktfamilj för något barn eller för syskon som skulle må bra av extra kontakt med andra vuxna. Du kan hjälpa ett barn som behöver särskild träning och stimulans. Om du engagerar dig får du väldigt mycket tillbaka! Det är en förmån att få hjälpa och stötta ett barn, att få se vad det betyder att få följa och uppmuntra ett barns utveckling.

Att vara kontaktfamilj innebär framför allt att vara medmänniska. Det är en insats som socialtjänsten erbjuder när någon förälder saknar ett nätverk av släktingar, vänner och arbetskamrater. Eller när det befintliga nätverket inte kan ge det stöd föräldern och barnet behöver.

Vill du veta mera om hur man blir kontaktperson eller familjehem och/eller kontaktfamilj? Vill ni anmäla ert intresse? Gå in på vår sida för E-tjänsterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och fyll i en intresseanmälan! Du hittar den under fliken "Frivilliguppdrag".

Vad kan du förvänta dig av oss?

I vår servicedeklaration beskriver vi vad du som medborgare kan förvänta dig av oss. Om vi inte lever upp till vad vi lovar vill vi gärna att du meddelar oss detta. Dina synpunkter ger oss värdefull information och möjlighet att förbättra vår verksamhet.

Sidan uppdaterad 2017-12-07