Räddningstjänsten Jämtland Hem Ledord - Den åttuddiga stjärnan

Fyrverkeri

En raket smäller av mot den mörka natthimlen.

Fira fint och förståndigt...

Fyrverkerier är vackert och festligt men inte helt riskfritt. Var nykter, läs och följ bruksanvisningen samt åldersgränsen 18 år.

Varje år skadas minst 100 personer av fyrverkeripjäser. Ibland dör någon. De flesta av skadorna sker under december och januari i anslutning till nyårsfirandet. De flesta som skadar sig är män och många är under 18 år. Detta trots att åldersgränsen för utomhusfyrverkerier är 18 år.

Mängden krut

Fyrverkerier med krutvikt över 75 gram är farligare än experterna tidigare har trott. De kan tränga in i kroppen och explodera. Dessa raketer kommer därför att förbjudas från april 2014. 

Vanliga skador

Under de senaste åren har antalet fyrverkeriolyckor minskat. En förklaring kan vara förbudet mot smällare som kom för några år sedan. En annan är att människor har blivit mer medvetna om riskerna med fyrverkerier. De vanligaste skadorna från fyrverkerier är bränn- och sårskador. Skador på huvudet, i ögon och öron, är vanligast följt av skador på händer och fingrar.

Tips på avfyrningsramp

En vanlig aliminiumstege kan bli en finfin ramp för fler raketerlänk till annan webbplats. Se bara till att den står stadigt och lutar en aning bort från publiken. 


Räddningstjänsten Jämtland

Tel 063-14 80 00, fax 063-14 80 05
info@rtjamtland.se

Besöksadress

Fyrvallavägen 4
831 43 Östersund

Postadress

Box 71
831 21 Östersund​

Fakturaadress

Box 705, Referens 744700
831 28 Östersund