Förälder Östersund

Genom Förälder Östersund får du möjlighet att utveckla din roll som förälder. Du får lära dig nya färdigheter och dela erfarenheter med andra föräldrar.

Förälder Östersund anordnar kostnadsfria kurser, studiecirklar, workshops och föreläsningar för föräldrar som bor inom Östersunds kommun. Detta är till för dig med barn i åldern 0-18 år. Vi vänder oss till dig som vill utvecklas i relationen till ditt barn. Du får råd och tips för att hantera konflikter och få vardagslivet att flyta lite smidigare.

På gång! – välkommen att anmäla dig!

Nya föräldrakurser/ grupper kommer att starta under ht-21

 

Vi planerar just nu inför två föreläsningar som vi kommer att erbjuda under juni månad


  • BIFF- barn i föräldrars fokus är egentligen en föräldrakurs för dig som har genomgått en separation. Nu kommer vi att erbjuda BIFF som en föreläsning. Under denna föreläsning får du veta lite mer om innehållet i BIFF.
  • Kostvanor. Vi visar en förinspelad föreläsning där två skolsköterskor föreläser och svarar på frågor om barn och kost. Denna föreläsning passar dig som har barn i åldern 6-12 år.

Mer info om och möjlighet att anmäla sig kommer att finnas här när allt är färdigplanerat. Har du anmält dig till nyhetsbrevet så får du info via sms och/eller mejl. Se mer info om nyhetsbrevet längre ner på denna sida!


Covid-19

För att begränsa smittspridningen av covid så har Barn- och utbildnings­förvaltningen inom Östersunds kommun beslutat att begränsa fysiska möten, besök mm. Detta innebär att även Förälder Östersund är begränsade att erbjuda fysiska föräldra­grupper och andra aktiviteter. Vi försöker att jobba på för att hitta digitala alternativ att erbjuda.

Detta erbjuder vi för dig som förälder eller annan viktig vuxen:

Enskilt stöd 0-18 år

På torsdagar mellan kl 13.00‑15.00 erbjuder vi enskilda råd- och stöd­samtal via telefon.

OBS! Torsdagen den 13 maj Kristihimmelfärd så är vi lediga på grund av helgdag. Och då är inte telefontiden bemannad.

Vi kan bland annat hjälpa dig att hitta annat stöd för föräldrar och­/eller familjer.

OBS! Stöd via Förälder Östersund ersätter inte annat stöd som erbjuds genom kom­mu­nens socialtjänst, Barn -och ung­doms­psykiatrin eller liknande.

Vi använder tolk på olika språk om du behöver.

Kontakta oss

foralder@ostersund.se

076-006 30 21 (telefontid torsdagar 13.00-15.00).

Ytterligare föräldrastöd på webben och via telefon

Till Bris vuxentelefon eller Mind föräldralinje kan du ringa om du behöver stöd i din föräldraroll.

Föreläsningar/ Workshop

Förälder Östersund arrangerar regel­bundet intressanta föreläsningar och workshops för dig som förälder. Föreläsningarna är kostnadsfria men föranmälan krävs.

Föreläsningar/Workshop

Böcker och bokcirkel 0‑18 år

En bok kan förändra livet – starta en bokcirkel! Förälder Östersund lånar ut böcker till bok­cirklar för dig som har antingen yngre barn eller tonåringar.

Böcker och bokcirkel

Föräldraskap och integration är ett projekt som pågår. 0‑18 år

Vi arrangerar föreläsningar, work­shops och andra aktiviteter för att främja ett gott föräldra­skap. Vi informerar om hur det svenska systemet fungerar, var man kan söka hjälp, och hur det kan vara att vara förälder i Sverige.

För mer information kontakta:

Sigrid Landgren 073-275 03 76
Karin Källström 076-035 99 41

ABC - Alla Barn i Centrum 3‑12 år

Hur kan vi skapa en bra relation med våra barn, främja barns självkänsla? Hur kan vi få mer harmoni kring matbordet? I ABC-grupperna har du chansen att diskutera tillsammans med andra föräldrar och utbildade gruppledare.

ABC - Alla Barn i Centrum

Komet 3‑11 år och 12‑18 år

Det är vanligt att det blir konflikter mellan föräldrar och barn eller mellan syskon. Ibland kan det vara svårt att som vuxen veta hur man ska hantera det. Komet är ett utbildnings­program för dig som vill hitta fram till en bättre kommunikation och minska bråk och konflikter med ditt barn.

Mer om Komet

ICDP - Vägledande samspel 2‑5 år och 12‑18 år

Vägledande samspel är en kurs för dig som har barn i åldern 2-18 år. Att vara förälder till ett barn i den här åldern är både roligt och krävande. Kanske funderar du över när och hur ska du ska sätta gränser? Hur följsam ska jag vara? Hur mycket ska barnet få styra?

Vägledande samspel

BIFF - Barn i Föräldrars fokus 0‑18 år

Hur kan man få föräldraskapet att fungera efter en separation? Vill du har mer hjälp? Lära dig mer om hur det blir för barn som varit med om, eller befinner sig i, föräldrakonflikter?

BIFF - Barn i Föräldrars fokus

Föräldraskap i Sverige 0‑18 år

Om att vara förälder i ett nytt land - samhälls­information i grupp.

Att vara förälder i ett annat land än det man vuxit upp i kan leda till frågor om samhället och familjelivet. Föräldraskap i Sverige är ett samhälls­orienterande grupprogram för nyanlända och utrikes­födda föräldrar med barn i åldrarna 0-18 år.

Föräldraskap i Sverige

Nyhetsbrev

Vill du ha information om när nya grupper startar? Vilka föreläsningar vi planerar eller andra tips för dig som förälder eller annan viktig vuxen? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Du får du utskick via mejl och/eller sms när vi har något nytt på gång i vår verksamhet

OBS! Va noga med att fylla i rätt mejladress och/eller telefonnummer så att nyhetsbrevet kommer fram till dig.

Anmäl dig till Förälder Östesunds nyhetsbrevlänk till annan webbplats

Har du synpunkter på vår verksamhet?

Om vi inte lever upp till vad vi lovar vill vi gärna att du meddelar oss detta. Dina synpunkter ger oss värdefull information och möjlighet att förbättra vår verksamhet.

Föräldrastöd från annat håll

Här har vi samlat information om ytterligare föräldrastöd och föräldrautbildningar.

Studiecirklar

Lokala studieförbund erbjuder olika typer av studiecirklar för föräldrar.

Studieförbundet ABFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Studieförbundet Bildalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Studieförbundet NBVlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Studieförbundet Sensuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Studieförbundet Vuxenskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För dig som jobbar professionellt med föräldraskapsstöd

Erfarenhetsutbyte kring webbaserat stöd

Nu hittar du filmer från konferensen "Föräldraskapsstöd för barnens bästa – erfarenhetsutbyte kring ett webbaserat stöd" här på våra sidor. Filmerna vänder sig till professionella inom föräldraskapsstöd i länets kommuner.

Erfarenhetsutbyte kring webbaserat stöd

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-05-11