Familjedaghem/annan pedagogisk omsorg/annan pedagogisk omsorg

Familjedaghem (dagbarnvårdare) drivs i enskild regi och hör till pedagogisk omsorg. Dagbarnvårdaren bedriver förskole- och fritidsverksamhet i sitt hem för barn i åldrarna 1-12 år. Detta under den tid föräldrarna förvärvsarbetar eller studerar.

Familjedaghemmets uppgift är att ge barnen omsorg, omvårdnad och fostran samt för skolbarnen en meningsfull fritid. Förskolans läroplan liksom Skolverkets allmänna råd ska vara vägledande för verksamheten.

Familjedaghem i Östersunds kommun

I Östersunds kommun finns tre familjedaghem:

Fridbacka gård

Torvalla By 220
831 92 Östersund
070-354 25 30

E-post till Fridbacka gård

Ekolek barnomsorg

Område Blomängen/Odenslund

Alexandra Borgsten

Spettstigen 1 - Östersund

Område Ängsmon/Torvalla

Martina Lundqvist

Havrevägen 13 Lgh 1101- Östersund

Kontaktuppgifter till Ekolek barnomsorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pedagogisk omsorg

Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem och vänder sig till barn i samma åldrar (1–12 år). Det kan vara verksamhet där personal tar hand om barnen i sitt eget hem, alltså ett familjedaghem. Det kan också vara olika flerfamiljslösningar. Pedagogisk omsorg kan också bedrivas i en särskild lokal.

Förskolans läroplan ska vara vägledande, men inte bindande för pedagogisk omsorg. Det innebär att verksamheten kan tillämpa läroplanen utifrån sina egna förutsättningar. Om barnets vårdnadshavare önskar pedagogisk omsorg ska kommunen sträva efter att erbjuda det istället för förskola eller fritidshem.

Ansökan till pedagogisk omsorg

  • Ansökan till kommunalt pedagogisk omsorg görs via kommunens e-tjänst eller särskilt blankett.
  • Ansökan till fristående pedagogisk omsorg görs direkt till respektive huvudman.

Pedagogisk omsorg för barn 1 - 6 år

Om barnet är i förskoleåldern gäller samma regler för pedagogisk omsorg som för förskola. Se information om vistelsetider, avgifter, uppsägning etc. under Förskola.

Pedagogisk omsorg för barn 6 – 12 år

Om barnet har börjat i grundskola, gäller samma regler för pedagogisk omsorg som för fritidshemmet. Se information om vistelsetider, avgifter, uppsägning etc. under punkt 4. Fritidshem.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-02-09