Fritidshem och fritidsklubb
Barn vars vårdnadshavare arbetar eller studerar kan gå på fritidshem eller fritidsklubb i samband med skoldagens start och slut.
Fritidshem
Verksamheten erbjuds från och med när barnet börjar förskoleklass till och med den 31 juli det år barnet fyller 10 år. Klubbverksamhet erbjuds från och med 11-13 år.
Fritidshem är en pedagogisk verksamhet som kompletterar utbildning i förskoleklass, grundskola och grundsärskola (samt övriga skolformer där skolplikten kan fullgöras i).
Pedagogisk omsorg
Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem och vänder sig till barn i samma åldrar (1–12 år). Det kan vara verksamhet där personal tar hand om barnen i sitt eget hem, alltså ett familjedaghem. Det kan också vara olika flerfamiljslösningar. Pedagogisk omsorg kan också bedrivas i en särskild lokal.
Förskolans läroplan ska vara vägledande, men inte bindande för pedagogisk omsorg. Det innebär att verksamheten kan tillämpa läroplanen utifrån sina egna förutsättningar. Om barnets vårdnadshavare önskar pedagogisk omsorg ska kommunen sträva efter att erbjuda det istället för förskola eller fritidshem.
Öppen fritidsverksamhet (fritidsklubb)
Från höstterminen det år eleven börjar i åk 4 finns öppen fritidsverksamhet, så kallad fritidsklubb (åk 4 - 6). Det behövs ingen ansökan om plats på fritidsklubben. Öppen fritidsverksamhet är avgiftsfri, lunch/mellanmål betalas till självkostnadspris.
Vad kan du förvänta dig av oss?
I vår servicedeklaration beskriver vi vad du som medborgare kan förvänta dig av oss. Om vi inte lever upp till vad vi lovar vill vi gärna att du meddelar oss detta. Dina synpunkter ger oss värdefull information och möjlighet att förbättra vår verksamhet.