Ansökan till skola/skolbyte

I vår e-tjänst för grundskola och förskoleklass kan du välja eller byta skola. I e-tjänsten för fritidshem kan du ansöka, byta och säga upp plats.

Om du inte är folkbokförd i Östersunds kommun måste du först ansöka om ett kontolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i vår e-tjänst. När din kontoansökan är godkänd, loggar du in med bank-ID eller e-legitimation och hanterar dina ärenden.

Om du inte har möjlighet att göra din ansökan via webben kan du ansöka på blankett,
kontakta Kundcenter, 063-14 30 00, kundcenter@ostersund.se.

Val till förskoleklass

Vårdnadshavare till barn som fyller 6 år under året och är folkbokförda i Östersunds kommun, ska till förskoleklass välja kommunal eller fristående skola. Valet görs i början av året på kommunens hemsida med hjälp av vår e-tjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om valet inför förskoleklass

Grundskola

Välj skola

Om du som vårdnadshavare vill välja skola för ditt barn kan du göra det via vår e-tjänst för val av skolalänk till annan webbplats. Du behöver då logga in med e-legitimation eller bank-id.

Du som inte bor i Östersund eller är på väg att flytta hit måste göra en ansökan om konto i vår e-tjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att därefter göra din ansökan. När din kontoansökan är klar kan du göra ditt val av skola. Börja med att välja ut tre skolor som du vill lägga till i urvalslistan.

Om du gör ansökan till en fristående skola måste du både ansöka direkt till skolan och göra ett val till skola i vår e-tjänst. De fristående skolorna kan ha andra antagningsprinciper/-regler än den kommunala.
Kontakta respektive skola för information kring anmälan.

De kommunala skolorna erbjuder plats enligt vårdnadshavarnas önskemål, så långt det är möjligt. Om det är fullt till sökt årskurs på en skola, får du/ni ett meddelande om detta och kan göra ett val till en annan skola. För att förkorta handläggningstiden kan du/ni innan ni söker till en skola, kontakta skolan för att kontrollera om det finns plats.

Val av skola årskurs 6-9

Skolval till årskurs 6-9 införs successivt med start från höstterminen 2019.

Mer information om val av skola årskurs 6-9

Byta skola

Om du är nyinflyttad i Östersund eller bor i en annan kommun och ditt barn vill börja i en skola i Östersund, kan du göra ett val till skola under pågående läsår. Om ditt barn går i en skola men vill byta till en annan skola, registrerar du det i e-tjänsten för skolbyte. Båda vårdnadshavarna behöver e-legitimation för att följa bytesprocessen. Det är viktigt att du först kontaktar den skola som ditt barn vill byta till, för att kontrollera att det finns plats.

Om ditt barn går i en skola men vill byta, registrerar du det i e-tjänsten för skolbytelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Båda vårdnadshavarna behöver e-legitimation för att följa bytesprocessen. Det är viktigt att du först kontaktar den skola som ditt barn vill byta till för att kontrollera att det finns plats.
Det är den ena vårdnadshavaren som registrerar bytet i e-tjänsten för skolbyte. Den andra loggar sedan in i e-tjänsten och bekräftar skolbytet. Ett placeringsbesked kommer att skickas till dig. Har du angett e-postadress skickas den dit, annars skickas den med posten.

Ansöka och eller säg upp plats på fritidshem

E-tjänsten för fritidshemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster riktar sig både till dig som redan har plats och till dig som ska söka fritidshemsplats till ditt barn. Ditt barn är garanterad fritidshemsplats på den skola där barnet är placerat.

I e-tjänsten kan du:

  • ansöka om plats
  • ansöka om överflyttning till annat fritidshem
  • säga upp plats

Utan att vara inloggad i e-tjänsten kan du ansöka om plats, men för att kunna ta del av uppgifter om ditt barns placering behöver du ha e-legitimation (t ex bank-ID).

Om du inte är folkbokförd i Östersunds kommun måste du först ansöka om ett kontolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i vår e-tjänst. När din kontoansökan är godkänd, loggar du in med e-legitimation och hanterar dina ärenden.

Om du inte har möjlighet att göra din ansökan via vår e-tjänst kan du ansöka på blankett. Kontakta i så fall Kundcenter på 063-14 30 00 eller via kundcenter@ostersund.se.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2019-08-02