Ansökan till skola/skolbyte

I vår e-tjänst för grundskola och förskoleklass kan du välja eller byta skola. I e-tjänsten för fritidshem kan du ansöka, byta och säga upp plats.

Om du inte är folkbokförd i Östersunds kommun måste du först ansöka om ett konto i vår e-tjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. När din kontoansökan är godkänd, loggar du in med bank-ID eller e-legitimation och hanterar dina ärenden.

Om du inte har möjlighet att göra din ansökan via webben kan du ansöka på blankett,
kontakta Kundcenter, 063-14 30 00, kundcenter@ostersund.se.

Byta skola

Om ditt barn går i en skola men vill byta, registrerar du det i e-tjänsten för skolbytelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Båda vårdnadshavarna behöver e-legitimation för att följa bytesprocessen. Det är viktigt att du först kontaktar den skola som ditt barn vill byta till för att kontrollera att det finns plats.

Det är den ena vårdnadshavaren som registrerar bytet i e-tjänsten för skolbytelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Den andra loggar sedan in i e-tjänsten och bekräftar skolbytet. Ett placeringsbesked kommer att skickas till dig. Har du angett e-postadress skickas den dit, annars skickas den med posten.

Nyinflyttad till Östersunds kommun

Om du är nyinflyttad i Östersund eller bor i en annan kommun och ditt barn vill börja i en skola i Östersund, kan du göra ett val till skola under pågående läsår.

Du måste göra en ansökan om konto i vår e-tjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att därefter göra din ansökan.

När din kontoansökan är klar kan du göra ditt val av skola i e-tjänstenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Börja med att välja ut tre skolor som du vill lägga till i urvalslistan.

Skolplacering/urvalsprinciper

Urvalsprincipen för skolplaceringen är relativ närhet.
En elev kan ha särskilda skäl att få gå i en viss skola:
• om det är orimligt att eleven placeras i en annan skola med hänsyn till resväg, restid,
eller
• på grund av elevens särskilda behov och att det inte finns något acceptabelt alternativ till skolplacering i det enskilda fallet.

En individuell bedömning ska göras i varje enskilt fall.

Ansöka om plats i fritidshem

E-tjänsten för fritidshemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster riktar sig både till dig som redan har plats och till dig som ska söka fritidshemsplats till ditt barn. Ditt barn är garanterad fritidshemsplats på den skola där barnet är placerat.

I e-tjänsten kan du:

  • ansöka om plats
  • ansöka om överflyttning till annat fritidshem
  • säga upp plats

Om du inte är folkbokförd i Östersunds kommun måste du först ansöka om ett kontolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i vår e-tjänst. När din kontoansökan är godkänd, loggar du in med e-legitimation och hanterar dina ärenden.

Om du inte har möjlighet att göra din ansökan via vår e-tjänst kan du ansöka på blankett. Kontakta i så fall Kundcenter på 063-14 30 00 eller via kundcenter@ostersund.se.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2019-09-26