För dig som ska praoa

Här finns information för dig som ska ut på prao.

Ingen prao vårterminen 2022

Med anledning av covid-19 ställs praon för åk 8 in. Eleverna kommer istället få teoretisk arbetslivsorientering på plats i skolan.

Prao (Praktisk arbetslivsorientering) innebär för många den första kontakten med arbetslivet. Här får du som elev lämna skolan några dagar för att prova på ett arbete. Prao ger dig möjlighet att se hur det fungerar i ute i verkliga arbetslivet och brukar vara roliga och spännande dagar.

Vi erbjuder dig som elev i den kommunala grundskolan tio dagars praktik under årskurs åtta. Det är kommunens praosamordnare som ser till att det finns praoplatser till alla elever.

För vissa elever blir praoperioden avgörande för framtida yrkesval. Det är inte ovanligt att engagerade elever blir erbjudna sommarjobb eller goda referenser och fina vitsord. Det viktigaste för oss är att du får en god teoretisk och praktisk förståelse för arbetslivet och att du får fundera på vad du vill arbeta med i framtiden.

Se Skolverkets film: Detta är prao

Välja praoplats

Du hittar alla praoplatser du kan välja mellan i praobanken www.samverka.nu.

Logga in på praobanken med de inloggningsuppgifter du fått från skolan. Välj minst fem praoplatser som du är intresserad av, och rangordna dessa. Förhoppningen är att både du och dina klasskamrater ska kunna få en plats utifrån just era önskemål.

Om du vill ordna egen praoplats måste du först ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare (SYV) på skolan för att se om det är möjligt.

Ungefär en vecka innan praoperioden får du veta var du ska vara och vem du ska kontakta för mer information om praoplatsen. Du kommer att få i skoluppgift att skriva ett brev om dig själv.

Praoperioder

All prao under vårterminen är inställd med anledning av corona.

Lunch under praoveckan

Under praoveckan får du som praoar i centrala Östersund möjlighet att äta lunch på Sport­hallen (intill Jämtlands Gymnasium Wargentin). Du måste dock meddela detta till din studie- och yrkesvägledare i förväg.

Är det inte möjligt att äta på en skola får du 41 kronor i ersättning per dag för dina utlägg. Du fyller då i en särskild blankett som finns hos din studie- och yrkesvägledare. Ersättningen sätter vi då in på ditt bankkonto efter avslutad prao.

Din studie- och yrkesvägledare kan svara på frågor om vilka praoplatser som erbjuder mat på närliggande skola respektive ger ersättning för utlägg.

Försäkring

Du som elev är försäkrad genom skolan även under praoveckan.

Försäkringar

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2022-02-04