För dig som ska praoa

Här finns information för dig som ska ut på prao. Vi planerar att du som går i åk 8 ska kunna genomföra din prao under läsåret 2022/2023.

Prao (Praktisk arbetslivsorientering) innebär för många den första kontakten med arbetslivet. Här får du som elev lämna skolan några dagar för att prova på ett arbete. Prao ger dig möjlighet att se hur det fungerar i ute i verkliga arbetslivet och brukar vara roliga och spännande dagar.

Vi erbjuder dig som elev i den kommunala grundskolan tio dagars praktik under årskurs åtta. Det är kommunens praosamordnare som ser till att det finns praoplatser till alla elever.

För vissa elever blir praoperioden avgörande för framtida yrkesval. Det är inte ovanligt att engagerade elever blir erbjudna sommarjobb eller goda referenser och fina vitsord. Det viktigaste för oss är att du får en god teoretisk och praktisk förståelse för arbetslivet och att du får fundera på vad du vill arbeta med i framtiden.

Se Skolverkets film: Detta är prao

Välja praoplats

Du hittar alla praoplatser du kan välja mellan i praobanken www.samverka.nu.

Logga in på praobanken med de inloggningsuppgifter du fått från skolan. Välj minst fem praoplatser som du är intresserad av, och rangordna dessa. Förhoppningen är att både du och dina klasskamrater ska kunna få en plats utifrån just era önskemål.

Om du vill ordna egen praoplats måste du först ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare (SYV) på skolan för att se om det är möjligt.

Ungefär en vecka innan praoperioden får du veta var du ska vara och vem du ska kontakta för mer information om praoplatsen. Du kommer att få i skoluppgift att skriva ett brev om dig själv.

Praoperioder

Praoperioder läsåret 2022/2023
Höstterminen 2022
VeckaSkola
40
Treälvsskolan
41
Vallaskolan
42
Lugnviksskolan
43 och 45
Torvallaskolan
46
Parkskolan
47
Odensalaskolan (före detta Storsjöskolan)
48
Kastalskolan
49 och 50
ÖstbergsskolanVårterminen 2023
VeckaSkola
8Lugnviksskolan
9 och 11Torvallaskolan
12
Parkskolan
13
Vallaskolan

16

Treälvsskolan

17

Odensalaskolan (före detta Storsjöskolan)

19

Kastalskolan

21 och 22

Östbergsskolan

Lunch under praoveckan

Under praoveckan får du som praoar i centrala Östersund möjlighet att äta lunch på Sport­hallen (intill Jämtlands Gymnasium Wargentin). Du måste dock meddela detta till din studie- och yrkesvägledare i förväg.

Under praoperioden har du som elev rätt till matersättning med 44 kronor per dag. Det gäller om du praoar på en arbetsplats där det inte går att äta på en närliggande kommunal skola eller Jämtlands Gymnasium Wargentin. Stäm av med praoansvarig studie- och yrkesvägledare på din skola vad som gäller för dig utifrån var du kommer att praoa. Ersättningen sätts in efter avslutad prao på angivet konto.

Din studie- och yrkesvägledare kan svara på frågor om vilka praoplatser som erbjuder mat på närliggande skola respektive ger ersättning för utlägg.

Försäkring

Du som elev är försäkrad genom skolan även under praoveckan. Östersunds kommun har en tjänstereseförsäkring som bland annat omfattar dig som elev när du gör din praktik.

Försäkringar

Östersunds kommun har även en ansvarsförsäkring som gäller personskada, sakskada och förmögenhetsskada.

Om du som elev ska skjutsas i ett fordon under din prao krävs skriftligt medgivande av vårdnadshavare samt ifylld blankett gällande fordonet som du ska skjutsas i. Kontakta central praosamordnare (kontaktuppgifter finns längst ner på sidan) eller praoansvarig på skolan för blanketter och mer information. Det är fordonets försäkring som gäller.

Sidan uppdaterad 2022-09-29