Skolbygget: Luktärtans förskola
Vi bygger nya lokaler för Luktärtans förskola.

Konceptbild för Luktärtans förskola: färger och detaljer kan skilja sig från den färdiga byggnaden
Aktuellt just nu
Svar på vanliga frågor hittar du längre ned på sidan.
Det här ska vi göra
Skolbygget skapar nya lokaler för Luktärtans förskola i Odensala. Den nya fastigheten uppförs som en så kallad SKR-förskola. Bakom utformningen står Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, som låtit upphandla ett koncept och ramavtal för nyckelfärdiga förskolebyggnader.
För Östersund innebär det en kortare byggtid och att vi kan hålla priset på en rimlig nivå, samtidigt som vi får en högkvalitativ förskolemiljö som är noga genomtänkt både ur barnperspektiv och ur pedagogernas synvinkel.
Två förskolor blir en
De nya lokalerna för Luktärtan förskola byggs i två plan som rymmer sex avdelningar och 108 barn. Ytorna blir dubbelt så stora som den befintliga byggnaden, så här finns plats både för Luktärtans nuvarande verksamhet och barngrupperna från Lillgårdens förskola.
Entréerna är centralt placerade, tillsammans med gemensamhetsutrymmen och kök. På övervåningen finns lekytor med en ljusgård där ljuset följer trappan till nedervåningen. Rumsplaneringen är anpassad för att ge en mångsidig pedagogisk miljö som stimulerar både till aktivitet och lek i vissa delar, och till lugnare tempo i andra.
Ytskikt och material är noga utvalda för att ge en giftfri inomhusmiljö och hela byggnaden är utformad i nivå med byggstandarden Miljöbyggnad Silver för att leva upp till samtida energikrav.
Den nya fastigheten placeras intill nuvarande förskolebyggnad, som sedan monteras ner när nya Luktärtan är färdigställd.
När ska bygget genomföras?
Bygget har startat (våren 2022) och den nya förskolan ska vara inflyttningsklar hösten 2023.
Hur påverkas barn och personal?
Verksamheten i nuvarande förskolelokaler fortsätter som vanligt under byggtiden. På så sätt undviker vi en evakuering till ersättningslokaler, med därtill hörande effekter på familjers och pedagogers vardagspussel. Samtidigt innebär det att utemiljön påverkas när delar av gården stängs av och hägnas in.
Vi lägger naturligtvis största vikt vid att upprätthålla säkerheten vid förskolan och genomförandet av bygget är noggrant planerat för att minimera störningar. Bland annat har vi varit mycket noggranna med att separera förskolans hämta/lämna-zon från byggtrafik.
Från nergånget och slitet – till toppmodernt och fräscht
Lagom till hösten 2023 ska den nya förskolan stå färdig och välkomna barn och pedagoger med ljusa, vackra och ändamålsenliga lokaler. Under hösten gör vi även det slutliga arbetet på gården för att erbjuda varierade och stimulerande lekmiljöer utomhus. Vi ser också över trafikmiljöer och flöden för att det ska fungera i vardagslogistiken.
Svar på vanliga frågor
Här har vi samlat svaren på vanliga frågor om bygget.