Återvinningsstationen

Alla förpackningar av papper, plast (även mjukplast), glas och metall ska sorteras ut och läggas antingen i rätt kärl i ert soprum eller lämnas till en återvinningsstation. Där lämnar du också tidningar och papper.

Förpackningar och tidningar

Symboler för förpackningar

Var finns stationen för förpackningar, återvinningsstationen?

Här hittar du stationen för förpackningar, den så kallade återvinningsstationen.

Vad är den förpackning?

En förpackning är något som har innehållit det du ville ha.

Ketchupflaskan är en förpackning - men inte sportdrycksflaskan för den var tom när du köpte den. Dricksglaset är ingen förpackning, det var ju själva glaset du ville ha och dessutom var det tomt när du köpte det.

Varför ska jag anstränga mig för att återvinna?

Bilkarossen kan vara gjord av återvunna konservburkar och kapsyler. Trädgårdsmöblerna av plast kan ha varit ketchupflaskor och glassbyttor. Läskburken kan ha haft ett tidigare liv som ölburk och flingpaketet kan ha varit en mjölkkartong.

  • rätt sorterade förpackningar ersätter nytt råmaterial och spar på så sätt en massa energi. Metallförpackningar kan återvinnas hur många gånger som helst och det går bara åt ca 5% så mycket energi som det skulle ha gjort att använda ny metall. Det är stora energivinster även när det gäller plast, glas och papper.
  • du spar pengar för om du skulle lägga förpackningarna i kärlet för restavfall så får du betala för det, men om du lägger det för återvinning, då får du lämna det gratis.

Sortera efter vilket material förpackningen till största delen består av: plast, papper, metall eller glas. Sära på materialen om det går lätt. Läs på förpackningen; oftast står det hur den ska sorteras. Diska inte; det räcker med att skrapa av, torka av eller skölja ur. Låt korken sitta kvar om det finns kladdiga rester kvar i förpackningen.

Det är kommunens entreprenörer som sköter insamlingen från soprummen och ansvarar för återvinningsstationerna. På www.sopor.nu kan du läsa mer om hur du sorterar förpackningar, papper och tidningar.

Från 1:a januari 2024 tar kommunen över ansvaret för tömning och städning av återvinnings­stationerna.

Stora förpackningar

Förpackningar som är för stora för återvinningsstationernas containers som exempelvis stora hinkar och dunkar av plast samt frigolitskal kan du lämna på någon av våra återvinningscentraler. Där finns också containers för stora kartonger av wellpapp.

Ensilageplast

Svensk Ensilageplast Retur AB tar emot och återvinner ensilageplast. Har du små mängder - fråga försäljaren om inte den kan ta tillbaka plasten.

Pantburkar och flaskor

Flaskor och burkar med pant kan pantas i pantamera-automaten på återvinningscentralen i Odenskog. Där kan du panta säckvis på bara  några minuter och du kan välja att ta ut din pant på ditt paypal-konto, eller via ClearOn betalcheckar, som man kan handla för i de allra flesta livsmedelsaffärer. Men du kan också skänka panten till Hej främling, Min stora dag eller Sjöräddningssällskapet.

Du kommer åt pantmaskinen när återvinningscentralen är öppen.

Sidan uppdaterad 2024-01-23