Aktuellt inom avfall och återvinning

Här hittar du aktuell information och aktuella kampanjer som rör avfall och återvinning.

Skräppåse med texten Skräpplockardagen

Skräpplockardagar 2021

Pantflaskor, cigarettpaket, engångsmuggar som ligger på marken skulle kunna bli nya förpackningar! Och då behöver vi inte så mycket nya träd till papperskartonger, inte så mycket olja till plastförpackningar eller ny metall till burkar.

Logotyp för skräpplockardagarna

Skräpplockardagar 2021

När snön har tinat bort på riktigt då kommer skräpet fram, då är det dags att göra en insats.

Anmäl er skola eller förskola till skräpplockardagarna.

Alla anmälda skolor och förskolor får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräp­plockar­material bestående av skräpsäckar, skräppåsar och barnen får också ett pedagogiskt material. Materialet skickas direkt till skolan. Från beställning till leverans tar det cirka 10 dagar.

Läs mer och anmäl er till Skräpplockardagarna! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Efter att du skickat in din anmälan kommer ett bekräftelsemejl med information om hur du som anmäler en förskola, skola eller förening kan beställa kostnadsfria påsar i Håll Sverige rents webbshop. Du måste alltså göra en beställning i webbshoppen för att få påsar, de skickas inte automatiskt till alla som anmält sig här.

Förslag på skräpplockardag 2021:

 1. Anmäl klassen eller gruppen till skräpplockardagarna!
 2. Fotografera platsen där ni tänker plocka skräpet innan, och sedan efter när ni har plockat rent. Skicka sedan bilderna till avfallatervinning@ostersund.se
 3. Sortera gärna upp skräpet i plast, papper och metall. Några barn plockar plast, några plockar papper...
 4. Hur mycket av varje har ni hittat? Ta en bild på påsarna, eller väg dem, eller ... skicka resultatet till avfallatervinning@ostersund.se
Två flickor som går fyller en stor säck med skräp på en blåsig strand.

Pedagogiskt material om nedskräpning och återvinning

Kampanjen "Skräpplockardagarna" syftar till att lära barn att inte skräpa ner. Det finns pedagogiskt material Länk till annan webbplats. till skolor och förskolor att använda.

Vi hämtar ert sorterade skräp

Sortera skräpet redan när ni plockar; det mesta skräpet är förpackningar som går att återvinna! Mindre mängder sorterat skräp kan ni slänga i er egen sopsortering, eller så kan vi på Avfall Återvinning och Lundstams se till att ert sorterade och väl uppmärkta skräp blir hämtat.

Hur du sorterar sopor?

När ni plockat skräp färdigt för i år; fyll i formuläret nedan och beställ hämtning. Det är den vanliga insamlingsbilen eller en servicebil från oss eller Lundstams som kommer och hämtar ert skräp. I möjligaste mån hämtas skräpet i samband med ordinarie hämtning. Ge oss en veckas framförhållning så vi kan planera in hämtningarna. På landsbygden försöker vi hitta den smidigaste lösningen så vi slipper köra extra.

Har ni sorterat ert skräp * (obligatorisk)
Har ni sorterat ert skräp


Vilka avfallsslag har ni hittat och sorterat ut?
Vilka avfallsslag har ni hittat och sorterat ut?
Är de uppmärkta säckarna/påsarna framställda synligt vid eller i sopbod eller liknande?
Är de uppmärkta säckarna/påsarna framställda synligt vid eller i sopbod eller liknande?Renare matavfall

Sedan slutet av 90-talet har Östersunds kommun sorterat ut matavfallet och komposterat det på Gräfsåsens avfallsanläggning. En period blev komposten till fin jord som medborgarna kunde köpa, men nu är det för mycket plast i matavfallet. Det enda komposten duger till nu är att använda den på anläggningen för att täcka den gamla deponin.

Varför ska vi sortera ut matavfallet?

 • Matavfallet innehåller näringsämnen som kan användas till att gödsla åkermark med
 • Matavfallet innehåller energi som kan användas som bränsle.
 • Att elda upp matavfallet är stort slöseri med näringen och energin.
 • Vi kan kompostera matavfallet här i Östersund, men om det inte är utsorterat utan är blandat med restavfallet så eldas det upp i Sundsvalls sopförbränningsanläggning. Det är en onödig transport.

Varför är det viktigt att det är rätt sorterat?

Det går inte att använda jorden som blir av komposten om den innehåller felaktiga saker.

Bitar av plast, porslin och metall bryts inte ner i komposten. Vi sorterar ut så gott det går, men det är ändå för mycket felaktigt i komposten. Idag kan jorden bara användas på Gräfsåsen för att täcka deponin.

Hur gör jag?

På återvinningscentralerna och kommunens kundcenter kan du hämta både kompostpåse och en komposthink att ha påsen i, helt gratis. Placera hinken någonstans i hemmet där den står bra. Vanligast är att ha den under diskbänken men något annat ställe kanske passar bättre för dig.


I matavfallspåsen slänger du:

 • resterna från din tallrik
 • skal från frukt och grönsaker
 • kaffesump med filter och tepåsar
 • hushållspapper

Släng inte detta i matavfallspåsen:

 • ingen plast; påsar eller förpackningar även om det står att det är biologiskt nedbrytbart.
 • ingen tobak (snus, cigaretter)
 • inget trädgårdsavfall
 • inga mediciner
 • inget tuggummi
Ett vitt äppelskrutt med grön bakgrund. Texten MATAVFALL

Vad händer med matavfallet när jag slängt det?

Matavfallet hämtas av en sopbil som kör det till Gräfsåsens avfallsanläggning. Där blandas det med trädgårdsavfall och läggs ut i långa strängar utomhus. I strängarna börjar matvfallet och trädgårdsavfallet att komposteras. Vi håller koll på temperatur och blandar om innehållet då och då.

När komposteringen är klar har jord bildats. Jorden använder vi till att täcka över våran gamla deponi.

Strängar av kompost. Två är täckta av dukar. I bakgrunden ångar det av komposten när den vänds med ett arbetsfordon.

Vad vinner jag på att sortera rätt?

Det blir billigare och du bidrar till minska ditt klimatavtryck.

Du som bor i hus eller villa betalar en årsavgift för matavfallskärlet, så du kan lika gärna ställa fram den varje tillfälle det är sophämtning. Matavfallet utgör en ganska stor andel av det avfall du får hemma. För restavfallskärlet betalar du varje gång så om du inte måste tömma det kärlet varje gång - då spar du pengar.

Det är ett sätt för dig att minska din klimatpåverkan. Om du sorterar ut matavfallet så blir den näringen och energin omhändertagen på ett bättre sätt än om du låter det gå till förbränning.

Vad händer om du slänger matavfall i brännbara påsen?

Mat som slängs i påsen för restavfall för förbränning fraktas till Sundsvall och eldas upp för att göra fjärrvärme. Ju mer mat som slängs i påsen för restavfall, desto fler lastbilar måste vi köra till Sundsvall. Idag kör vi mer än en lastbil om dagen med brännbara sopor till Sundsvall. Det kostar pengar för kommunen men också för dig med egen soptunna.

Du betalar en avgift varje gång du behöver tömma din tunna för restavfall. Om du sorterar ut förpackningar och matavfall och slänger det där det ska vara, behöver du inte ställa ut tunnan lika ofta. Därmed behöver du inte betala lika mycket.

Dessutom mår inte miljön bra av de utsläpp som skapas av lastbilarna som åker till Sundsvall.

Sopbil tömmer soporna i lada full med sopor.

Vad händer om du slänger skräp i matavfallspåsen?

Om du slänger förpackningar och annat skräp i matavfallspåsen eller matavfallstunnan så hamnar skräpet på Gräfsåsens avfallsanläggning. Skräpet bland matavfallet komposteras inte. Det betyder att den jord som bildas efter komposteringen är full av plast och skräp. Jorden kan inte användas till att odla i eller anlägga gräsmattor i parker till exempel. Den används just nu bara till att täcka över vår gamla deponi.

Om matavfallet som kommer till Gräfsåsen är fritt från skräp så skulle jorden till exempel kunna användas av både privatpersoner som vill anlägga trädgård eller av entreprenörer som vill bygga nya fina parker och annat.

Bröd i plastpåse bland matavfallspåsar

Tre bästa tipsen för att sortera ut matavfall

 1. Använd rätt påse! Det ska vara en påse som bryts ner, sådana kan du hämta på återvinningscentralerna och på kundcenter. Har du ingen? Använd vilken papperspåse som helst.
 2. Töm förpackningarna!
 3. Ge påsen luft och byt påsen ofta! Låt matavfallet torka ut genom att ha påsen i en luftig behållare, gärna den korg som du kan få på återvinningscentralen. Påsen behöver inte bli full.

Sophantering i coronatider

Sortera ditt avfall noga!

Om du är hemma mera – blir det mera sopor hemma. Tänk på att sortera ditt avfall rätt. Sorterat ut matavfallet och förpackningar och tidningar ska till återvinning. Ju bättre du sorterar desto mindre avfall går till förbränning och sopkärlet behöver inte tömmas lika ofta.

Knyt påsen om smittan

Förpacka mat och restavfall i rätt slags påse och stäng till innan du lägger det i soptunnan. På så sätt skyddar du dina sophämtare från eventuell smitta i soporna. Var särskilt noggrann om någon i hushållet är sjuk.

Överfyll inte soptunnan

Om locket till soptunnan inte går igen kan fåglar komma åt soporna och sprida ut dem. Och sophämtaren kan få direktkontakt med avfallet.

Begränsa dina besök till återvinningscentralen

Håll avstånd när du är på återvinningscentralen och låt barnen vänta i bilen. Försök att undvika köer. Måndagar och lördagar är det många besökare och alla dagar runt lunch.

Ta hand om ditt trädgårdsavfall själv

I trädgården blir det skräp från buskar, häckar och löv. Ibland mer än vad som får plats i trädgården.Då kan du samla ihop det, packa det i säckar, eller bunta det på ett släp för att sedan köra det till en återvinningscentral. Där ska säcken tömmas. Och till våren får du köpa ny jord, torv och gödsel, som transporteras hit långt ifrån med lastbil. Torv är dessutom en ändlig resurs.

Gul hjullastare med höjd skopa makar ihop trädgårdsavfall. I bakgrunden högresta tallar och en blå container.

Om du använder trädgårdsavfallet in din egen trädgård så får du näring och jordförbättrare i din trädgård. Du spar in flera resor, den till återvinningscentralen, den till handelsträdgården och leveransen av jord och gödsel till handelsträdgården.

Frida Larsson är kommunens stadsträdgårdsmästare. Hur gör du med avfallet i din trädgård?

- Jag har en idé att inte ta in och ut så mycket från min trädgård utan ta hand om det på plats. Det måste inte vara en jättestor trädgård för det, men det behövs ett ställe med ett par pallkragar eller andra lådor med öppen botten. Och man måste tycka att det är okej med lite skräp i trädgården.

- Det är enklare (och roligare) om du också odlar något ätbart i din trädgård, säger Frida Larsson. Men det finns även några bra knep om du har trädgården för andra aktiviteter och prydnad.

Fridas tips för att ta hand om trädgårdsavfallet själv

Lägg i eller på jorden direkt

Lägg blast, blad eller gräsklipp i trädgårdslandet direkt. Jorden blir gödslad och ogräsfrön får svårare att gro. Lägg gräsklippet direkt på jorden och lägg det bortrensade ogräset ovanpå. Se till att ogräsets rötter får torka i solen, då slår de inte rot. Om det ändå gror, så är det lätt att dra upp när det nyligen har grott.

Det går bra att ta vad du har för att täcka jorden mellan plantorna, till exempel kottar, ull, halm eller löv.

Lägg i en öppen kompost

Stoppa potatisblast, ogräs och klipp från häcken i pallkragen för mellanförvarning. När det har komposterat två eller tre säsonger då är det jord.

Jäs ogräsrötter och frön i en säck

Lägg ogräset i en påse och stäng, låt det ligga några veckor för då jäser det och rötter och frön dör. Det luktar när man öppnar säcken men gräv ner det i pallkragen så slutar det lukta. Det är bra näring.

Använd gräsklipparen för att finfördela kvistar och löv

Fina kvistar går att köra över med gräsklipparen så att de blir finfördelade och går bra att sprida under häcken igen. Löven är också bra att smula sönder lite.

Finfördela det grövre i kompostkvarn

Kör grövre kvistar i kompostkvarnen, låna en om du inte har någon själv. Fliset är utmärkt att använda för att täcka under buskar och häckar eller i rabatter. Om du har tid och lust kan du klippa ner kvistarna för hand.

Låt skräphögen bli bo för igelkottar och småkryp

En liten skräphög av löv och kvistar kan bli en boplats för småkryp och igelkottar, om du tycker det är ok.

Strängodling

Lägg ut tidningar och kartonger på gräsmattan så att man kan lägga en sträng trädgårdsavfall på. Lägg det grövre i botten och det finare ovanpå. Täck sedan med jord och odla i detta. Till exempel trivs squash i en sådan sträng. Samma princip fungerar i pallkragar.

Eftersom intresset för odling och självhushåll ökar i samhället finns det många som börjat med täckodling. Hör dig för om någon granne eller vän vill hämta täckmaterial som gräsklipp och löv.

Ibland är det bäst att köra till återvinningscentralen, men lämna det sorterat

Har du riktigt stora träd och yviga buskar kan det bli svårt att ta hand om alla löv, barr och kottar om trädgården är liten. Dumpa det inte i skogen eller i bäckravinen. Håll trädgårdens frön och näring inom trädgården eller så får det bli en resa till återvinningscentralen.

På återvinningscentralen finns det en plats för grenar och kvistar. En annan plats för löv och gräsklipp. Det här materialet komposteras på Gräfsåsens avfallsanläggning.

Stenar och plattor komposteras inte så de ska lämnas i containern för keramik på återvinningscentralerna i Lit och Odenskog men i Brunflo får det bli i containern för mineralull.

Textilsmart – kläder påverkar

Den fjärde största källan till hushållens utsläpp av koldioxid är kläderna. Genom att använda kläderna längre och sköta om dem bättre minskar vi vår klimatpåverkan. Vi kan laga, låna och återanvända!

Sälj kläder du inte använder.

77% av kläderna i en genomsnittlig europés garderob är tillverkade i Asien. Kläderna är den fjärde största källan till hushållens koldioxidutsläpp. 

Genom att ändra vår konsumtion av kläder i Sverige, påverkar vi utsläppen i Asien.

Använd dina kläder tre gånger längre och minska din påverkan med två tredjedelar. 

Tips på hur du kan bli textilsmart finns på Hallå konsument Länk till annan webbplats..

Miljönär – bli rik på att minska avfallet

Det är bra för plånboken och bra för miljön att laga, låna och återanvända. Avfallet minskar när sakerna används längre och vi därmed använder resurserna bättre.

Köp secondhand i första hand

I Östersunds kommun finns det en mängd lokala butiker och verksamheter där du kan handla miljösmart genom att handla second hand, reparera något du redan har eller låna något. Alla som är miljönärmärkta finns på miljönär.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tipsa oss gärna om fler verksamheter, din egen, eller någon annans, genom att kontakta kundcenter.

Rensa som en miljönär

Att laga det som går att laga och förlänga livstiden handlar om att visa respekt för dina grejer och för vad det faktiskt kostat på miljön att producera dem, även efter din tid med dem!

Är det dags att rensa? Ladda ner miljönär-metoden Pdf, 1.8 MB..

Sophämtning vintertid

Två sopkärl för restavfall och matavfall och texter om att locken är avsopade, kärlen står med en halvmeters mellanrum och det är skottat både framför och bakom kärlen och de står en bit framför häcken

Det är många rätt på bilden ovanför!

 • Det är skottat både framför och bakom sopkärlen så att de går att lyfta sopbilens robotarm. De här sopkärlen töms med en sidlastare och har därför locköppningen vänd ut mot vägen. Om sopkärlen töms med en baklastande bil och personalen ska dra dem till bilen, då är det också viktigt att det är en skottad väg mellan sopkärlen och bilen. Du vet säkert hur tungt det är att dra dina sopkärl i snön! Vår personal drar flera hundra varje dag.
 • Locken är avsopade. Det snöade hela dagen när bilden togs, så det blev ju ny snö på locken, men nattens två decimeter var i alla fall bortsopade.
 • Sopkärlen står en bit ifrån varann. På så sätt får sopbilens robotarm tag i ett kärl i taget.

Om det är halt, då måste det sandas också, så att sopbilen kan stanna och starta vid dina sopkärl och om personal ska hämta sopkärlet ska de inte behöva halka.

Soppåsar och matavfallspåsar fryser fast i sopkärlet

Tips för att undvika att påsarna fryser fast i sopkärlen är

 • att skaka på matavfallskärlet ibland
 • att lägga äggkartonger av papper i botten av kärlet
 • att inte lägga blöta påsar i soptunnan på vintern. Ställ ut påsarna i förväg om du har möjlighet, så att de fryser ihop innan du lägger dem i soptunnan. Eller låt det blöta rinna av innan du stoppar matavfallet i påsen.
 • att du kan lägga hushållspapper och servetter i matavfallspåsen. Ja, inte det papper du har använt för att torka av motorolja eller annat farligt med, men snorpapper och papper för matrester.

Det är ditt ansvar som kund att soppåsarna ligger löst i sopkärlet.

Lycka till!

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-07-27