Aktuellt inom avfall och återvinning

Här hittar du aktuell information och aktuella kampanjer som rör avfall och återvinning.

Skräppåse med texten Skräpplockardagen
Logotyp för Miljönärvänlig, bra för plånboken, bra för miljön

Sophämtning i coronatider

Sortera ditt avfall noga!

Om du är hemma mera – blir det mera sopor hemma. Vi kommer att hämta dina sopor, både matavfallet och det som ska till förbränning. Tänk på att sortera ditt avfall rätt. Förpackningar och tidningar ska till återvinning. Ju bättre du sorterar desto mindre avfall går till förbränning och sopkärlet behöver inte tömmas lika ofta.

Knyt påsen om smittan

Förpacka mat och restavfall i rätt slags påse och stäng till innan du lägger det i soptunnan. På så sätt skyddar du dina sophämtare från eventuell smitta i soporna. Var särskilt noggrann om någon i hushållet är sjuk.

Överfyll inte soptunnan

Om locket till soptunnan inte går igen kan fåglar komma åt soporna och sprida ut dem. Och sophämtaren kan få direktkontakt med avfallet.

Begränsa dina besök till återvinningscentralen

Håll avstånd när du är på återvinningscentralen och låt barnen vänta i bilen. Försök att undvika köer. Runt lunch är det många besökare.

Biståndskuren stänger

Vi stänger biståndskuren på återvinningscentralen i Odenskog för att minska smittrisken.

Skräpplockardagarna

Vad är det för nåt som ligger och skräpar i stan, på stranden och i skogen hos oss? Vad skulle det kunna bli av det istället? Var med och plocka skräp vecka 17, anmäl din skola eller förskola till "Håll Sverige rents" kampanj - Skräp­plockar­dagarna.

Logotyp för skräpplockardagarna

Alla anmälda skolor och förskolor får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräp­plockar­material bestående av skräpsäckar, skräppåsar och barnen får också ett pedagogiskt material. För att få material; anmäl före påsklovet, senast 30 mars då kan hela kommunen fyllas av skräpplockande barn och elever vecka 17.

I Östersunds kommun var det 2500 barn från 35 skolor eller förskolor som plockade skräp förra året. Visst kan det bli ännu fler i år?

Materialet skickas direkt till skolan. Från beställning till leverans tar det cirka 10 dagar.

Läs mer och anmäl er till Skräpplockardagarna!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Pantflaskor, cigarettpaket, engångsmuggar - det skulle kunna bli nya förpackningar! Och då behöver vi inte så mycket nya träd till papperskartonger, inte så mycket olja till plastförpackningar eller ny metall till burkar.

Förslag på skräpplockardag 2020:

 1. Anmäl klassen eller gruppen till skräpplockardagarna!
 2. Genomför skräpplockningen vecka 17, för att vi ska vara många som är ute samtidigt. Men passar det dåligt - plocka skräp när det passar er.
 3. Fotografera platsen där ni tänker plocka skräpet innan, och sedan efter när ni har plockat rent. Skicka sedan bilderna till avfallatervinning@ostersund.se
 4. Sortera gärna upp skräpet i plast, papper och metall. Några barn plockar plast, några plockar papper...
 5. Hur mycket av varje har ni hittat? Ta en bild på påsarna, eller väg dem, eller ... skicka resultatet till avfallatervinning@ostersund.se
Två flickor som går fyller en stor säck med skräp på en blåsig strand.

Pedagogiskt material om nedskräpning och återvinning

Kampanjen "Skräpplockardagarna" syftar till att lära barn att inte skräpa ner. Det finns pedagogiskt materiallänk till annan webbplats till skolor och förskolor att använda.

Vi hämtar ert sorterade skräp

Sortera skräpet redan när ni plockar; det mesta skräpet är förpackningar som går att återvinna! Mindre mängder sorterat skräp kan ni slänga i er egen sopsortering, eller så kan vi på Avfall Återvinning och Lundstams se till att ert sorterade och väl uppmärkta skräp blir hämtat.

Hur du sorterar sopor?

När ni plockat skräp färdigt för i år; fyll i formuläret nedan och beställ hämtning. Det är den vanliga insamlingsbilen eller en servicebil från oss eller Lundstams som kommer och hämtar ert skräp. I möjligaste mån hämtas skräpet i samband med ordinarie hämtning. Ge oss en veckas framförhållning så vi kan planera in hämtningarna. På landsbygden försöker vi hitta den smidigaste lösningen så vi slipper köra extra.

Har ni sorterat ert skräp * (obligatorisk)
Har ni sorterat ert skräp


Vilka avfallsslag har ni hittat och sorterat ut?
Vilka avfallsslag har ni hittat och sorterat ut?
Är de uppmärkta säckarna/påsarna framställda synligt vid eller i sopbod eller liknande?
Är de uppmärkta säckarna/påsarna framställda synligt vid eller i sopbod eller liknande?Öppettider på Återvinningscentralen i Odenskog från 6 april

Öppettider från 6 april

Måndag kl 9 - 20
Tisdag kl 9 - 20
Onsdag kl 9 - 20
Torsdag kl 9 - 20
Fredag kl 9 - 16
Lördag kl 9 - 15

Röda dagar är det stängt

Öppettiderna kan ändras vid storhelger

Grovsopor i genomskinliga säckar på återvinningscentralen

Textilsmart – kläder påverkar

Den fjärde största källan till hushållens utsläpp av koldioxid är kläderna. Genom att använda kläderna längre och sköta om dem bättre minskar vi vår klimatpåverkan. Vi kan laga, låna och återanvända!

Sälj kläder du inte använder.

77% av kläderna i en genomsnittlig europés garderob är tillverkade i Asien. Kläderna är den fjärde största källan till hushållens koldioxidutsläpp. 

Genom att ändra vår konsumtion av kläder i Sverige, påverkar vi utsläppen i Asien.

Använd dina kläder tre gånger längre och minska din påverkan med två tredjedelar. 

Tips på hur du kan bli textilsmart finns på Hallå konsumentlänk till annan webbplats.

Miljönär – bli rik på att minska avfallet

Det är bra för plånboken och bra för miljön att laga, låna och återanvända. Avfallet minskar när sakerna används längre och vi därmed använder resurserna bättre.

Köp secondhand i första hand

I Östersunds kommun finns det en mängd lokala butiker och verksamheter där du kan handla miljösmart genom att handla second hand, reparera något du redan har eller låna något. Alla som är miljönärmärkta finns på miljönär.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tipsa oss gärna om fler verksamheter, din egen, eller någon annans, genom att kontakta kundcenter.

Rensa som en miljönär

Att laga det som går att laga och förlänga livstiden handlar om att visa respekt för dina grejer och för vad det faktiskt kostat på miljön att producera dem, även efter din tid med dem!

Är det dags att rensa? Ladda ner miljönär-metodenPDF.

Allting brinner

Allting brinner - det är bara en fråga om temperatur

Om återvinning, råvaror och energi

Om du slänger allt i soppåsen eldar du upp jordens resurser. Du slösar med råvaror och energi och du ökar utsläppen av växthusgaser.

 • När du lämnar dina förpackningar till återvinning spar du energi trots transporterna; det går åt mindre energi att återvinna än att framställa nytt material.
 • Var tredje pappersförpackning som finns i din butik är tillverkad av återvunna pappersförpackningar. Genom att återvinna pappersförpackningar sparar du 77 % av den energi som skulle ha gått åt vid nyproduktion.
 • 4 av 5 tidningar återvinns. Genom att återvinna en dagstidning spar du lika mycket energi som går åt till att brygga 38 koppar kaffe.
 • Pappersfibern kan återvinnas upp till sju gånger innan den är utsliten.
 • Fyra procent av världens oljekonsumtion går till plasttillverkning och av det går en stor del till förpackningar, i Europa hela 40 procent. Ett kilo återvunna plastförpackningar minskar koldioxidutsläppen med 2 kilo jämför med tillverkning av ny plast.
 • Av återvunna mjuka plastförpackningar görs bland annat bärkassar, sopsäckar och kabelskydd.
 • Ett kilo återvunna hårda plastförpackningar kan bli 84 blomkrukor.
 • Att återvinna stål sparar motsvarande 75% av den energi som krävts för nyproduktion.
 • Att återvinna aluminium sparar motsvarande 95% av energin!
 • Om alla lämnar in sina kapsyler till återvinning, räcker stålet till 2 200 nya Volvo-bilar. Varje år!
 • Om alla sorterar ut alla plåtburkar och lämnar till återvinning kan den sparade energin värma upp cirka 5 400 villor under ett år.
 • Återvinning av glas sparar 20 % av energin som skulle ha behövts för att tillverka glas ur nya råvaror.

Om återvinning och dina pengar

Om du slänger allt i soppåsen eldar du upp dina pengar. Genom att sortera dina sopor betalar du aldrig dubbelt för sophanteringen.

 • Cirka 7 500 ton förpackningar, tidningar och matavfall slängs felaktigt i våra soppåsar varje år och åker med långtradare till förbränning i kraftvärmeverket i Sundsvall. Felsorteringen kostar 5 miljoner kronor varje år; en kostnad som finns med på din sophämtnings- eller hyresräkning.
 • Varje gång du köper en vara betalar du några ören för att förpackningen ska återvinnas. Du behöver bara lämna den till återvinning. Men om du istället slänger förpackningen i soppåsen måste du betala oss (direkt eller via hyran) för att vi ska hämta den och skicka den till förbränning. Bor du i lägenhet och har kärl för förpackningar i soprummet betalar du för den extra servicen via hyran. Om du ändå slänger förpackningen i soppåsen har du betalat tre gånger för att bli av med den och den återvinns ändå inte, utan eldas upp istället.
 • Du behöver inte slösa varmvatten och diska förpackningarna - det räcker med att skölja ur med kallt vatten.
 • Vare sig du bor du i villa eller i lägenhet i Östersunds kommun har du numera behovsanpassad sophämtning. Det ger dig möjlighet att sänka dina kostnader för sophantering genom att sortera dina sopor.

Om skillnaden mellan att sopsortera och att sopsortera

Det är skillnad på att sopsortera och att sopsortera. Att sortera ut allt matavfall och alla förpackningar - det kallar vi att sopsortera.

 • Östersundsbornas soppåsar innehåller knappt något miljöfarligt alls! Vi är bland de bästa i landet att slänga exempelvis färg, lösningmedel, batterier och glödlampor på rätt ställe!
 • Drygt 30 % av östersundsbornas soppåsar utgörs av förpackningar och tidningar som skulle ha kunnat gå till återvinning.
 • 30 % av östersundsbornas soppåsar utgörs av matavfall som skulle ha kunna komposteras på Gräfsåsens avfallsanläggning.
 • Alla plastförpackningar; både hårda och mjuka, ska sorteras ut och lämnas till återvinning.
 • Glasburkar och glasflaskor ska lämnas på en återvinningsstationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Lämnas de som glas på någon av kommunens återvinningscentraler går de inte till återvinning. De hamnar på soptippen.

Se filmerna om hur förpackningar återvinnslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2020-03-23