Aktuellt inom avfall och återvinning

Här hittar du aktuell information och aktuella kampanjer som rör avfall och återvinning.

Skräppåse med texten Skräpplockardagen
Logotyp för Miljönärvänlig, bra för plånboken, bra för miljön

Sophantering i coronatider

Sortera ditt avfall noga!

Om du är hemma mera – blir det mera sopor hemma. Tänk på att sortera ditt avfall rätt. Sorterat ut matavfallet och förpackningar och tidningar ska till återvinning. Ju bättre du sorterar desto mindre avfall går till förbränning och sopkärlet behöver inte tömmas lika ofta.

Knyt påsen om smittan

Förpacka mat och restavfall i rätt slags påse och stäng till innan du lägger det i soptunnan. På så sätt skyddar du dina sophämtare från eventuell smitta i soporna. Var särskilt noggrann om någon i hushållet är sjuk.

Överfyll inte soptunnan

Om locket till soptunnan inte går igen kan fåglar komma åt soporna och sprida ut dem. Och sophämtaren kan få direktkontakt med avfallet.

Begränsa dina besök till återvinningscentralen

Håll avstånd när du är på återvinningscentralen och låt barnen vänta i bilen. Försök att undvika köer. Runt lunch är det många besökare.

Biståndskuren stänger

Vi stänger biståndskuren på återvinningscentralen i Odenskog för att minska smittrisken.Skräpplockardagarna

Vad är det för nåt som ligger och skräpar i stan, på stranden och i skogen hos oss? Vad skulle det kunna bli av det istället? Var med och plocka skräp vecka 17, anmäl din skola eller förskola till "Håll Sverige rents" kampanj - Skräp­plockar­dagarna.

Logotyp för skräpplockardagarna

Alla anmälda skolor och förskolor får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräp­plockar­material bestående av skräpsäckar, skräppåsar och barnen får också ett pedagogiskt material. För att få material; anmäl före påsklovet, senast 30 mars då kan hela kommunen fyllas av skräpplockande barn och elever vecka 17.

I Östersunds kommun var det 2500 barn från 35 skolor eller förskolor som plockade skräp förra året. Visst kan det bli ännu fler i år?

Materialet skickas direkt till skolan. Från beställning till leverans tar det cirka 10 dagar.

Läs mer och anmäl er till Skräpplockardagarna!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Pantflaskor, cigarettpaket, engångsmuggar - det skulle kunna bli nya förpackningar! Och då behöver vi inte så mycket nya träd till papperskartonger, inte så mycket olja till plastförpackningar eller ny metall till burkar.

Förslag på skräpplockardag 2020:

  1. Anmäl klassen eller gruppen till skräpplockardagarna!
  2. Genomför skräpplockningen vecka 17, för att vi ska vara många som är ute samtidigt. Men passar det dåligt - plocka skräp när det passar er.
  3. Fotografera platsen där ni tänker plocka skräpet innan, och sedan efter när ni har plockat rent. Skicka sedan bilderna till avfallatervinning@ostersund.se
  4. Sortera gärna upp skräpet i plast, papper och metall. Några barn plockar plast, några plockar papper...
  5. Hur mycket av varje har ni hittat? Ta en bild på påsarna, eller väg dem, eller ... skicka resultatet till avfallatervinning@ostersund.se
Två flickor som går fyller en stor säck med skräp på en blåsig strand.

Pedagogiskt material om nedskräpning och återvinning

Kampanjen "Skräpplockardagarna" syftar till att lära barn att inte skräpa ner. Det finns pedagogiskt materiallänk till annan webbplats till skolor och förskolor att använda.

Vi hämtar ert sorterade skräp

Sortera skräpet redan när ni plockar; det mesta skräpet är förpackningar som går att återvinna! Mindre mängder sorterat skräp kan ni slänga i er egen sopsortering, eller så kan vi på Avfall Återvinning och Lundstams se till att ert sorterade och väl uppmärkta skräp blir hämtat.

Hur du sorterar sopor?

När ni plockat skräp färdigt för i år; fyll i formuläret nedan och beställ hämtning. Det är den vanliga insamlingsbilen eller en servicebil från oss eller Lundstams som kommer och hämtar ert skräp. I möjligaste mån hämtas skräpet i samband med ordinarie hämtning. Ge oss en veckas framförhållning så vi kan planera in hämtningarna. På landsbygden försöker vi hitta den smidigaste lösningen så vi slipper köra extra.

Har ni sorterat ert skräp * (obligatorisk)
Har ni sorterat ert skräp


Vilka avfallsslag har ni hittat och sorterat ut?
Vilka avfallsslag har ni hittat och sorterat ut?
Är de uppmärkta säckarna/påsarna framställda synligt vid eller i sopbod eller liknande?
Är de uppmärkta säckarna/påsarna framställda synligt vid eller i sopbod eller liknande?Öppettider på Återvinningscentralen i Odenskog från 6 april

Öppettider från 6 april

Måndag kl 9 - 20
Tisdag kl 9 - 20
Onsdag kl 9 - 20
Torsdag kl 9 - 20
Fredag kl 9 - 16
Lördag kl 9 - 15

Röda dagar är det stängt

Öppettiderna kan ändras vid storhelger

Grovsopor i genomskinliga säckar på återvinningscentralen

Textilsmart – kläder påverkar

Den fjärde största källan till hushållens utsläpp av koldioxid är kläderna. Genom att använda kläderna längre och sköta om dem bättre minskar vi vår klimatpåverkan. Vi kan laga, låna och återanvända!

Sälj kläder du inte använder.

77% av kläderna i en genomsnittlig europés garderob är tillverkade i Asien. Kläderna är den fjärde största källan till hushållens koldioxidutsläpp. 

Genom att ändra vår konsumtion av kläder i Sverige, påverkar vi utsläppen i Asien.

Använd dina kläder tre gånger längre och minska din påverkan med två tredjedelar. 

Tips på hur du kan bli textilsmart finns på Hallå konsumentlänk till annan webbplats.

Miljönär – bli rik på att minska avfallet

Det är bra för plånboken och bra för miljön att laga, låna och återanvända. Avfallet minskar när sakerna används längre och vi därmed använder resurserna bättre.

Köp secondhand i första hand

I Östersunds kommun finns det en mängd lokala butiker och verksamheter där du kan handla miljösmart genom att handla second hand, reparera något du redan har eller låna något. Alla som är miljönärmärkta finns på miljönär.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tipsa oss gärna om fler verksamheter, din egen, eller någon annans, genom att kontakta kundcenter.

Rensa som en miljönär

Att laga det som går att laga och förlänga livstiden handlar om att visa respekt för dina grejer och för vad det faktiskt kostat på miljön att producera dem, även efter din tid med dem!

Är det dags att rensa? Ladda ner miljönär-metodenPDF.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2020-06-08