Minska ditt matsvinn!
Varje år slängs cirka 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken, per person. Det kostar massor av pengar, men det innebär också att vi förbrukar energi, vatten och mark i onödan. Om du minskar ditt matsvinn gör du även en insats för miljön.
Matsvinn är mat som slängs i onödan, och hade kunnat användas om vi hade tänkt efter före. Mycket av maten vi slänger kasseras för att den inte ätits upp i tid, för att vi kastar rester eller helt enkelt för att vi köpt så mycket mat att den blir dålig innan vi hinner äta den.
Om vi låter maten hamna i våra magar istället för i soptunnan skulle vi spara mycket pengar. Ett hushåll skulle kunna spara 3 000 - 6 000 kronor per år, bara genom att minska matsvinnet. Det skulle dessutom bidra till en ökad hållbarhet.
Har du en livsmedelsverksamhet och vill minska ditt matsvinn?
Då kan du läsa mer här.
Så länge håller maten
Vad betyder egentligen bäst före och sista förbrukningsdag? Är det någon skillnad och hur mycket ska du egentligen bry dig?
Här reder vi ut vad som gäller.

Bäst före och sista förbrukningsdag
- Bäst före-datum: är en rekommendation från tillverkaren som berättar hur länge ett livsmedel förväntas hålla sin kvalité. Därefter blir kvalitén så småning om sämre, men det kan fortfarande vara fullt ätbart. Titta, lukta, smaka!
- Sista förbrukningsdag: anger hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Används framförallt för livsmedel som lätt kan förstöras av mikroorganismer och där lagringstiden kan bidra till att ett livsmedel riskerar att bli hälsoskadligt, trots att det har förvarats enligt förpackningens anvisning.