Minska matsvinnet i din verksamhet

En stor del av matavfallet består av mat som hade kunnat ätas. Att slänga så pass mycket mat kostar mycket pengar, men förbrukar även energi, vatten och mark helt i onödan. Genom att minska matsvinnet bidrar du till ett medvetet och hållbart Östersund.
Matavfall uppstår genom hela livsmedelskedjan. Till exempel vid tillverkning, från butiker och restauranger samt i hushåll. Om vi låter maten hamna i magen istället för i soptunnorna sparar vi inte bara pengar, utan även på klimatet och miljön.
En del av Östersunds kommuns tillsyn i livsmedelsverksamheter är att informera och stödja restauranger, storkök, caféer och andra verksamheter i att minska sitt matsvinn och därmed sin klimatpåverkan.
Tips!
Det allra viktigaste du kan göra är att förebygga matsvinnet. Det kan du bland annat göra genom att planera menyer smart och ha bra rutiner för att minska matsvinnet. Men det finns också andra enkla åtgärder som kan göra stor skillnad.
Här hittar du Livsmedelsverkets fem tips för mindre matsvinn i storkök. Pdf, 266.9 kB.
Vad kan jag göra?
Alla livsmedelsverksamheter är olika och har därför olika förutsättningar och olika problem med matsvinn. Här kan du specialanpassade tips på hur du kan spara pengar och miljö genom att minska matsvinnet.
På samma sätt som alla livsmedelsverksamheter är olika, och har olika förutsättningar är alla privathushåll olika. Här kan du läsa om hur du kan minska ditt matsvinn hemma.
Matsvinn
Mat som slängs men som hade kunnat säljas eller ätas om den hade hanterats annorlunda kallas matsvinn. Det kan vara livsmedel som av estetiska skäl väljs bort i butiker, mat som slängs på restauranger på grund av för stora portioner, att för många portioner lagats eller att för mycket råvaror köps in så att de hinner bli dåliga.