Fakta och tips om sopsortering

Här finns våra hälsningar till hyresgästerna i kvarteren som är med i tävlingen Vinn vinn - Sopsortering! Några fakta om varför man ska sopsortera och lite tips hur man ska göra.

December­hälsningen: Sortera julsoporna rätt!

Sortera julsoporna rätt! Julklappspappret och chokladasken sorteras som pappersförpackningar och frigolitskalen som plastförpackningar. Aluminiumfolien och ischokladformarna är metallförpackningar. Släng ljusstumpar, julklappssnören och champagnekorkar i den vanliga soppåsen. Den trasiga ljusslingan är miljöfarligt avfall.
God Jul!

Januarihälsningen: Sopor som avskedspresent?

Den tristaste avskedspresenten till grannarna vid flytt, är berg av osorterade flyttsopor som tornar upp sig i soprummen. Det blir tråkigt för grannarna och extra kostnader för fastighetsägaren. Soprummen är till för de sopor som uppstår i vardagen.

Finns det grovsoprum i fastigheten får du ställa möbler, fritidsutrustning, buntade textilier, vitvaror och större hemelektronik. Har du andra sopor, till exempel från garderobsstädning och flytt, ska de lämnas på en återvinningscentral. Är det hela och rena grejer kan ni beställa
hämtning av biståndsorganistionerna i stan.

Februarihälsningen: Ett enstaka slarv får konsekvenser för många

Tänk på att soprummen bara är till för de sopor som uppstår i vardagen. Har du andra sopor, till exempel från garderobsstädning och flytt, ska de lämnas på återvinningscentralen. Där kan du sortera dina sopor så att så mycket som möjligt går till återvinning. Om allt möjligt slängs i soptunnan hemma, går allt till förbränning, kärlen blir för tunga för insamlingspersonalen och Rikshem får betala extra avgifter för extra hämtningar och överfulla kärl - kostnader som naturligtvis på ett eller annat sätt läggs på hyran.

Marshälsningen: Påsksopor och platta förpackningar

I påsktider är vi lediga och vi umgås. Då blir det mer sopor. Behåll de goda vanorna från vardagen och fortsätt att sortera ut förpackningar och matavfall. Sortera äggskal som matavfall, påskägg av papp ska gå till förbränning och påskriset - utan pynt, ska till återvinningscentralen som trädgårdsavfall.

Platta till förpackningarna

Tänk på att platta till förpackningarna. Mjölkkartonger men även stora wellpappkartonger läggs ibland i kärlen utan att plattas till. Det blir dyra transporter när Lundstams kör luft från soprummen. Stampa på äggkartonger och mjölkkartonger. Då behöver du inte gå iväg lika ofta med återvinningen. Och skär upp tejpen på wellpappkartongerna. Då blir det lättare för dig att bära.

Aprilhälsningen: Se upp med grillkolen

Nu inleds grillsäsongen och då ökar också bränderna i soporna. Se till att kolen har slocknat. Fukta med vatten! Lägg i komposterbar påse i kompostkärlet eller i plastpåse i kärlet för Rest till förbränning. Engångsgrillar sorteras som metaller.

Junihälsningen:
Fortsätt sopsortera så spar du pengar

Villor och radhus

Boende i radhus eller villa, som har egna sopkärl, sparar pengar på att sortera ut matavfall, tidningar och förpackningar. För matavfallskärlet betalar de en årsavgift och den är relativt låg jämfört med avgifterna för Rest till förbränning. Så kostnaden blir densamma hur ofta de än ställer ut kärlet för tömning.

För kärlet för de vanliga soporna som går till förbränning, betalar de per tömning. Ju mer hushållet sorterar, desto mer sällan behöver de ställa fram kärlet för tömning och desto billigare blir det.

Lägenhet

Boende i lägenhet betalar sin sophantering via hyran eller avgiften. Kan hyresgästerna hålla nere kostnaderna för soporna behöver inte fastighetsägaren höja hyran av den anledningen i alla fall.

Även här betalas en relativt låg årsavgift för matavfallet så det kostar inte mycket att sortera ut matavfall.

Tömning av kärl för förpackningar och tidningar är billigare än tömning av kärl med de vanliga soporna. Det skiljer cirka 1 500 kr/ kärl och år. Om man, i ett soprum med 10 stora kärl för vanliga sopor, byter ut 5 till kärl för förpackningar och tidningar sparar man 7 500 kr/år. Och det skulle fungera eftersom 60 % i våra soppåsar är återvinningsbart.

För de vanliga soporna finns två tumregler: fyll ett kärl i taget men överfyll inte. Vi tar betalt för varje tömning. Tomma kärl tömmer vi inte och därmed blir det ingen kostnad. Men om kärlen är överfulla så att sopor ramlar ner vid tömning tar vi ut en straffavgift.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-02-09