Sopor i flerbostadshus

Sophämtning och sopsortering i flerbostadshus

Detta hämtar vi:

Vi hämtar Sopor till förbränning och Matavfall. Har ni kärl för Miljöfarligt avfall och Sopor till soptipp (Rest-/Deponiavfall) tömmer vi dem också och vi hämtar även tunga och skrymmande sopor - grovsopor, om det ingår i ert abonnemang.

Matavfall

Till exempel matrester, kaffefilter och tepåsar, djurströ (av trä eller papper), snittblommor, hushållspapper och servetter. Men inte påskriset och blommor och jord från balkonglådorna.

Knyt ihop kompostpåsen väl - ju bättre paketerat desto mindre risk för nedskräpning hos er!

Farligt avfall

Allt farligt som ryms i den röda lådan; till exempel batterier - ej bilbatterier och småelektronik. Färgburkar, glödlampor, kemikalier, olja etcetera - i väl uppmärkt förpackning, sminkrester och termometrar.

Har ni ingen röd låda för Farligt avfall?

Vi tillhandahåller en röd plastback för ert farliga avfall som vi tömmer regelbundet. Och det kostar inget extra! Men den ska stå på en hylla i ett låst utrymme. Fastighetsansvarig kan kontakta oss om ni saknar röd låda.

Restavfall till förbränning (Brännbart)

Det kan vara blöjor, diskborstar, kladdiga förpackningar, pennor, plastleksaker samt mindre mängder kläder och skor. Knyt ihop soppåsen väl - ju bättre paketerat desto mindre risk för nedskräpning hos er.

Rest till soptipp

Den 1 januari 2018 slutade vi att hämta Rest till soptipp (även kallat Deponiavfall).

Stora och tunga sopor - Grovsopor

Sopor som inte ryms i en vanlig soppåse kallas grovsopor och ska också sorteras.

Stora och tunga sopor ska aldrig ställas i det vanliga soprummet om inte en speciell plats finns anvisad där för grovsopor. En del flerbostadshus har grovsoprum där du kan ställa sådant. Eller varför inte ge bort till en biståndsorganisation? De kan komma och hämta. Läs mer om återbruk och bistånd

Allt är inte grovsopor. Vi hämtar till exempel inte byggavfall eller bildelar. I grovsoprummet får du ställa:

 • Möbler
 • Textilier - förpackade eller ihopbuntade
 • Fritidsutrustning

Om ert flerbostadshus har hämtning av Miljöfarligt avfall kan du även ställa dit:

 • Vitvaror
 • Hemelektronik

Er fastighetsansvarige vet vad som får ställas i ert grovsoprum.

Förpackningar och tidningar hämtas av Förpacknings- och tidningsinsamlingens entreprenör. Har ni inte kärl för förpackningar och tidningar i fastigheten ska sådant lämnas på en återvinningsstation

Julgranen, påskriset och jorden från balkonglådan

ska inte kastas i kompostkärlet. Vad gör ni med sånt? Jorden kan man lägga under buskarna på gården och julgranar samlas kanske ihop för gemensam transport. Fastighetsansvarige har säkert en bra lösning.

Välsorterat, snyggt och prydligt

Ett soprum ska vara snyggt och prydligt med sorterade sopor i lagom stora kärl. Då blir det trevligare för er att lämna sopor och för oss att hämta. Knyt ihop soppåsen och kompostpåsen väl - ju bättre paketerat desto mindre risk för nedskräpning hos er! Förpackningar och tidningar samt farligt avfall ska läggas löst i kärlen.

Använd gärna våra sopsorteringsskyltar för soputrymmen

Vi hjälper gärna till med förbättringar av ert soputrymme - en soprums-makeover

Sortera mer, släng rätt och spara pengar!

För Rest till förbränning betalar ni per hämtning. Varje tömning registreras och ni betalar sedan bara för det antal tömningar som vi utfört hos er. Har ni flera kärl för Sopor till förbränning kan ni spara pengar så här:

 • Sortera ut alla förpackningar och tidningar samt allt Matavfall
 • Sortera rätt - vi tar ut avgift vid grava felsorteringar
 • Se till att fylla ett kärl för Sopor till förbränning i taget
 • Överfyll inte kärlen - vi tar ut avgift för överfullt kärl

Det är alltid billigare hämtning på förpackningar och tidningar än på Rest till förbränning. Fyller ni ett kärl i taget förblir kanske ett kärl för Rest till förbränning tomt och det tar vi inte ut någon hämtningsavgift för. Om soppåsar ramlar på sidan vid tömning tar vi ut avgift för överfullt kärl.

Rena sopkärl

Rena sopkärl gör soprummet trevligare och i rena kärl fryser inte soporna fast lika lätt på vintern. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att kärlen är rena. Tvätta kärlen på egen tomt men håll till på grus eller gräs. Om du håller till på en asfalterad yta spolas tvättvattnet via dagvattenledningar direkt ut i Storsjön eller annat närliggande vattendrag.

Alla flerbostadshus ska ha ett abonnemang för sophämtning hos oss. I abonnemanget ingår hämtning av Restavfall till förbränning och Matavfall. Har ni en röd låda för farligt avfall hämtar vi det också. I abonne­manget ingår också kostnadsfria kompostkorgar och kompost­påsar samt tillgång för de boende till våra kostnadsfria återvinningscentraler i Odenskog, Lit och Brunflo. Förpackningar och tidningar hämtas av Förpacknings- och tidningsinsamlingens entreprenör.

Rest till soptipp - Deponiavfall

Den 1 januari 2018 slutade vi att hämta Rest till soptipp (även kallat Restavfall eller Deponi­avfall). Anledningen till att vi avslutade tjänsten är att mycket slängdes i dessa kärl som inte hör hemma här. Rest till soptipp är glas och porslin som inte är förpackningar: dricksglas, spegel­glas, elsäkringar, trasigt porslin och annat keramiskt material. Men vanliga avfall i rest­avfalls­kärlen var metallskrot, elektronik, leksaker, böcker, kläder och skor. Samtliga dessa prylar ska sorteras i andra kärl i soprummet eller fraktas till en återvinningscentral

Vi hoppas på din förståelse. Och nu kanske ni får plats med ett till kärl för förpackningar i soprummet!

Vi byter namn och symbol på avfallen

Nu finns det gemensamma namn och symboler för Sverige så vi byter successivt ut våra egna bilder och namn. Matavfall får bara en ny symbol, till förbränning heter numera restavfall och Miljöfarligt avfall byter till farligt avfall.

Symbolerna är gemensamma i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Den nya symbolen för restavfall är en vit hopknuten soppåse på svart bakgrund. Bakom den finns den gamla bilden för "till förbränning"

Restavfall

är det nya namnet för det gamla brännbart restavfall där

 • blöjor
 • kuvert och postit-lappar
 • leksaker av plast eller trä som inte har batteri, pennor
 • trasiga strumpor
 • kattsand
 • dammsugarpåsar
 • fimpar, snus
 • munskydd ska vara.

Matavfall

När du har luktat på maten och den inte går att rädda, eller om det är skal, kaffesump med pappersfilter, tepåsar av papper, blomskräp, hushållspapper och servetter så kan du lägga det i en påse för matavfall och lägga i matavfallskärlet.

Påsarna får du på återvinningscentralen eller på kundcenter på Österäng, Förlandsgränd 1C.

Se till att påsen får luft, då torkar matavfallet upp och påsen håller bättre.

Den nya symbolen för matavfall som är ett vitt äppelskrutt på en grön botten ligger framför den gamla bilden för matavfall
Den nya symbolen för farligt avfall med rött utropstecken i en vit triangel på röd botten ligger framför den gamla bilden för "miljöfarligt avfall"

Farligt avfall

Det här är nya symbolen för farligt avfall. Farligt avfall är elektronik och kemikalier som målarfärg, lösningsmedel, starka rengöringsmedel, smink, motorolja, lånenergi- och glödlampor, batterier och allt som har sladd eller batteri.

Kompostkorgar och kompostpåsar

En kompostkorg med två rullar kompostpåsar

Komposterbara påsar för Matavfall

Hushållen i Östersunds kommun får gratis kompostkorg och kompostpåsar.
Läs mer om kompostpåsar

Beställ leverans av korgar, påsar och sopsorteringsguider - en service enbart till flerbostadshus

Behöver ni större mängder kompostpåsar, kompostkorgar eller sopsorteringsguider till ert flerbostadshus kör vi ut det till er kostnadsfritt.

Observera att det är bara fastighetsansvariga för flerbostadshus som får beställa leverans.

Beställ kompostpåsar med mera här

Miljötrattar för fettet

Två blå trattar med lock

Med miljötrattar blir det enkelt att hälla upp avsvalnat, men rinnande fett i en flaska istället för att hälla ut det i vasken. I vasken riskerar det att sätta igen avloppsledningarna.

Vill du dela ut miljötrattar till dina hyresgäster eller medlemmar i bostadsrättsförening?

Du kan hämta trattar gratis på en återvinningscentral eller kommunens kundcenter. Om du behöver fler än 30 trattar går det att beställa via Östersunds kommun. Då står kommunen för halva kostnaden.

Trattarna kostar 17 kr styck, exklusive moms men med broschyr, om beställningen avser 30 - 1000 stycken trattar.

Exempel:
Bostadsrättsföreningen Storsjöodjuret vill ha 50 trattar á 17 kr/st, exklusive moms. 

Föreningen betalar för 25 st trattar = 425 kr exklusive moms.
Östersunds kommun betalar för 25 st trattar = 425 kr exklusive moms.
Totalt 50 trattar levereras till föreningen

Hur beställer du?

Kontakta kommunens kundcenter via kundcenter@ostersund.se eller 063 14 30 00 och meddela att ni vill köpa miljötrattar.

Här finns information Pdf, 353.2 kB. till de boende om att inte spola ner fettet i avloppet.

Soprumsskyltar

Vi delar ut skyltar att sätta upp på väggen och dekaler att klistra på sopkärlen. Kontakta oss om du vill ha färdiga skyltar. Vi kan också förmedla era önskemål om skyltar och dekaler för förpackningar och tidningar till Lundstams, som är det företag som hämtar de avfallslagen från de flesta flerbostadshusen.

Här hittar du skyltar till ert soputrymme om du vill skriva ut dem själv. Klicka på bilderna nedan och skriv ut en skylt för varje kärl (rekommenderad webbläsare: Internet Explorer).

Du kan förstora upp till A3-format. Skyltarna får längre livslängd om du plastar in dem. Hör av dig till oss om era sopkärl saknar klisterdekaler.

Skylt:

Farligt avfall

Illustration med text på matavfall

Skylt:

Matavfall

Illustration på restavfall till förbränning och text med exempel på restavfall

Skylt:

Restavfall till förbränning

En skylt med en ikon av en vit stekpanna med oljedroppe på en grön bakgrund.

Skylt: Matfett

Skylt med texten Grovsopor

Skylt:

Grovsopor utom vitvaror och hemelektronik. För fastigheter som har grovsophämtning men saknar abonnemang för farligt avfall.

Skylt med texten Grovsopor

Skylt:

Grovsopor samt vitvaror och hemelektronik. För fastigheter som har abonnemang för både grovsopor och farligt avfall.

Skylt med texten Ej grovsopor

Skylt:

Ej grovsopor - hänvisning till återvinningscentral. För fastigheter som saknar grovsoprum.

Sopsortering på främmande språk

Behöver ni information om sopsortering på andra språk i ert soprum? Här kan du skriva ut information på engelska, arabiska och tigrinja. Den behandlar vad man ska slänga i kärlen för

 • Miljöfarligt avfall - även med hänvisning till miljöskåp i livsmedelsbutiker
 • Matavfall - och var man får tag på kompostkorgar och kompostpåsar
 • Rest till förbränning

Det står också hur man ska sortera förpackningar och tidningar. Slutligen finns där också hänvisning till eventuella grovsoprum eller återvinningscentralerna när det gäller stora, tunga sopor.

Mer information på främmande språk

Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB har informationsblad om hur man sorterar ut förpackningar och tidningar. Informationsbladen finns på 25 olika språk.

FTI:s webbplats om sopsorteringsinformation på 25 språk

Soprums-makeover

En dekal med texten SOPRUMS-Makeover

Hur ser det ut i ert soprum eller på er uppställningsplats för sopkärl?  Finns det skyltar, låda för farligt avfall och bra belysning? Varför inte göra en genomgång och uppfräschning - en soprums-makeover?

Tillsammans med Förpacknings- och tidningsinsamlingens entreprenör här i Östersund erbjuder vi ett stort och ett litet makeover-paket för soprum i flerbostadshus. Oftast räcker det med att sätta upp nya skyltar och dela ut information till boende, men ibland kan det behövas en rejäl genomgång av soprummets funktionalitet.  

Mini makeover

Behövs det bara en liten uppfräschning? Vi ger råd via telefon eller e-post. Vi skickar skyltar och dekaler och alla boende får Sopsorteringsguiden samt anpassad information om just ert soprum.

Total makeover

Vi kommer på besök i soprummet och ger råd om exempelvis ombyggnation, kärldimensionering och belysning. Vi sätter upp skyltar och dekaler. Alla boende får en Sopsorteringsguide samt anpassad information just för er sophantering. Vi erbjuder också en informationskväll om sopsortering för alla boende.

Låter det intressant? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss och berättar mera.
OBS! Det är bara fastighetsägare eller ansvarig på ägarens uppdrag som kan beställa en soprums-make over.

Tips vid byggande av soprum

Ett rätt utformat soprum gör det lätt att göra rätt, det är lätt att sköta och underhålla. Soprummet och vägen till fram till soprummet är vår arbetsmiljö och omfattas av arbetsmiljökrav.

Östersunds kommun har tagit fram Tips vid byggande av soprum Pdf, 904 kB. med de viktigaste kraven för att soprummet ska ha en bra arbetsmiljö och vara funktionellt för de boende.

 • Hur mycket plats behövs?
 • Hur ska vägen vara för att kunna dra sopkärlen?
 • Belysning
 • Dörrar
 • Ventilation
 • Golv och väggar
 • Brand
 • Skyltning

Tips: Sopsortering i tvättstugan

Två små tunnor för plast- och pappersförpackningar samt en korg på väggen för Sopor till förbränning

Sorterar ni soporna i tvättstugan? Det mesta som uppstår i en tvättstuga är tomma tvättmedelsförpackningar. Men det är inte så lätt att sortera ut förpackningarna om där bara finns en sopsäck för Sopor till förbränning.

En tunna för pappersförpackningar och en för plastförpackningar löser problemet. För luddet från torktumlaren och en eller annan vilsekommen strumpa som ska gå till förbränning, behövs bara en liten papperskorg.

Sätt upp sorteringsbyttorna på väggen eller se till att de går på hjul så blir det lättstädat också.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-10-13