Sopor i flerbostadshus

Alla flerbostadshus ska ha ett abonnemang för sophämtning hos oss. I abonnemanget ingår hämtning av Sopor till förbränning och Matavfall. Har ni en röd låda för Miljöfarligt avfall hämtar vi det också. I abonne­manget ingår också kostnadsfria kompostkorgar och kompost­påsar samt tillgång för de boende till våra kostnadsfria återvinningscentraler i Odenskog, Lit och Brunflo. Förpackningar och tidningar hämtas av Förpacknings- och tidningsinsamlingens entreprenör.

Rest till soptipp - Deponiavfall

Den 1 januari 2018 slutade vi att hämta Rest till soptipp (även kallat Restavfall eller Deponi­avfall). Anledningen till att vi avslutade tjänsten är att mycket slängdes i dessa kärl som inte hör hemma här. Rest till soptipp är glas och porslin som inte är förpackningar: dricksglas, spegel­glas, elsäkringar, trasigt porslin och annat keramiskt material. Men vanliga avfall i rest­avfalls­kärlen var metallskrot, elektronik, leksaker, böcker, kläder och skor. Samtliga dessa prylar ska sorteras i andra kärl i soprummet eller fraktas till en återvinningscentral

Vi hoppas på din förståelse. Och nu kanske ni får plats med ett till kärl för förpackningar i soprummet!

Sophämtning och sopsortering i flerbostadshus

Detta hämtar vi:

Vi hämtar Sopor till förbränning och Matavfall. Har ni kärl för Miljöfarligt avfall och Sopor till soptipp (Rest-/Deponiavfall) tömmer vi dem också och vi hämtar även tunga och skrymmande sopor - grovsopor, om det ingår i ert abonnemang.

Matavfall

Till exempel matrester, kaffefilter och tepåsar, djurströ (av trä eller papper), snittblommor, hushållspapper och servetter. Men inte påskriset och blommor och jord från balkonglådorna.

Knyt ihop soppåsen och kompostpåsen väl - ju bättre paketerat desto mindre risk för nedskräpning hos er!

Miljöfarligt avfall

Allt miljöfarligt som ryms i den röda lådan; till exempel batterier - ej bilbatterier och småelektronik. Färgburkar, glödlampor, kemikalier, olja etcetera - i väl uppmärkt förpackning, sminkrester och termometrar.

Har ni ingen röd låda för Miljöfarligt avfall?

Vi tillhandahåller en röd plastback för ert miljöfarliga avfall som vi tömmer regelbundet. Och det kostar inget extra! Men den ska stå på en hylla i ett låst utrymme. Fastighetsansvarig kan kontakta oss om ni saknar röd låda.

Rest till förbränning (Brännbart)

Det kan vara blöjor, diskborstar, kladdiga förpackningar, pennor, plastleksaker samt mindre mängder kläder och skor.

Rest till soptipp

Den 1 januari 2018 slutade vi att hämta Rest till soptipp (även kallat Restavfall eller Deponiavfall).

Stora och tunga sopor - Grovsopor

Sopor som inte ryms i en vanlig soppåse kallas grovsopor och ska också sorteras.

Stora och tunga sopor ska aldrig ställas i det vanliga soprummet om inte en speciell plats finns anvisad där för grovsopor. En del flerbostadshus har grovsoprum där du kan ställa sådant. Eller varför inte ge bort till en biståndsorganisation? De kan komma och hämta. Läs mer om återbruk och bistånd

Allt är inte grovsopor. Vi hämtar till exempel inte byggavfall eller bildelar. I grovsoprummet får du ställa:

 • Möbler
 • Textilier - förpackade eller ihopbuntade
 • Fritidsutrustning

Om ert flerbostadshus har hämtning av Miljöfarligt avfall kan du även ställa dit:

 • Vitvaror
 • Hemelektronik

Er fastighetsansvarige vet vad som får ställas i ert grovsoprum.

Förpackningar och tidningar hämtas av Förpacknings- och tidningsinsamlingens entreprenör. Har ni inte kärl för förpackningar och tidningar i fastigheten ska sådant lämnas på en återvinningsstationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Julgranen, påskriset och jorden från balkonglådan

ska inte kastas i kompostkärlet. Vad gör ni med sånt? Jorden kan man lägga under buskarna på gården och julgranar samlas kanske ihop för gemensam transport. Fastighetsansvarige har säkert en bra lösning.

Välsorterat, snyggt och prydligt

Ett soprum ska vara snyggt och prydligt med sorterade sopor i lagom stora kärl. Då blir det trevligare för er att lämna sopor och för oss att hämta. Knyt ihop soppåsen och kompostpåsen väl - ju bättre paketerat desto mindre risk för nedskräpning hos er! Förpackningar och tidningar samt Miljöfarligt avfall ska läggas löst i kärlen.

Använd gärna våra sopsorteringsskyltar för soputrymmen

Vi hjälper gärna till med förbättringar av ert soputrymme - en soprums-makeover

Sortera mer, släng rätt och spara pengar!

För Rest till förbränning betalar ni per hämtning. Varje tömning registreras och ni betalar sedan bara för det antal tömningar som vi utfört hos er. Har ni flera kärl för Sopor till förbränning kan ni spara pengar så här:

 • Sortera ut alla förpackningar och tidningar samt allt Matavfall
 • Sortera rätt - vi tar ut avgift vid grava felsorteringar
 • Se till att fylla ett kärl för Sopor till förbränning i taget
 • Överfyll inte kärlen - vi tar ut avgift för överfullt kärl

Det är alltid billigare hämtning på förpackningar och tidningar än på Rest till förbränning. Fyller ni ett kärl i taget förblir kanske ett kärl för Rest till förbränning tomt och det tar vi inte ut någon hämtningsavgift för. Om soppåsar ramlar på sidan vid tömning tar vi ut avgift för överfullt kärl.

Rena sopkärl

Rena sopkärl gör soprummet trevligare och i rena kärl fryser inte soporna fast lika lätt på vintern. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att kärlen är rena. Tvätta kärlen på egen tomt men håll till på grus eller gräs. Om du håller till på en asfalterad yta spolas tvättvattnet via dagvattenledningar direkt ut i Storsjön eller annat närliggande vattendrag.

Kompostkorgar och kompostpåsar

En kompostkorg med två rullar kompostpåsar

Komposterbara påsar för Matavfall

Hushållen i Östersunds kommun får gratis kompostkorg och kompostpåsar.
Läs mer om kompostpåsar

Beställ leverans av korgar, påsar och sopsorteringsguider - en service enbart till flerbostadshus

Behöver ni större mängder kompostpåsar, kompostkorgar eller sopsorteringsguider till ert flerbostadshus kör vi ut det till er kostnadsfritt.

Observera att det är bara fastighetsansvariga för flerbostadshus som får beställa leverans.

Beställ kompostpåsar med mera härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Soprumsskyltar

Vi delar ut skyltar att sätta upp på väggen och dekaler att klistra på sopkärlen. Kontakta oss om du vill ha färdiga skyltar. Vi kan också förmedla era önskemål om skyltar och dekaler för förpackningar och tidningar till Lundstams, som är det företag som hämtar de avfallslagen från de flesta flerbostadshusen.

Här hittar du skyltar till ert soputrymme om du vill skriva ut dem själv. Klicka på bilderna nedan och skriv ut en skylt för varje kärl (rekommenderad webbläsare: Internet Explorer).

Du kan förstora upp till A3-format. Skyltarna får längre livslängd om du plastar in dem. Hör av dig till oss om era sopkärl saknar klisterdekaler.

Skylt med texten Miljöfarligt avfall

Skylt:

Miljöfarligt avfall

Skylt med texten Matavfall

Skylt:

Matavfall

Skylt med texten Till förbränning

Skylt:

Sopor till förbränning

Skylt med texten Grovsopor

Skylt:

Grovsopor utom vitvaror och hemelektronik. För fastigheter som har grovsophämtning men saknar abonnemang för miljöfarligt avfall.

Skylt med texten Grovsopor

Skylt:

Grovsopor samt vitvaror och hemelektronik. För fastigheter som har abonnemang för både grovsopor och miljöfarligt avfall.

Skylt med texten Ej grovsopor

Skylt:

Ej grovsopor - hänvisning till återvinningscentral. För fastigheter som saknar grovsoprum.

Sopsortering på främmande språk

Behöver ni information om sopsortering på andra språk i ert soprum? Här kan du skriva ut information på engelska, arabiska och tigrinja. Den behandlar vad man ska slänga i kärlen för

 • Miljöfarligt avfall - även med hänvisning till miljöskåp i livsmedelsbutiker
 • Matavfall - och var man får tag på kompostkorgar och kompostpåsar
 • Rest till förbränning

Det står också hur man ska sortera förpackningar och tidningar. Slutligen finns där också hänvisning till eventuella grovsoprum eller återvinningscentralerna när det gäller stora, tunga sopor.

Mer information på främmande språk

Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB har informationsblad om hur man sorterar ut förpackningar och tidningar. Informationsbladen finns på 25 olika språk.

FTI:s webbplats om sopsorteringsinformation på 25 språklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Soprums-makeover

En dekal med texten SOPRUMS-Makeover

Hur ser det ut i ert soprum eller på er uppställningsplats för sopkärl?  Finns det skyltar, låda för Miljöfarligt avfall och bra belysning? Varför inte göra en genomgång och uppfräschning - en soprums-makeover?

Tillsammans med Förpacknings- och tidningsinsamlingens entreprenör här i Östersund erbjuder vi ett stort och ett litet makeover-paket för soprum i flerbostadshus. Oftast räcker det med att sätta upp nya skyltar och dela ut information till boende, men ibland kan det behövas en rejäl genomgång av soprummets funktionalitet.  

Mini makeover

Behövs det bara en liten uppfräschning? Vi ger råd via telefon eller e-post. Vi skickar skyltar och dekaler och alla boende får Sopsorteringsguiden samt anpassad information om just ert soprum.

Total makeover

Vi kommer på besök i soprummet och ger råd om exempelvis ombyggnation, kärldimensionering och belysning. Vi sätter upp skyltar och dekaler. Alla boende får en Sopsorteringsguide samt anpassad information just för er sophantering. Vi erbjuder också en informationskväll om sopsortering för alla boende.

Låter det intressant? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss och berättar mera.
OBS! Det är bara fastighetsägare eller ansvarig på ägarens uppdrag som kan beställa en soprums-make over.

Tips vid byggande av soprum

Ett rätt utformat soprum gör det lätt att göra rätt, det är lätt att sköta och underhålla. Soprummet och vägen till fram till soprummet är vår arbetsmiljö och omfattas av arbetsmiljökrav.

Östersunds kommun har tagit fram Tips vid byggande av soprumPDF med de viktigaste kraven för att soprummet ska ha en bra arbetsmiljö och vara funktionellt för de boende.

 • Hur mycket plats behövs?
 • Hur ska vägen vara för att kunna dra sopkärlen?
 • Belysning
 • Dörrar
 • Ventilation
 • Golv och väggar
 • Brand
 • Skyltning

Tips: Sopsortering i tvättstugan

Två små tunnor för plast- och pappersförpackningar samt en korg på väggen för Sopor till förbränning

Sorterar ni soporna i tvättstugan? Det mesta som uppstår i en tvättstuga är tomma tvättmedelsförpackningar. Men det är inte så lätt att sortera ut förpackningarna om där bara finns en sopsäck för Sopor till förbränning.

En tunna för pappersförpackningar och en för plastförpackningar löser problemet. För luddet från torktumlaren och en eller annan vilsekommen strumpa som ska gå till förbränning, behövs bara en liten papperskorg.

Sätt upp sorteringsbyttorna på väggen eller se till att de går på hjul så blir det lättstädat också.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2020-10-21