Sopor i fritidshus

Alla fritidshus ska ha ett sopabonnemang. I abonnemanget ingår hämtning och behandling av Sopor till förbränning samt Matavfall. Dessutom kan du kostnadsfritt lämna Miljöfarligt avfall och stora, tunga sopor på våra bemannade återvinningscentraler. Kompostkorg och kompostpåsar hämtar du gratis på återvinningscentralerna eller i rådhusets reception.

På sophämtningsdagen

 • Ställ ut kärlet senast klockan 7 på morgonen. Vi hämtar dina sopor någon gång mellan kl 7 - 16.
 • Se till att det är framkomlig väg till kärlet; skotta och sanda vid behov och sopa av snö och is från locket
 • Ställ kärlen på rätt plats* och vända åt rätt håll.
 • Se till att matavfallet inte frusit fast i kompostkärlet
 • Knyt ihop soppåsen och kompostpåsen väl - ju bättre paketerat desto mindre risk för nedskräpning hos er!
 • Överfyll inte kärlen utan kontakta oss om extra hämtning istället. Om kärlet är överfullt så att locket ej går att stänga tar vi ut extra avgift

  * Rätt plats är på den plats vi anvisat. Vi anvisar genom att sophämtarna, efter tömning, ställer kärlen på den plats de ska stå inför hämtning. Blockera inte din brevlåda - då ställer du till det för brevbäraren.

  Har du inte fått dina sopor hämtade?

  Av praktiska skäl eller av arbetsmiljöskäl hämtar vi inte soporna om inte våra anvisningar i de fyra första punkterna ovan följs.

  Extremt väder, halka eller sopbilar som går sönder kan göra att vi inte hinner eller kan hämta dina sopor på utsatt dag. Låt kärlen stå framme de närmaste dagarna - vi tömmer så fort vi kan! Kontakta oss om vi inte kommit inom två arbetsdagar.

  Glömde du att ställa ut dina sopkärl? Kontakta oss så gör vi en extra sophämtning mot avgift.

  Ja tack! eller Nej tack!

  Vi hämtar sopor efter dina behov! Behovsanpassningen gäller enbart hämtning av soporna som ska gå till förbränning och innebär att sopbilen kommer på avtalad dag var 14:e dag för att hämta Rest till förbränning samt Matavfall. Du, som kund, ställer alltid ut ditt kärl med Matavfall men du kan däremot välja om du vill ställa ut kärlet med Rest till förbränning för tömning eller inte.

  Varje tömning registreras och du betalar sedan för det antal tömningar som vi utfört hos dig. Ju färre tömningar vi gör desto billigare blir det för dig. Sortera ut alla förpackningar och tidningar samt allt Matavfall - det tjänar du på.

  Ditt sopkärl kan ha fått klisterdekaler med texten Nej tack! och Ja tack! Dekalerna hjälper dig att vända ditt kärl rätt på hämtningsdagen. Vill du ha kärlet tömt; vänd Ja tack! mot vägen. Står du över; vänd Nej tack mot vägen!

  Hör av dig om du vill att vi ska sätta dekaler till ditt sopkärl.

  När kommer sopbilen?

  På vår kommunkarta kan du se när sopbilen kommer till ditt område och hur du ska vända dina kärl inför sophämtning. Men tyvärr fungerar inte vår kommunkarta så bra på små skärmar, just nu, som exempelvis mobiltelefoner.

  • Gå till kommunkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Teckenförklaring finns till höger.
  • Leta rätt på ditt område för att hitta din soptunna genom att zooma in och zooma ut med förstoringsglaset och navigera med handen.

  • Ställ muspekaren över hämtställena i ditt område så får du veta när sopbilen kommer och hur du ska vända dina kärl

  (alla villor finns inte med på kartan och inga fritidshus - då skulle kartan bli för plottrig).

  Tänk på att sophämtningsrutinerna ändras vid storhelger

  Vänd sopkärlen rätt inför sophämtning

  Teckning: Sidlastande sopbil som tömmer ett sopkärl

  Draghandtaget från vägen i distrikt med sidlastande sopbil

  Här hämtar vi sopor med en sidlastande sopbil. Med sidlastare får vår personal en bättre och mer trafiksäker arbetsmiljö. Bilen har en lyftarm som sitter på dess högra sida. Lyftarmen greppar kärlet, lyfter upp det och tömmer det i ett av sopbilens två fack. Föraren öppnar rätt fack med en knapptryckning från förarhytten.

  Där sidlastande sopbilar körs ska sopkärlen ställas med draghandtagen inåt gården och med utrymme runtom kärlen

  Så här ska sopkärlen stå i sidlastardistrikt

  Kärlen ska stå på, av oss hänvisad plats vid vägkanten. Ställ kärlen så att locköppningen är vänd mot vägen och draghandtaget från vägen. Kärlet ska stå max 1,5 meter från vägkanten. Viktigast är att det finns ett fritt utrymme på minst 1,5 m bakom kärlet så att lyftarmen får tillräckligt med manöverutrymme. Det gäller även överskjutande tak och trädgrenar. För att underlätta sophämtningen bör det även vara 0,5 meterfritt i sidled.

  Teckning: Sophämtare som tömmer sopkärl i en baktömmande sopbil

  Draghandtaget mot vägen i distrikt med baklastande sopbil

  Här hämtar vi sopor med en baklastande sopbil. Vår personal kliver ur bilen, drar fram och hakar på kärlet på bilen vars lyftmekanism sedan tömmer ner soporna i ett av sopbilens två fack.

  Där baklastande sopbilar körs ska sopkärlen ställas med draghandtagen ut mot vägen

  Så här ska sopkärlen stå i baklastardistrikt

  Kärlen ska stå på, av oss hänvisad plats vid vägkanten. Ställ kärlen så att draghandtaget är vänt mot vägen och locköppningen är vänd från vägen.
  På kartan ser du hur sopkärlen ska vändas i ditt områdelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Säsongs- eller Året runt-hämtning

  För dig som bara är i stugan om sommaren räcker det kanske med säsongshämtning mellan vecka 20 - 37; det vill säga från mitten av maj till mitten av september. Du vinterförvarar själv dina sopkärl och ställer fram dem inför sophämtning.

  För dig som vistas i stugan året om erbjuder vi året runt-hämtning för fritidshus. Sopbilen kommer dock att, vintertid, köra ordinarie vintertur vilket innebär att du som har kärlet vid en sommarväg får en vinter-uppställningsplats också. Du kan återta din gamla uppställningsplats under sommarperioden; mitten av maj till mitten av september. Kontakta oss om du vill ha året runt-hämtning.

  Nytt sopabonnemang eller ändra adress

  Har du sålt stugan? Eller köpt eller byggt en ny? Kontakta oss i god tid innan överlåtelsen eller när du tar stugan i bruk, så att du har sopkärl och att räkningarna går till rätt person.

  Även om du anmält flytt till Skatteverket eller Adressändring så måste du kontakt oss. Vi får ingen information därifrån.

  Kontakta kommunens Kundcenter.  Kompostera ditt matavfall hemma

  Genom att kompostera ditt matavfall hemma på tomten kan du sänka din sopkostnader och dessutom få fin kompostjord. Du måste skicka in en anmälan om hemkompostering till kommunen innan du börjar kompostera. Läs mer om hemkompostering.

  Latrin

  I Östersunds kommun kan du själv kompostera latrin på din mark och du behöver inget tillstånd. Tänk bara på att inte anlägga komposten för nära en vattentäkt, badplats eller ett vattendrag. Det kan bli ohälsosamt och otrevligt för dig och dina grannar.

  En svart latrintunna med lock

  Köp tunnan av oss och vi tar hand om ditt latrin

  Vi kan bara hantera en viss typ av latrintunnor. De är av svart återvunnen polypropen/polyeten, rymmer ca 37 liter, är 430 mm höga och har en diameter på 395 mm. Om du köper sådana tunnor av oss kan vi också ta hand om dina fulla tunnor.

  OBS! Det får inte förekomma någon som helst typ av plast i de tunnor vi tar emot. Inga plastsäckar, ingen pacto-plast och heller ingen sk nedbrytbar plast.

  Kör dina tunnor själv eller beställ hämtning

  Avfall Återvinning tar emot dina fulla tunnor mot en behandlingsavgift. Vi tar emot tunnorna på Gräfsåsens avfallsanläggning - anmäl ditt ärende i luckan. OBS! Endast kortbetalning. På Gräfsåsen kan du också köpa nya latrintunnor.

  Vi kan även komma och hämta fulla tunnor och leverera nya; fyll i formuläretlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster . Vi hämtar inom fem arbetsdagar från beställning. Tunnan ska stå vid farbar väg vid hämtningen.

  Avgifter för latrin inkl. moms

  Lämna tunna på Gräfsåsen, för behandling

  250 kr/st

  Köpa ny latrintunna på Gräfsåsen

  110 kr/st

  Utkörning av ny tunna (avgift för tunna tillkommer)

  374 kr/gång

  Hämtning av full tunna (behandlingsavgift tillkommer)

  374 kr/gång


  De latrintunnor som vi tar emot går till förbränning.

  Tips!

  Skaffa en insats för urinseparering. Då slipper du de värsta luktproblemen och får en lättare tunna. Bra för allas ryggar!

  Gemensamma sopkärl

  Till kunder vars fritidshus ligger längs vägar där sopbilen har svårt att ta sig fram, erbjuder vi gemensamma sopkärl för flera kunder uppställda på en lämplig plats. Är det bara för fritidshus ställer vi ut kärl endast under sommarperioden vecka 20 - 37 som vi tömmer var 14:e dag. De gemensamma sopkärlen (större sopkärl eller containers) är dimensionerade efter antal anslutna hushåll och hur mycket avfall hushållen beräknas generera i genomsnitt.

  Om du inte använder fritidshuset

  Om fritidshuset kommer att stå tomt hela året kan du anmäla detta så får du uppehåll i sophämtningen. Då får du inte övernatta i stugan utan endast besöka stugan för tillsyn. Uppehållet gäller endast hämtning av Matavfall eftersom vi tar ut avgift för tömning av det vanliga sopkärlet bara när du ställer fram det. Grundavgiften betalar du som vanligt. Uppehåll söks för 3 år i taget. Anmälan ska lämnas in före den 31 mars varje år.

  Ansök om uppehåll i sophämtningen härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller kontakta kommunens kundcenter.

  Utökad service: Framdragning av sopkärl

  Om du är hindrad att dra fram dina sopkärl på hämtdagen; det kan vara funktionshinder, skada eller sjukdom kan vi hjälpa till att dra fram kärlen. Du måste i så fall ansöka om Utökad service: Framdragning av kärl och du måste styrka ditt hinder med läkarintyg. Vi tar ut en avgift per kärl och år. Sopavgifter för fritidshus

  Ansökan om utökad service: Framdragning av kärllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Hjälpte informationen på sidan dig?
  Sidan uppdaterad 2019-08-02