­Sopor i villa­hushåll

Illustration av sophämtning från sidolastande sopbil

Alla villaägare ska ha ett abonnemang för sophämtning hos oss. I abon­nemanget ingår hämtning av sopor till förbränning och matavfall. Dess­utom kan du kostnadsfritt lämna miljöfarligt avfall och stora, tunga sopor på våra bemannade återvinningscentraler. Kompostkorg och kompost­påsar hämtar du gratis på återvinningscentralerna eller hos Kundcenter på Österäng, Förlandsgränd 1C.

Utökad service: Fram­­dragning av sopkärl

Om du är hindrad att dra fram dina sopkärl på hämtdagen; det kan vara funktions­hinder, skada eller sjukdom kan vi hjälpa till att dra fram kärlen. Du måste i så fall ansöka om utökad service: Framdragning av kärl och du måste styrka ditt hinder med läkarintyg. Vi tar ut en avgift per kärl och år. Se Sopavgifter för villahushåll

Ansökan om utökad service: Framdragning av kärllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Står huset tomt?

Om huset kommer att stå tomt i mer än tre månader kan du meddela oss så får du uppehåll i sophämtningen. Uppehållet gäller endast hämtning av Matavfall eftersom vi bara tar ut avgift för tömning av det vanliga sopkärlet när du ställer fram det. Grundavgiften betalar du som vanligt. Kontakta kommunens Kundcenter.

Nytt sop­­abonnemang eller ny ägare

Har du sålt huset? Eller köpt ett hus? Eller har du byggt nytt? Kontakta oss i god tid innan överlåtelsen eller inflyttningen så att du har sopkärl när du flyttar in och att räkningarna går till rätt person.

Även om du anmält flytt till Skatteverket eller Adressändring så måste du kontakta oss. Vi får ingen information därifrån.

Du kan själv göra ändringen via vår e-tjänst "Vid köp eller försäljning av villa eller fritidshus - ändring av abonnemang för sopor och VA"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Eller kontakta kommunens Kundcenter.

Vad händer när du har skickat in ärendet via e-tjänsten?

Vi registrerar alla uppgifterna i vårt verksamhetssystem. Vi förväntar oss en vattenavläsning om vi inte redan fått den. Vi skickar ut välkomstbrev till köparen och eventuellt slutfaktura till säljaren inför ägarbytet.

Kompostera ditt matavfall hemma

Genom att kompostera ditt matavfall hemma på tomten kan du sänka din sopkostnader och dessutom få fin kompostjord. Du måste skicka in en anmälan om hemkompostering till kommunen innan du börjar kompostera.

Hemkompostering

Gemensamma sopkärl

Till kunder som bor längs vägar där sopbilen har svårt att ta sig fram, erbjuder vi gemensamma sopkärl för flera kunder uppställda på en lämplig plats. De gemensamma sopkärlen (större sopkärl eller containers) är dimensionerade efter antal anslutna hushåll och hur mycket avfall hushållen beräknas generera i genomsnitt.

Sopkärlet är trasigt

Ring kundcenter 063-14 30 00 om sopkärlet är trasigt. Berätta vilket sopkärl som är trasigt och hur det är trasigt. Är det locket, hjulet eller behållaren?

Du får sopkärlet lagat eller utbytt.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2020-09-28