­Sopor i villa­hushåll

Teckning av en sidlastande sopbil som tömmer ett sopkärl

Alla villaägare ska ha ett abonnemang för sophämtning hos oss. I abonnemanget ingår hämtning av Sopor till förbränning och Matavfall. Dessutom kan du kostnadsfritt lämna Miljöfarligt avfall och stora, tunga sopor på våra bemannade återvinningscentraler.
Kompostkorg och kompostpåsar hämtar du gratis på återvinningscentralerna eller på Österäng, Förlandsgränd 1C.

Vi hämtar sopor efter dina behov! Behovsanpassningen gäller enbart hämtning av de vanliga soporna som ska gå till förbränning och innebär att sopbilen kommer på avtalad dag var 14:e dag för att hämta Rest till förbränning samt Matavfall. Du, som kund, ställer alltid ut ditt kärl med Matavfall men du kan däremot välja om du vill ställa ut kärlet med Rest till förbränning för tömning eller inte.

Varje tömning registreras och du betalar sedan för det antal tömningar som vi gjort hos dig. Ju färre tömningar vi gör desto billigare blir det för dig. Sortera ut alla förpackningar och tidningar samt allt Matavfall - det tjänar du på.

På sophämtnings­­­dagen

 • Ställ ut kärlet senast klockan 7 på morgonen. Vi hämtar dina sopor någon gång mellan kl 7 - 16.
 • Se till att det är framkomlig väg till kärlet; skotta och sanda vid behov och sopa av snö och is från locket
 • Ställ kärlen på rätt plats* och vända åt rätt håll.
 • Se till att matavfallet inte frusit fast i kompostkärlet
 • Knyt ihop soppåsen och kompostpåsen väl - ju bättre paketerat desto mindre risk för nedskräpning hos er!
 • Överfyll inte kärlen utan kontakta oss om extra hämtning istället. Om kärlet är överfullt så att locket ej går att stänga tar vi ut extra avgift

* Rätt plats är på den plats vi anvisat. Vi anvisar genom att sophämtarna, efter tömning, ställer kärlen på den plats de ska stå inför hämtning. Blockera inte din brevlåda - då ställer du till det för brevbäraren.

Teckning på en baktömmande sopbil och sophämtare som tömmer sopkärl

 

Har du inte fått dina sopor hämtade?

Av praktiska skäl eller av arbetsmiljöskäl hämtar vi inte soporna om inte våra anvisningar i de fyra första punkterna ovan följs.

Extremt väder, halka eller sopbilar som går sönder kan göra att vi inte hinner eller kan hämta dina sopor på utsatt dag. Låt kärlen stå framme de närmaste dagarna - vi tömmer så fort vi kan! Kontakta oss om vi inte kommit inom två arbetsdagar.

Glömde du att ställa ut dina sopkärl? Kontakta oss så gör vi en extra sophämtning mot avgift.

Ja tack! eller Nej tack!

Vi hämtar sopor efter dina behov! Behovsanpassningen gäller enbart hämtning av de vanliga soporna som ska gå till förbränning och innebär att sopbilen kommer på avtalad dag var 14:e dag för att hämta Rest till förbränning samt Matavfall. Du, som kund, ställer alltid ut ditt kärl med Matavfall men du kan däremot välja om du vill ställa ut kärlet med Rest till förbränning för tömning eller inte.

Varje tömning registreras och du betalar sedan för det antal tömningar som vi gjort hos dig. Ju färre tömningar vi gör desto billigare blir det för dig. Sortera ut alla förpackningar och tidningar samt allt Matavfall - det tjänar du på.

Ditt sopkärl kan ha fått klisterdekaler med texten Nej tack! och Ja tack! Dekalerna hjälper dig att vända ditt kärl rätt på hämtningsdagen. Vill du ha kärlet tömt; vänd Ja tack! mot vägen. Står du över; vänd Nej tack mot vägen!

Hör av dig om du vill att vi ska sätta dekaler till ditt sopkärl.

Inget trädgårds­­avfall i kompost­kärlet

I kompostkärlet ska du lägga matrester och blomskräp. Trädgårdsavfall som grenar, kvistar, löv och gräs hör inte hemma i kompostkärlet; kör det till en återvinningscentral. Inte heller sten, jord, grus och sand får hamna i kompostkärlet; kör det till
Gräfsåsens avfallsanläggning.

Ställ ut kompostkärlet varje gång

Du betalar en årsavgift för kompostkärlet, så du kan ställa ut det varje gång, och det kostar ändå samma! När kärlet töms ofta minskar risken för fluglarver i kärlet på sommaren, och risken för fastfrysning på vintern.

Tips för att hålla fluglarverna borta

 • knyt ihop matavfallspåsen så att det inte trillar ut löst matavfall i kärlet.
 • släng inte löst matavfall i kärlet, använd påse.
 • spola ur kärlet och spraya med ättika runt och i kärlet.
 • töm kärlet ofta, även om det inte är fullt.

Fastfruset i kompost­kärlet

Vintertid kan matavfallet frysa fast i kompostkärlet vilket gör att kärlet inte går att tömma eller att det bara töms till hälften. Detta undviker du genom att

 • Skura kärlet rent invändigt inför vintern
 • Lägga lite tidningspapper eller äggkartonger i botten på kärlet
 • Varva matavfallet med tidningspapper i kärlet och lägg gärna hushållspapper och servetter i kompostkorgen
 • Kyla ned kompostpåsen på vintern (ställ ut den på en tidning) innan du lägger den i kompostkärlet
 • Skaka på kärlet ibland.

Insamlingspersonalen brukar skaka kärlen några extra gånger vid tömning men de har ingen möjlighet att hacka loss fastfruset matavfall.

När kommer sopbilen?

På vår kommunkarta kan du se när sopbilen kommer till ditt område och hur du ska vända dina kärl inför sophämtning. Men tyvärr fungerar inte vår kommunkarta så bra på små skärmar, just nu, som exempelvis mobiltelefoner.

 • Gå till kommunkartan.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Teckenförklaringen finns till höger. 
 • Leta rätt på ditt område för att hitta din soptunna genom att zooma in och zooma ut med förstoringsglaset och navigera med handen.
 • Välj "i" för information och klicka över hämtställena i ditt område så får du veta när sopbilen kommer och hur du ska vända dina kärl

(alla villor finns inte med på kartan och inga fritidshus - då skulle kartan bli för plottrig).

Tänk på att sophämtningsrutinerna ändras vid storhelger

Vänd sopkärlen rätt inför sop­­hämtning

Teckning: Sidlastande sopbil som tömmer ett sopkärl

Drag­handtaget från vägen i distrikt med sid­lastande sopbil

Här hämtar vi sopor med en sidlastande sopbil. Med sidlastare får vår personal en bättre och mer trafiksäker arbetsmiljö. Bilen har en lyftarm som sitter på dess högra sida. Lyftarmen greppar kärlet, lyfter upp det och tömmer det i ett av sopbilens två fack. Föraren öppnar rätt fack med en knapptryckning från förarhytten.

Där sidlastande sopbilar körs ska sopkärlen ställas med draghandtagen inåt gården och med utrymme runtom kärlen

Så här ska sopkärlen stå i sidlastar­distrikt

Kärlen ska stå på, av oss hänvisad plats vid vägkanten. Ställ kärlen så att draghandtaget är vänt från vägen och locköppningen är vänd mot vägen. Kärlet ska stå max 1,5 meter från vägkanten. Viktigast är att det finns ett fritt utrymme på minst 1,5 m bakom kärlet så att lyftarmen får tillräckligt med manöverutrymme. Det gäller även överskjutande tak och trädgrenar. För att underlätta sophämtningen bör det även vara 0,5 meterfritt i sidled.

Teckning: Sophämtare som tömmer sopkärl i en baktömmande sopbil

Drag­handtaget mot vägen i distrikt med bak­lastande sopbil

Här hämtar vi sopor med en baklastande sopbil. Vår personal kliver ur bilen, drar fram och hakar på kärlet på bilen vars lyftmekanism sedan tömmer ner soporna i ett av sopbilens två fack.

Där baklastande sopbilar körs ska sopkärlen ställas med draghandtagen ut mot vägen

Så här ska sopkärlen stå i baklastar­distrikt

Kärlen ska stå på, av oss hänvisad plats vid vägkanten. Ställ kärlen så att draghandtaget är vänt mot vägen och locköppningen är vänd från vägen.
På kartan ser du hur sopkärlen ska vändas i ditt områdelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nytt sop­­abonnemang

Har du sålt huset? Eller köpt ett hus? Eller har du byggt nytt? Kontakta oss i god tid innan överlåtelsen eller inflyttningen så att du har sopkärl när du flyttar in och att räkningarna går till rätt person.

Även om du anmält flytt till Skatteverket eller Adressändring så måste du kontakta oss. Vi får ingen information därifrån.

Du kan själv göra ändringen via vår e-tjänst "Vid köp eller försäljning av villa eller fritidshus - ändring av abonnemang för sopor och VA"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Eller kontakta kommunens Kundcenter.

Kompostera ditt matavfall hemma

Genom att kompostera ditt matavfall hemma på tomten kan du sänka din sopkostnader och dessutom få fin kompostjord. Du måste skicka in en anmälan om hemkompostering till kommunen innan du börjar kompostera. Läs mer om hemkompostering.

Gemensamma sopkärl

Till kunder som bor längs vägar där sopbilen har svårt att ta sig fram, erbjuder vi gemensamma sopkärl för flera kunder uppställda på en lämplig plats. De gemensamma sopkärlen (större sopkärl eller containers) är dimensionerade efter antal anslutna hushåll och hur mycket avfall hushållen beräknas generera i genomsnitt.

Står huset tomt?

Om huset kommer att stå tomt i mer än tre månader kan du meddela oss så får du uppehåll i sophämtningen. Uppehållet gäller endast hämtning av Matavfall eftersom vi bara tar ut avgift för tömning av det vanliga sopkärlet när du ställer fram det. Grundavgiften betalar du som vanligt. Kontakta kommunens Kundcenter.

Utökad service: Fram­­dragning av sopkärl

Om du är hindrad att dra fram dina sopkärl på hämtdagen; det kan vara funktionshinder, skada eller sjukdom kan vi hjälpa till att dra fram kärlen. Du måste i så fall ansöka om utökad service: Framdragning av kärl och du måste styrka ditt hinder med läkarintyg. Vi tar ut en avgift per kärl och år. Se Sopavgifter för villahushåll

Ansökan om utökad service: Framdragning av kärllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2020-01-17