Sortera - Det känns rätt
Sortera ut allt miljöfarligt avfall så skonar du allas vår hälsa och miljö. Och sortera ut allt som kan materialåtervinnas så spar du både råvaror och energi och minskar utsläppen av växthusgaser. I sopsorteringsguiden kan du söka på svårsorterade sopor.

Farligt avfall
Viktigast är att Miljöfarligt avfall som elektronik och kemikalier sorteras ut. Sådant avfall innehåller ämnen som är farliga för människors hälsa och miljön. Farligt avfall är till exempel överbliven målarfärg, lösningsmedel, starka rengöringsmedel, smink, motorolja, lågenergi- och glödlampor, batterier samt elektriska apparater - allt med sladd eller batteri. Det kan du själv lämna på någon av våra återvinningscentraler.

I några större livsmedelsbutiker finns miljöskåp för Batterier, Lågenergi- & glödlampor, Elektronik, Färg, smink & kemikalier samt Lysrör. De butiker som har miljöskåp idag är
- Coop Forum i Lillänge
- Coop Nära i Torvalla
- ICA Kvantum Odenhallen i Odensala
- ICA Kvantum i Odenskog
- ICA Maxi Stadsdel Norr
- ICA Supermarket i Brunflo
- ICA Supermarket Traktören
- ICA Supermarket Valhalla på Frösön
- Willys på Söder
Köper du en ny elpryl kan du alltid lämna din gamla i butiken. De tar också emot batterier. Elgiganten tar emot allt elskrot, ljuskällor och batterier oavsett om du handlar i butiken eller inte.
Många flerbostadshus har en röd låda för farligt avfall i soprummet. Där kan du slänga smått farligt avfall som batterier, glödlampor, mindre elprylar samt enstaka färgburkar och kosmetika - bara det ryms i lådan. Bilbatterier får man emellertid inte slänga här (de är för tunga och blir ett arbetsmiljöproblem för vår personal).
Trasiga lampor och kvicksilver
Lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver som är skadligt för hälsa och miljö. Energimyndigheten informerar hur du ska göra om en sådan ljuskälla går sönder.
Batterier
Alla vanliga småbatterier ska sorteras som miljöfarligt. Inbyggda batterier finns i allt från spelande gratulationskort och pratande nallebjörnar till eltandborstar och skruvdragare och de ska du också sortera som farligt avfall - se ovan. Särskilda inlämningsställen för batterier hittar du på Batteriåtervinningen
Bilbatterier lämnar du in till återförsäljaren när du köper nytt men vi tar också emot bilbatterier från privatpersoner på återvinningscentralerna.
OBS! Bilbatterier får du ej lägga i röda lådan i soprummet.
Läkemedel och sprutspetsar
Överblivna läkemedel ska inte spolas ned i toaletten eller slängas i soporna, utan de ska lämnas in på ett apotek. Kanyler lämnar du på ett apotek i särskilda kanylburkar som apoteken tillhandahåller.
Textil
Sälj eller ge bort textilier som går att använda igen. Det finns ett antal secondhand-butiker i kommunen och några stycken biståndsorganisationer som tar emot.
När textilierna är slut, ska de sorteras som förbränning. Du kan lägga det i soptunnan, eller så tar du med det till återvinningscentralen.

Förpackningar och tidningar
Alla förpackningar av papper, plast (även mjukplast), glas och metall ska sorteras ut och läggas antingen i rätt kärl i ert soprum eller lämnas till en återvinningsstation. Där lämnar du också tidningar och papper.
Sortera efter vilket material förpackningen till största delen består av: plast, papper, metall eller glas. Sära på materialen om det går lätt. Läs på förpackningen; oftast står det hur den ska sorteras. Diska inte; det räcker med att skrapa av, torka av eller skölja ur. Låt korken sitta kvar om det finns kladdiga rester kvar i förpackningen.
Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI:s) entreprenör i stan som sköter insamlingen från soprummen och ansvarar för Återvinningsstationerna. På FTI:s webbplats kan du läsa mer om
hur du sorterar förpackningar, papper och tidningar.
Stora förpackningar
Förpackningar som är för stora för återvinningsstationernas containers som exempelvis stora hinkar och dunkar av plast samt frigolitskal kan du lämna till förbränning på någon av våra återvinningscentraler. Där finns också containers för stora kartonger av wellpapp.
Ensilageplast
Svensk Ensilageplast Retur AB tar emot och återvinner ensilageplast. Har du små mängder - fråga försäljaren om inte den kan ta tillbaka plasten.

Pantburkar och flaskor
Flaskor och burkar med pant kan pantas i pantamera-automaten på återvinningscentralen i Odenskog. Där kan du panta säckvis på bara några minuter och du kan välja att ta ut din pant på ditt paypal-konto, eller via ClearOn betalcheckar, som man kan handla för i de allra flesta livsmedelsaffärer. Men du kan också skänka panten till Hej främling, Min stora dag eller Sjöräddningssällskapet.
Du kommer åt pantmaskinen när återvinningscentralen är öppen.

Matavfall
Alla matrester samt blomskräp och växtbaserat djurströ kan du lägga i egen kompost eller i kompostkärlet hemma. Du kan även slänga hushållspapper och servetter här. Kompostkorg och komposterbara påsar får du gratis på Återvinningscentralerna och i kommunens reception på Österäng, Förlandsgränd 1C. OBS! Blomjord samt trädgårdsavfall får du inte lägga i kompostkärlet.
Tycker du att det blir mycket matavfall? Läs mer om hur du kan minska ditt matsvinn

Matolja och matfett
ska du inte hälla ut i vasken. Fettet stelnar i ledningarna och gör att det blir stopp i avloppet. Små fettklickar och skvättar med matolja kan du hälla i matavfallet eller i vanliga soppåsen. Större mängder slår du upp i en plastflaska som du förvarar under diskbänken. När flaskan är full skruvar du åt korken och slänger den i den vanliga soppåsen som går till förbränning. Återvinningscentralerna tar också emot flaskor med förbrukat matfett.

Restavfall till förbränning - Plast, papper, textil, gummi, trä
I soppåsen lägger du Rest till förbränning (heter också Brännbart). Inga förpackningar ska slängas här förutom de som är mycket kladdiga. Blöjor, kuvert, leksaker av plast eller trä, pennor, och trasiga strumpor är exempel på Rest till förbränning.

Mineralull, glas, porslin, keramik - Ej återvinningsbart (deponi)
Den lilla mängd avfall som inte går att återvinna, varken till nya produkter eller till energi, och som är ofarligt för miljön ska till soptippen (avfallet heter också Deponiavfall). Det är i stort sett bara glas (men inte glasburkar eller glasflaskor) och keramik som exempelvis porslin: dricksglas, fönsterglas, speglar, porslin och säkringar. Det lämnar du på en återvinningscentral. På återvinningscentralen i Odenskog ska keramiskt material sorteras för sig.
Stora, tunga sopor - grovsopor

Innan du slänger; kan grejerna komma till nytta?
Möbler, kläder, fritidsutrustning, husgeråd - är de hela och rena; ge dem chansen till ett nytt liv. Enklast är att skänka till en biståndsorganisation; de kan komma och hämta större mängder. Läs mer om biståndsorganisationerna i Östersund

Trasiga och smutsiga grovsopor
Stora och tunga sopor som ej går ner i soppåsen av metall, trä, plast, papper, textil, glas, porslin, mineralull och gips sorterar du och tar med till närmaste återvinningscentral. Hemelektronik och vitvaror är miljöfarligt och ska också lämnas på en återvinningscentral.
Läs mer om hur du sorterar på återvinningscentralen
I en del flerbostadshus finns grovsoprum där du kan lämna dina stora och tunga sopor.
Du kan också beställa hämtning av stora, tunga sopor.
Trädgårdsavfall
Stammar, grenar, kvistar samt löv, gräs, häckklipp tar vi emot på våra återvinningscentraler. Blanda inte grovt och fint trädgårdsavfall; det grövre måste vi krossa innan kompostering. Lämna inte trädgårdsavfall i säckar. Behöver du förpacka; använd säck som du tömmer på återvinningscentralen. Den tomma säcken kan du slänga i behållare på plats. Trädgårdsavfall får inte läggas i kompostkärlet.
Ta hand om ditt trädgårdsavfall själv
Om du använder trädgårdsavfallet i din egen trädgård så får du näring och jordförbättrare där. Du spar in flera resor, den till återvinningscentralen, den till handelsträdgården och leveransen av jord och gödsel till handelsträdgården.
Tips på att ta hand om trädgårdsavfallet själv:
Lägg i eller på jorden direkt
Lägg blast, blad eller gräsklipp i trädgårdslandet direkt. Jorden blir gödslad och ogräsfrön får svårare att gro. Lägg gräsklippet direkt på jorden och lägg det bortrensade ogräset ovanpå. Se till att ogräsets rötter får torka i solen, då slår de inte rot. Om det ändå gror, så är det lätt att dra upp när det nyligen har grott.
Det går bra att ta vad du har för att täcka jorden mellan plantorna, till exempel kottar, ull, halm eller löv.
Lägg i en öppen kompost
Stoppa potatisblast, ogräs och klipp från häcken i pallkragen för mellanförvarning. När det har komposterat två eller tre säsonger då är det jord.
Jäs ogräsrötter och frön i en säck
Lägg ogräset i en påse och stäng, låt det ligga några veckor för då jäser det och rötter och frön dör. Det luktar när man öppnar säcken men gräv ner det i pallkragen så slutar det lukta. Det är bra näring.
Använd gräsklipparen för att finfördela kvistar och löv
Fina kvistar går att köra över med gräsklipparen så att de blir finfördelade och går bra att sprida under häcken igen. Löven är också bra att smula sönder lite.
Finfördela det grövre i kompostkvarn
Kör grövre kvistar i kompostkvarnen, låna en om du inte har någon själv. Fliset är utmärkt att använda för att täcka under buskar och häckar eller i rabatter. Om du har tid och lust kan du klippa ner kvistarna för hand.
Låt skräphögen bli bo för igelkottar och småkryp
En liten skräphög av löv och kvistar kan bli en boplats för småkryp och igelkottar, om du tycker det är ok.
Strängodling
Lägg ut tidningar och kartonger på gräsmattan så att man kan lägga en sträng trädgårdsavfall på. Lägg det grövre i botten och det finare ovanpå. Täck sedan med jord och odla i detta. Till exempel trivs squash i en sådan sträng. Samma princip fungerar i pallkragar.
Invasiva växtarter packas i påsar
Packa de invasiva växtarterna i påsar och stäng till innan du lägger dem i soptunnan. Läs mer på länsstyrelsens hemsida.
Jord, sten, betong, och liknande räknas inte som Trädgårdsavfall. Sådant får du lämna på Återvinningscentralen i Odenskog, containern för keramik.
Bildäck
När du köper nya däck lämnar du dina gamla till däckverkstan. Däck tar vi inte emot på återvinningscentralerna. De däck som ändå slängs i våra containrar måste vi fiska upp igen och de medför riskabla arbetsmoment och extra kostnader för oss. Fälgar tar vi däremot emot som Metaller.
Skrotbilar
Måste du skrota gamla trotjänaren eller har du gamla bildelar? Vänd dig till en bilskrot som skrotar på ett miljömässigt riktigt sätt. Om du kan sortera bildelarna utifrån material och de inte innehåller olja eller andra vätskor tar våra återvinningscentraler emot det.
Slaktavfall från vilt
Slaktavfall från vilt från din egen jakt eller ditt jaktlag kan du lämna i skogen, på egen mark eller med markägarens tillstånd. Välj platsen noggrant så att människor och husdjur inte kommer till skada eftersom rovdjur kan intressera sig för slaktavfallet. Vad finns i det närliggande området: motionsspår, vandringsled eller bostadshus?
Låt det vara 2 km till närmaste bebyggelse eller motionsspår.
Om det är närmare än 2 km från bostäder ska du gräva ner slaktavfallet, så djupt att det inte kan grävas upp av rovdjur eller attrahera rovdjur eller skadedjur. Välj platsen med omsorg, så att det inte är i närheten av vattendrag och minst 1 meter ovanför grundvattnet.
Gräv inte ner större mängder slaktavfall på samma plats. Och byt plats från år till år.
Misstänker du att ett dött vilt djur är infekterat med någon sjukdom som kan överföras till människor eller djur måste djuret och eventuella slaktbiprodukter tas om hand. Misstänker du sådan sjukdom, kontakta i första hand Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, för att få reda på vad du ska göra.
Mer information finns på Jordbruksverkets hemsida.
Hittade du inte det du sökte?
Gå till vår sopsorteringsguide A - Ö där du kan söka på de mest svårsorterade soporna.