Sortera - Det känns rätt

Genom att sortera ut allt farligt avfall så skonar du allas vår hälsa och miljö. Och sortera ut allt som kan materialåtervinnas så spar du både råvaror och energi och minskar utsläppen av växthusgaser. I sopsorteringsguiden kan du söka på svårsorterade sopor.

Det inte bara känns rätt, det är också lagkrav på att vi ska sortera ut förpackningar, farligt avfall och matavfall.

Rött utropstecken i vit triangel på röd bakgrund. Text Farligt avfall
Tecknad bild av matavfall

Farligt avfall

Viktigast är att farligt avfall som elektronik och kemikalier sorteras ut. Sådant avfall innehåller ämnen som är farliga för människors hälsa och miljön. Farligt avfall är till exempel överbliven målarfärg, lösningsmedel, starka rengöringsmedel, smink, motorolja, lågenergi- och glödlampor, batterier samt elektriska apparater - allt med sladd eller batteri. Det kan du själv lämna på någon av våra återvinningscentraler.

Kontakta personalen om du vill lämna farligt avfall som:

 • du inte vet vad det är
 • inte är vanliga kemikalier som brukar finnas i ett hem eller används för att underhålla ett hem
 • är explosivt
Ett plåtskåp med runda inkast för miljöfarligt avfall

I några större livsmedelsbutiker finns miljöskåp för batterier, lågenergi- & glödlampor, elektronik, färg, smink & kemikalier samt lysrör. De butiker som har miljöskåp idag är

 • Coop Forum i Lillänge
 • Coop Nära i Torvalla
 • ICA Kvantum Odenhallen i Odensala
 • ICA Supermarket i Odenskog
 • ICA Maxi Stadsdel Norr
 • ICA Supermarket i Brunflo
 • ICA Supermarket Traktören
 • ICA Supermarket Valhalla på Frösön
 • Willys på Söder

Köper du en ny elpryl kan du alltid lämna din gamla i butiken. De tar också emot batterier. Elgiganten tar emot allt elskrot, ljuskällor och batterier oavsett om du handlar i butiken eller inte.

Många flerbostadshus har en röd låda för farligt avfall i soprummet. Där kan du slänga smått farligt avfall som batterier, glödlampor, mindre elprylar samt enstaka färgburkar och kosmetika - bara det ryms i lådan. Bilbatterier får man emellertid inte slänga här (de är för tunga och blir ett arbetsmiljöproblem för vår personal).

Trasiga lampor och kvicksilver

Lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver som är skadligt för hälsa och miljö. Energimyndigheten informerar hur du ska göra om en sådan ljuskälla går sönder.

Batterier

Alla vanliga småbatterier ska sorteras som farligt avfall. Inbyggda batterier finns i allt från spelande gratulationskort och pratande nallebjörnar till eltandborstar och skruvdragare och de ska du också sortera som farligt avfall - se ovan.

Bilbatterier lämnar du in till återförsäljaren när du köper nytt men vi tar också emot bilbatterier från privatpersoner på återvinningscentralerna.
OBS! Bilbatterier får du inte lägga i röda lådan i soprummet.

Läkemedel och sprutspetsar

Överblivna läkemedel ska inte spolas ned i toaletten eller slängas i soporna, utan de ska lämnas in på ett apotek. Kanyler lämnar du på ett apotek i särskilda kanylburkar som apoteken tillhandahåller.

Textil

Sälj eller ge bort textilier som går att använda igen. Det finns ett antal secondhand-butiker i kommunen och några stycken biståndsorganisationer som tar emot.

När textilierna är slut, ska de sorteras som förbränning. Du kan lägga det i soptunnan, eller så tar du med det till återvinningscentralen.

Men ullfiltar från 50-60-talet som är behandlade med malmedel är farligt avfall och ska till återvinningscentralen.

Förpackningar och tidningar

Tecknade bilder på förpackningar av plast, papper, metall och glas samt tidningar

Alla förpackningar av papper, plast (även mjukplast), glas och metall ska sorteras ut och läggas antingen i rätt kärl i ert soprum eller lämnas till en återvinningsstation. Där lämnar du också tidningar och papper.

Sortera efter vilket material förpackningen till största delen består av: plast, papper, metall eller glas. Sära på materialen om det går lätt. Läs på förpackningen; oftast står det hur den ska sorteras. Diska inte; det räcker med att skrapa av, torka av eller skölja ur. Låt korken sitta kvar om det finns kladdiga rester kvar i förpackningen.

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI:s) entreprenör i stan som sköter insamlingen från soprummen och ansvarar för Återvinningsstationerna. På FTI:s webbplats kan du läsa mer om
hur du sorterar förpackningar, papper och tidningar.

Förpackningarna hämtade vid dörren

Som privatperson kan du beställa hämtning vid dörren av förpackningar. Tjänsten är gratis och gäller hämtning av förpackningar av papper, plast eller metall. Gå in på TMR:s webbplats för att göra beställningen och få se förutsättningarna.

Det är producenterna av förpackningar som ska bekosta insamling och återvinning av förpackningarna, så för dig som privatperson tillkommer ingen kostnad.

Stora förpackningar

Förpackningar som är för stora för återvinningsstationernas containers som exempelvis stora hinkar och dunkar av plast samt frigolitskal kan du lämna till förbränning på någon av våra återvinningscentraler. Där finns också containers för stora kartonger av wellpapp.

Ensilageplast

Svensk Ensilageplast Retur AB tar emot och återvinner ensilageplast. Har du små mängder - fråga försäljaren om inte den kan ta tillbaka plasten.

Pantburkar och flaskor

Flaskor och burkar med pant kan pantas i pantamera-automaten på återvinningscentralen i Odenskog. Där kan du panta säckvis på bara  några minuter och du kan välja att ta ut din pant på ditt paypal-konto, eller via ClearOn betalcheckar, som man kan handla för i de allra flesta livsmedelsaffärer. Men du kan också skänka panten till Hej främling, Min stora dag eller Sjöräddningssällskapet.

Du kommer åt pantmaskinen när återvinningscentralen är öppen.

Tecknad bild på matrester, kaffefilter och snittblommor

Matavfall

Alla matrester, kaffesump med filter och tepåsar av papper samt blomskräp kan du lägga i kärlet för matavfall. Du kan även slänga hushållspapper och servetter här. Korg för matavfallspåsen och påsar får du gratis på Återvinningscentralerna, biblioteken och i kommunens reception på Österäng, Förlandsgränd 1C. OBS! Växtbaserat djurströ kan du lägga i egen kompost. Blomjord samt trädgårdsavfall får du inte lägga i matavfallskärlet.

Tycker du att det blir mycket matavfall? Läs mer om hur du kan minska ditt matsvinn

Illustration: Dunkar och flaskor med matolja

Matolja och matfett

ska du inte hälla ut i vasken. Fettet stelnar i ledningarna och gör att det blir stopp i avloppet. Torka ur fettet ur stekpannan med ett hushållspapper som du lägger i matavfallet. Små fettklickar och skvättar med matolja kan du hälla i matavfallet eller i vanliga soppåsen. Större mängder slår du upp i en plastflaska som du förvarar under diskbänken. När flaskan är full skruvar du åt korken och slänger den i den vanliga soppåsen som går till förbränning. Återvinningscentralerna tar också emot flaskor med förbrukat matfett.

Inget fett i avloppet

Två blå trattar med lock som kan skruvas på en flaska.

Använd gärna en miljötratt för att samla upp fett från matlagningen i en flaska. Det kan vara fett från stekpannan, frityrolja eller olja från fetaosten till exempel. Skruva på tratten på en flaska så är det lätt att hälla upp det.

Miljötrattarna kan användas många gånger och de finns på återvinningscentralerna och på kundcenter.

Lämna den fyllda flaskan på en återvinningscentral eller lägg den i kärlet för restavfall till förbränning. Det fett som kommer till återvinningscentralerna kommer att återvinnas, fett som läggs i sopkärlet blir till värme.


Tecknad bild på sopor som ska gå till förbränning, t ex dammsugarpåse, keps, kuvert, diskborste, nappflaska, fimpar, gummihandske, skor, CD-skiva med fodral

Restavfall till förbränning - Plast, papper, textil, gummi, trä

I soppåsen lägger du Restavfall till förbränning (heter också Brännbart). Inga förpackningar ska slängas här förutom de som är mycket kladdiga. Blöjor, kuvert, leksaker av plast eller trä, pennor, och trasiga strumpor är exempel på Restavfall till förbränning.

Tecknad bild på sopor som ska läggas på soptippen; spegel, dricksglas, glastillbringare, blomkrukor av lera, porslinsföremål, säkringar

Mineralull, glas, porslin, keramik - Ej återvinningsbart (deponi)

Den lilla mängd avfall som inte går att återvinna, varken till nya produkter eller till energi, och som är ofarligt för miljön ska till soptippen (avfallet heter också Deponiavfall). Det är i stort sett bara glas (men inte glasburkar eller glasflaskor) och keramik som exempelvis porslin: dricksglas, fönsterglas, speglar, porslin och säkringar. Det lämnar du på en återvinningscentral. På återvinningscentralen i Odenskog ska keramiskt material sorteras för sig.

Stora, tunga sopor - grovsopor

Hela och rena grejer som kan återanvändas; t.ex. byrå, skidor, kläder, trehjuling,fågelbur, krus

Innan du slänger; kan grejerna komma till nytta?

Möbler, kläder, fritidsutrustning, husgeråd - är de hela och rena; ge dem chansen till ett nytt liv. Enklast är att skänka till en biståndsorganisation; de kan komma och hämta större mängder. Läs mer om biståndsorganisationerna i Östersund

Tecknad bild på stora, tunga sopor t.ex. säng, slalompjäxor, matta, korgstol, hylla, trehjuling.

Trasiga och smutsiga grovsopor

Stora och tunga sopor som ej går ner i soppåsen av metall, trä, plast, papper, textil, glas, porslin, mineralull och gips sorterar du och tar med till närmaste återvinningscentral. Hemelektronik och vitvaror är farligt och ska också lämnas på en återvinningscentral.
Läs mer om hur du sorterar på återvinningscentralen

I en del flerbostadshus finns grovsoprum där du kan lämna dina stora och tunga sopor.

Du kan också beställa hämtning av stora, tunga sopor.

Trädgårdsavfall

Stammar, grenar, kvistar samt löv, gräs, häckklipp tar vi emot på våra återvinningscentraler. Blanda inte grovt och fint trädgårdsavfall; det grövre måste vi krossa innan kompostering. Lämna inte trädgårdsavfall i säckar. Behöver du förpacka; använd säck som du tömmer på återvinningscentralen. Den tomma säcken kan du slänga i behållare på plats. Trädgårdsavfall får inte läggas i kärlet för matavfall.

Ta hand om ditt trädgårdsavfall själv

Om du använder trädgårdsavfallet i din egen trädgård så får du näring och jordförbättrare där. Du spar in flera resor, den till återvinningscentralen, den till handelsträdgården och leveransen av jord och gödsel till handelsträdgården.

Tips på att ta hand om trädgårdsavfallet själv:

Lägg i eller på jorden direkt

Lägg blast, blad eller gräsklipp i trädgårdslandet direkt. Jorden blir gödslad och ogräsfrön får svårare att gro. Lägg gräsklippet direkt på jorden och lägg det bortrensade ogräset ovanpå. Se till att ogräsets rötter får torka i solen, då slår de inte rot. Om det ändå gror, så är det lätt att dra upp när det nyligen har grott.

Det går bra att ta vad du har för att täcka jorden mellan plantorna, till exempel kottar, ull, halm eller löv.

Lägg i en öppen kompost

Stoppa potatisblast, ogräs och klipp från häcken i pallkragen för mellanförvarning. När det har komposterat två eller tre säsonger då är det jord.

Jäs ogräsrötter och frön i en säck

Lägg ogräset i en påse och stäng, låt det ligga några veckor för då jäser det och rötter och frön dör. Det luktar när man öppnar säcken men gräv ner det i pallkragen så slutar det lukta. Det är bra näring.

Använd gräsklipparen för att finfördela kvistar och löv

Fina kvistar går att köra över med gräsklipparen så att de blir finfördelade och går bra att sprida under häcken igen. Löven är också bra att smula sönder lite.

Finfördela det grövre i kompostkvarn

Kör grövre kvistar i kompostkvarnen, låna en om du inte har någon själv. Fliset är utmärkt att använda för att täcka under buskar och häckar eller i rabatter. Om du har tid och lust kan du klippa ner kvistarna för hand.

Låt skräphögen bli bo för igelkottar och småkryp

En liten skräphög av löv och kvistar kan bli en boplats för småkryp och igelkottar, om du tycker det är ok.

Strängodling

Lägg ut tidningar och kartonger på gräsmattan så att man kan lägga en sträng trädgårdsavfall på. Lägg det grövre i botten och det finare ovanpå. Täck sedan med jord och odla i detta. Till exempel trivs squash i en sådan sträng. Samma princip fungerar i pallkragar.

Invasiva växtarter packas i påsar

Packa de invasiva växtarterna i påsar och stäng till innan du lägger dem i soptunnan. Läs mer på länsstyrelsens hemsida.

Jord, sten, betong, och liknande räknas inte som Trädgårdsavfall. Sådant får du lämna på Återvinningscentralen i Odenskog, containern för keramik.

Bildäck

När du köper nya däck lämnar du dina gamla till däckverkstan. Däck tar vi inte emot på återvinningscentralerna. De däck som ändå slängs i våra containrar måste vi fiska upp igen och de medför riskabla arbetsmoment och extra kostnader för oss. Fälgar tar vi däremot emot som Metaller.

Skrotbilar

Måste du skrota gamla trotjänaren eller har du gamla bildelar? Vänd dig till en bilskrot som skrotar på ett miljömässigt riktigt sätt. Om du kan sortera bildelarna utifrån material och de inte innehåller olja eller andra vätskor tar våra återvinningscentraler emot det.

Slaktavfall från vilt

Slaktavfall från vilt från din egen jakt eller ditt jaktlag kan du lämna i skogen, på egen mark eller med markägarens tillstånd. Välj platsen noggrant så att människor och husdjur inte kommer till skada eftersom rovdjur kan intressera sig för slaktavfallet. Vad finns i det närliggande området: motionsspår, vandringsled eller bostadshus?

Låt det vara 2 km till närmaste bebyggelse eller motionsspår.

Om det är närmare än 2 km från bostäder ska du gräva ner slaktavfallet, så djupt att det inte kan grävas upp av rovdjur eller attrahera rovdjur eller skadedjur. Välj platsen med omsorg, så att det inte är i närheten av vattendrag och minst 1 meter ovanför grundvattnet.

Gräv inte ner större mängder slaktavfall på samma plats. Och byt plats från år till år.

Misstänker du att ett dött vilt djur är infekterat med någon sjukdom som kan överföras till människor eller djur måste djuret och eventuella slaktbiprodukter tas om hand. Misstänker du sådan sjukdom, kontakta i första hand Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, för att få reda på vad du ska göra.

Mer information finns på Jordbruksverkets hemsida.

Hittade du inte det du sökte?

Gå till vår sopsorteringsguide A - Ö där du kan söka på de mest svårsorterade soporna.

Bild på olika sorters sopor med texten A - Ö Sopsortering
Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2022-01-18