Sortera - Det känns rätt

Sortera ut allt miljöfarligt avfall så skonar du allas vår hälsa och miljö. Och sortera ut allt som kan materialåtervinnas så spar du både råvaror och energi och minskar utsläppen av växthusgaser.

Sopmängderna i Östersund minskar

Vi har minskat mängden insamlade sopor per person och år! Sedan 2014 har mängden minskat med 95 kg. ästan 2 kg i veckan.

Vi är på väg åt rätt håll, så låt oss fortsätta!

Avfallsmängder i Östersunds kommun. Mängderna har minskat sedan 2014.

Avfall Återvinning nominerades till miljöpris

Östersunds kommuns miljöpris delades ut i september. Nettbuss vann, men Avfall Återvinning blev nominerade. Priset delas ut varje år till företag, privatpersoner, organisationer eller andra för att uppmuntra insatser som bidrar till hållbar utveckling i Östersund. Tack för nomineringen!

Tecknad bild av matavfall

Miljöfarligt avfall

Viktigast är att Miljöfarligt avfall som elektronik och kemikalier sorteras ut. Sådant avfall innehåller ämnen som är farliga för människors hälsa och miljön. Miljöfarligt avfall är till exempel överbliven målarfärg, lösningsmedel, starka rengöringsmedel, smink, motorolja, lågenergi- och glödlampor, batterier samt elektriska apparater - allt med sladd eller batteri. Det kan du själv lämna på någon av våra återvinningscentraler.

Ett plåtskåp med runda inkast för miljöfarligt avfall

I några större livsmedelsbutiker finns miljöskåp för Batterier, Lågenergi- & glödlampor, Elektronik, Färg, smink & kemikalier samt Lysrör. De butiker som har miljöskåp idag är

  • Coop Forum i Lillänge
  • Coop Nära i Torvalla
  • ICA Kvantum Odenhallen i Odensala
  • ICA Kvantum i Odenskog
  • ICA Maxi Stadsdel Norr
  • ICA Supermarket i Brunflo
  • ICA Supermarket Traktören
  • ICA Supermarket Valhalla på Frösön
  • Willys på Söder

Köper du en ny elpryl kan du alltid lämna din gamla i butiken. De tar också emot batterier. Elgiganten tar emot allt elskrot, ljuskällor och batterier oavsett om du handlar i butiken eller inte.

Många flerbostadshus har en röd låda för Miljöfarligt avfall i soprummet. Där kan du slänga smått Miljöfarligt avfall som batterier, glödlampor, mindre elprylar samt enstaka färgburkar och kosmetika - bara det ryms i lådan. Bilbatterier får man emellertid inte slänga här (de är för tunga och blir ett arbetsmiljöproblem för vår personal).

Trasiga lampor och kvicksilver

Lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver som är skadligt för hälsa och miljö. Kemikalieinspektionenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster informerar hur du ska göra om en sådan ljuskälla går sönder.

Batterier

Alla vanliga småbatterier ska sorteras som miljöfarligt. Inbyggda batterier finns i allt från spelande gratulationskort och pratande nallebjörnar till eltandborstar och skruvdragare och de ska du också sortera som Miljöfarligt avfall - se ovan. Särskilda inlämningsställen för batterier hittar du på Batteriåtervinningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bilbatterier lämnar du in till återförsäljaren när du köper nytt men vi tar också emot bilbatterier från privatpersoner på återvinningscentralerna.
OBS! Bilbatterier får du ej lägga i röda lådan i soprummet.

Läkemedel och sprutspetsar

Överblivna läkemedel ska inte spolas ned i toaletten eller slängas i soporna, utan de ska lämnas in på ett apotek. Kanyler lämnar du på ett apotek i särskilda kanylburkar som apoteken tillhandahåller.

Tecknade bilder på förpackningar av plast, papper, metall och glas samt tidningar

Förpackningar och tidningar

Alla förpackningar av papper, plast (även mjukplast), glas och metall ska sorteras ut och läggas antingen i rätt kärl i ert soprum eller lämnas till en återvinningsstationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där lämnar du också tidningar och papper.

Sortera efter vilket material förpackningen till största delen består av: plast, papper, metall eller glas. Sära på materialen om det går lätt. Läs på förpackningen; oftast står det hur den ska sorteras. Diska inte; det räcker med att skrapa av, torka av eller skölja ur. Låt korken sitta kvar om det finns kladdiga rester kvar i förpackningen.

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI:s) entreprenör i stan som sköter insamlingen från soprummen och ansvarar för Återvinningsstationerna. På FTI:s webplats kan du läsa mer om
hur du sorterar förpackningar, papper och tidningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stora förpackningar

Förpackningar som är för stora för återvinningsstationernas containers som exempelvis stora hinkar och dunkar av plast samt frigolitskal kan du lämna till förbränning på någon av våra återvinningscentraler. Där finns också containers för stora kartonger av wellpapp.

Ensilageplast

Svensk Ensilageplast Retur AB - SvepReturlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster tar emot och återvinner ensilageplast. Har du små mängder - fråga försäljaren av hö om inte den kan ta tillbaka plasten.

Tecknad bild på matrester, kaffefilter och snittblommor

Matavfall

Alla matrester samt blomskräp och växtbaserat djuströ kan du lägga i egen kompost eller i kompostkärlet hemma. Du kan även slänga hushållspapper och servietter här. Kompostkorg och komposterbara påsar får du gratis på Återvinningscentralerna och i Rådhusets reception. OBS! Blomjord samt trädgårdsavfall får du inte lägga i kompostkärlet.

Tycker du att det blir mycket matavfall? Läs mer om hur du kan minska ditt matsvinn

Illustration: Dunkar och flaskor med matolja

Matolja och matfett

ska du inte hälla ut i vasken. Fettet stelnar i ledningarna och gör att det blir stopp i avloppet. Små fettklickar och skvättar med matolja kan du hälla i matavfallet eller i vanliga soppåsen. Större mängder slår du upp i en plastflaska som du förvarar under diskbänken. När flaskan är full skruvar du åt korken och slänger den i den vanliga soppåsen som går till förbränning. Återvinningscentralerna tar också emot flaskor med förbrukat matfett.

Tecknad bild på sopor som ska gå till förbränning, t ex dammsugarpåse, keps, kuvert, diskborste, nappflaska, fimpar, gummihandske, skor, CD-skiva med fodral

Rest till förbränning - plast, papper, textil, gummi, trä

I soppåsen lägger du Rest till förbränning (heter också Brännbart). Inga förpackningar ska slängas här förutom de som är mycket kladdiga. Blöjor, kuvert, leksaker av plast eller trä, pennor, och trasiga strumpor är exempel på Rest till förbränning.

Tecknad bild på sopor som ska läggas på soptippen; spegel, dricksglas, glastillbringare, blomkrukor av lera, porslinsföremål, säkringar

Rest till soptipp - glas, porslin

Den lilla mängd avfall som inte går att återvinna, varken till nya produkter eller till energi, och som är ofarligt för miljön ska till soptippen (avfallet heter också Deponiavfall eller Restavfall). Det är i stort sett bara glas (men inte glasburkar eller glasflaskor) och keramik som exempelvis porslin: dricksglas, fönsterglas, speglar, porslin och säkringar. Det lämnar du på en återvinningscentral. På återvinningscentralen i Odenskog ska keramiskt material sorteras för sig.

Stora, tunga sopor - grovsopor

Hela och rena grejer som kan återanvändas; t.ex. byrå, skidor, kläder, trehjuling,fågelbur, krus

Innan du slänger; kan grejerna komma till nytta?

Möbler, kläder, fritidsutrustning, husgeråd - är de hela och rena; ge dem chansen till ett nytt liv. Enklast är att skänka till en biståndsorganisation; de kan komma och hämta större mängder. Läs mer om biståndsorganisationerna i Östersund

Tecknad bild på stora, tunga sopor t.ex. säng, slalompjäxor, matta, korgstol, hylla, trehjuling.

Trasiga och smutsiga grovsopor

Stora och tunga sopor som ej går ner i soppåsen av metall, trä, plast, papper, textil, glas, porslin, mineralull och gips sorterar du och tar med till närmaste återvinningscentral. Hemelektronik och vitvaror är miljöfarligt och ska också lämnas på en återvinningscentral.
Läs mer om hur du sorterar på återvinningscentralen

I en del flerbostadshus finns grovsoprum där du kan lämna dina stora och tunga sopor.

Du kan också beställa hämtning av stora, tunga sopor.

Trädgårdsavfall

Stammar, grenar, kvistar samt löv, gräs, häckklipp tar vi emot på våra återvinningscentraler. Blanda inte grovt och fint trädgårdsavfall; det grövre måste vi krossa innan kompostering. Lämna inte trädgårdsavfall i plastsäckar. Behöver du förpacka; använd papperssäck istället. Trädgårdsavfall får inte läggas i kompostkärlet.

Jord, sten, betong, och liknande räknas inte som Trädgårdsavfall. Sådant får du lämna på Gräfsåsens avfallsanläggning.

Bildäck

När du köper nya däck lämnar du dina gamla till däckverkstan. Däck tar vi inte emot på återvinningscentralerna. De däck som ändå slängs i våra containrar måste vi fiska upp igen och de medför riskabla arbetsmoment och extra kostnader för oss. Fälgar tar vi däremot emot som Metaller.

Skrotbilar

Måste du skrota gamla trotjänaren eller har du gamla bildelar? Vänd dig till en bilskrot som skrotar på ett miljömässigt riktigt sätt. Om du kan sortera bildelarna utifrån material och de inte innehåller olja eller andra vätskor tar våra återvinningscentraler emot det.

Hittade du inte det du sökte?

Gå till vår sopsorteringsguide A - Ö där du kan söka på de mest svårsorterade soporna.

Bild på olika sorters sopor med texten A - Ö Sopsortering

Sopsorteringsguiden som broschyr

Sopsorteringsguiden i tryckt version delas ut gratis i rådhusets reception och på våra återvinningscentraler.
Du kan också ladda hem vår tryckta SopsorteringsguidePDF i pdf-format.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2018-10-09