Återbruk

Begagnade möbler och saker

Nej, vänta! Stopp! Släng inte! Tjäna en slant eller gör en insats genom att ge dina gamla grejer nytt liv! Det finns många bättre alternativ än att slänga bra saker som skulle kunna komma till användning på nytt.

Bli en miljönär - laga, låna eller återbruka

Kläder, textilier, möbler, cyklar, prylar som går att använda igen kan du antingen sälja själv, lämna i secondhand-butik, skänka till biståndsorganisation eller ge bort till någon. På Miljönär.se finns många av de verksamheter som finns i Östersunds kommun som kan ta emot kläder. Där finns det också företag som reparerar möbler och cyklar, lagar kläder och skor, säljer second hand, lånar ut böcker, hyr ut utrustning och annat...

Lämna överblivna saker till en bistånds­organisation

Biståndsorganisationerna i stan tar emot möbler, husgeråd, kläder, böcker och elektronik, leksaker, sport- och fritidsutrustning som exempelvis cyklar, hemtextil, skor och mycket annat som är i gott skick. Behållningen från försäljningen liksom en hel del kläder och husgeråd går till bistånd i hela världen.

Allt går inte att sälja

Allt går emellertid inte att sälja. Det måste vara hela och rena saker. Lämna inte äldre TV-apparater och datorer samt stora sektionsbokhyllor, kontorsmöbler, vävstolar, resårsängar, madrasser, pianon, elorglar, solarier och vitvaror. Sådant går ej att sälja vidare.

Erikshjälpen

De har fokus på barns rättigheter runt om i världen. De tar emot det mesta och du kan också kontakta dem och beställa hämtning.

Läs mer om Erikshjälpen

Pingstkyrkans Second Hand

De tar emot allt; stort som smått. Pingstkyrkan hämtar även större mängder saker hemma hos dig.

Läs mer om Pingstkyrkans Second Hand

Robin Hood - En vän i nöden

Det är en ideell förening som har till ändamål att rehabilitera, främja och stötta utsatta människor i Jämtlands län. De samlar in kläder, möbler, prylar, ja allt som går att sälja. De kan också hämta grejer.

Läs mer om Robin Hood

Röda Korset - Kupan

Kupan heter Röda Korsets second hand-butik. Där kan du lämna kläder och grejer under butikens öppettider. Kupan kan också hämta möbler och större saker hos dig men det måste vara saker av sådant värde och i sådan mängd att en hämtning lönar sig.

Läs mer om Röda korset och Kupan i Östersund

Biståndskur på Återvinnings­centralen i Odenskog

Det finns en kur på Återvinningscentralen i Odenskog där du kan ställa in hela och rena saker, husgeråd, möbler, kläder, sportutrustning... Erikshjälpen, Pingstkyrkan och Robin Hood och Röda Korset turas om att vittja kuren veckovis och säljer sakerna i sina Second Hand-butiker.

Tänk på att det måste vara hela och rena saker. Lämna inte äldre TV-apparater och datorer samt stora sektionsbokhyllor, kontorsmöbler, vävstolar, resårsängar, madrasser, pianon, elorglar, solarier och vitvaror. Sådant går ej att sälja vidare.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-11-30