Var ska farligt avfall lämnas?

Farligt avfall är skadligt för hälsan eller för miljön. Det finns flera ställen att lämna det farliga avfallet på, beroende på vad det är för något.

Miljöskåp som finns i en del butiker

I några större livsmedelsbutiker finns miljöskåp för batterier, lågenergi- & glödlampor, elektronik, färg, smink & kemikalier samt lysrör. De butiker som har miljöskåp idag är

Ett plåtskåp med runda inkast för miljöfarligt avfall
  • Coop Forum i Lillänge
  • Coop Nära i Torvalla
  • ICA Kvantum Odenhallen i Odensala
  • ICA Maxi Stadsdel Norr
  • ICA Supermarket i Brunflo
  • ICA Supermarket Traktören
  • ICA Supermarket Valhalla på Frösön
  • Willys på Söder

Elavfall kan du ofta lämna där du köpt det

Köper du en ny elpryl kan du alltid lämna din gamla i butiken. De tar också emot batterier. Elgiganten tar emot allt elskrot, ljuskällor och batterier oavsett om du handlar i butiken eller inte.

Låda i soprummet

Många flerbostadshus har en låda för farligt avfall i soprummet. Där kan du slänga smått farligt avfall som batterier, glödlampor, mindre elprylar samt enstaka färgburkar och kosmetika - bara det ryms i lådan. Bilbatterier får man emellertid inte slänga här (de är för tunga och blir ett arbetsmiljöproblem för vår personal).

Trasiga lampor och kvicksilver

Lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver som är skadligt för hälsa och miljö. Kemikalieinspektionen informerar hur du ska göra om en sådan ljuskälla går sönder.

Batterier

Alla vanliga småbatterier ska sorteras som farligt avfall. Inbyggda batterier finns i allt från spelande gratulationskort och pratande nallebjörnar till eltandborstar, skruvdragare och luftmadrasser med inbyggd pump och de ska du också sortera som farligt avfall - se ovan.

Bilbatterier lämnar du in till återförsäljaren när du köper nytt men vi tar också emot bilbatterier från privatpersoner på återvinningscentralerna.
OBS! Bilbatterier får du inte lägga i lådan för farligt avfall i soprummet.

Apoteket

Läkemedel och sprutspetsar

Överblivna läkemedel ska inte spolas ned i toaletten eller slängas i soporna, utan de ska lämnas in på ett apotek. Kanyler lämnar du på ett apotek i särskilda kanylburkar som apoteken tillhandahåller.

Sidan uppdaterad 2022-08-31