Fastighetsgränser
Om du är osäker på var gränsen för din fastighet går eller om du behöver hjälp med att märka ut gränsen så kan kommunens lantmäterimyndighet hjälpa dig.
Många fastigheter har sina gränser utmärkta med olika typer av markeringar, till exempel gränsrör eller råstenar (stenrösen).
Det är bara lantmäterimyndigheten som får markera de lagliga gränserna för en fastighet. Du får däremot söka din egen gräns och märka ut den med till exempel pålar. Du kan också hugga upp gränslinjen, måla träd i gränslinjen eller tydliggöra markeringar med färg, märkbrickor, pinnar eller liknande. Observera dock att dina markeringar inte är juridiskt bindande. Tänk också på att du aldrig får flytta, förstöra eller på annat sätt ändra en befintlig gränsmarkering.
Hjälp med fastighetsgränserna
Om du planerar en åtgärd, till exempel markarbete, som kommer att innebära att en gränsmarkering flyttas, eller om du av misstag råkar förstöra eller flytta en gränsmarkering, ska du kontakta oss för att få hjälp med att sätta tillbaka gränsmarkeringen på rätt plats.
Vi kan hjälpa dig att hitta dina gränsmarkeringar, vilket kallas gränsutvisning. Du kan också få hjälp med att markera ut de lagliga gränserna för din fastighet, vilket kallas särskild gränsutmärkning. Om det är oklart var den lagliga gränsen för din fastighet går så kan vi också hjälpa till med en så kallad fastighetsbestämning.
Vad kostar det?
Hur mycket ditt ärende kostar beror på hur mycket tid lantmätaren behöver lägga ner på ditt ärende. Du betalar per timme, men för vissa standardförrättningar kan du få ett fast pris på förhand.
Kartor, mättjänster och lantmäteri
Prislista och taxor för 2022 Pdf, 615.5 kB.
Kontakta kommunens kundcenter på 063-14 30 00 eller kundcenter@ostersund.se om du vill veta mer om fast pris för förrättningar.
Handläggning
Handläggningstid för förrättning gällande nybebyggelse för permanentbostad är cirka 120 arbetsdagar.
Handläggningstid för förrättnings gällande fastighetsbildning av vikt för näringslivet är cirka 180 arbetsdagar.