Matförgiftning är ett samlingsnamn på flera olika bakterier och virus som orsakar lite olika symptom men som har gemensamt att den som blivit sjuk har smittats genom maten eller vattnet.
Om du blir sjuk och misstänker att mat eller dricksvatten är orsaken ska du anmäla det till kommunen så fort som möjligt. Tänk på att anmäla så snart som möjligt efter att du blivit sjuk. Ju längre tid som går, desto svårare blir det för oss att utreda den misstänka matförgiftningen.
Så anmäler du misstänkt matförgiftning
Använd e-ejänsten "Misstänkt matförgiftning - anmälan". Fyll i alla uppgifter direkt i e-tjänsten och skicka in anmälan.
Misstänkt matförgiftning - anmälan (e-tjänst)
Du kan även ringa kommunens kundcenter på på 063-14 30 00. Tryck 3 för Fastigheter, byggande, gator och miljö.
Du kan självklart vara anonym. Men tänkt då på att inte uppge ditt namn när du ringer. Vill du göra en anmälan anonymt hos kommunen kan du inte lämna några uppgifter (telefonnummer, mejl, namn eller dylikt). Detta på grund av att dina uppgifter hamnar i en offentlig verksamhet och går att begära ut enligt Offentlighetsprincipen.
Det här behöver kommunen veta när du anmäler misstänkt matförgiftning
Om du hör av dig till för att du blivit sjuk och misstänker att livsmedel eller dricksvatten orsakat sjukdomen så kommer vi att intervjua dig om bland annat följande:
- var och när du ätit, alltså plats, datum och ungefärlig tid
- vad måltiden bestod av (inklusive dryck)
- tidpunkten då du insjuknade
- vilka symptom du har
- vad du har ätit det senaste dygnet, samt om du har ätit särskilt känslig mat den senaste veckan, till exempel ätit rå köttfärs eller druckit vatten från enskild brunn
Hur utreder kommunen misstänkta matförgiftningar?
Vi kontaktar alltid det aktuella livsmedelsföretaget eller den aktuella dricksvattenproducenten vid alla anmälningar om misstänkt matförgiftning. Om fler än en person har blivit sjuk gör kommunens livsmedelsinspektörer även en kontroll som bland annat omfattar personalhygien, rengöring och hantering av livsmedel i verksamheten. Ofta tar vi också prover på den typ av livsmedel som den som anmälit ätit.
Ibland kan det vara nödvändigt att lämna ett avföringsprov för att få reda på vilken bakterie eller parasit eller det virus som orsakat matförgiftningen. Kontakta sjukvårdsupplysningen eller din hälsocentral för rådgivning och eventuell provtagning.