Åtgärdsprogram för luft
Partikelhalterna i luften i Östersund överskrider EU:s gränsvärden för partiklar och är en risk för människors hälsa. Partiklarna kommer framför allt från trafiken, när vägbana och däck slits under färd. Även sandning och halkbekämpning bidrar till partikelproblemen. Vi måste klara gränsvärdena under 2023, för att inte få böter från EU.
En bra luftkvalitet är viktigt för vår hälsa. EU:s medlemsstater har därför gemensamt kommit överens om miljökvalitetsnormer för att värna dessa intressen. Miljökvalitetsnormerna är införda i svensk lagstiftning. 2020 och 2021, samt sannolikt även 2022, har Östersunds kommun överskridit miljökvalitetsnormerna.
Enligt luftkvalitetsförordningen har kommunerna väldigt tydliga krav på sig att utifrån mätning och modellering skyndsamt besluta om åtgärder. Luftkvaliteten måste klara gränsvärdena inom tre år från det att det upptäcktes att gränsvärdena överskreds, det betyder att vi måste klara gränsvärdena under 2023. Därför har ett åtgärdsprogram för luft tagits fram.
Halten av partiklar i Östersunds luft bryter mot lagen
Sedan Östersunds kommun började mäta luften utomhus för snart 15 år sen har luften klarat miljökvalitetsnormerna för samtliga ämnen, fram till 2020.
2020 påbörjades mätningar av luftkvalitén i gaturum på Rådhusgatan. Mätningen visade att partikelhalterna i Östersunds luft överskrider EU:s gränsvärden för PM10, den större storleken av luftburna partiklar. Under 2020 och 2021 har miljökvalitetsnormen för partiklar vid mätstationen överskridits och miljökvalitetsnormen ser även ut att överskridas under 2022.
Mätplatsen på Rådhusgatan är utvald enligt Naturvårdsverkets föreskrift för kontroll av luftkvalitet (NFS 2019:9), det vill säga den plats där vi både förväntar oss de högsta halterna och där människor vistas och exponeras.
Höga partikelhalter en hälsofara
Partikelföroreningar är skadliga för hälsan för de som bor och vistas i Östersund. I Sverige dör cirka 6 700 personer varje år till följd av luftföroreningar, ungefär 200 av dem härleds till partikelföroreningar. Partiklar orsakar hjärt- och kärlsjukdomar samt sjukdomar i luftvägarna. Det är framför allt barn och gamla som är känsliga för partikelföroreningarnas skadeverkningar.
Miljökvalitetsnormen är den högsta godtagbara nivån som inte får överskridas. :en det finns för luftföroreningar ingen oskadlig nivå, utan de påverkar människors hälsa även vid nivåer under de fastställda gränsvärdena.
Partiklar kommer från slitage av vägbanan
Partiklar av storleken PM10 kommer främst från slitage av vägbanan vid trafikrörelser. Däck, asfalt och sandningssand slits mot varandra och bildar små partiklar som virvlar upp i gaturummet när vägen trafikeras.