Kulturmiljöprogrammet är ett tematiskt tillägg till Östersunds översiktsplan och innehåller en fördjupning av översiktsplanens övergripande strategier och ställningstaganden kring kulturmiljön i kommunen. Tillsammans med översiktsplanen Östersund 2040 ska programmet vara vägledande i beslut om bygglov och samhällsplanering.
Kulturmiljöprogrammet är framtaget med ekonomiskt bidrag från Länsstyrelsen i Jämtland och behandlar såväl miljöer som enskilda byggnader. Programmet tas fram i tre etapper, där varje etapp innehåller olika geografiska delar av kommunen.
En värderingsgrupp med sakkunniga (byggnadsantikvarier och arkitekter) från länsstyrelsen, Jamtli och Östersunds kommun har deltagit i urvals- och klassificeringsarbetet.
Programmet ska klargöra de kulturhistoriska värden som en plats eller ett landskap har. Avsikten är inte att kulturmiljöprogrammet ska vara en "död hand" över bebyggelsen, utan snarare att det ska vara ett verktyg för hur vi ska kunna använda, utveckla och tillvarata kulturmiljön för att ge oss en attraktiv kommun och livsmiljö.
Kulturmiljöprogrammet är en kartläggning värdefulla byggnader och områden i kommunen, men innebär inte ett utökat juridiskt skydd utöver det som redan gäller enligt plan- och bygglagens bestämmelser om varsamhet och förbud mot förvanskning.
Läs mer om kulturmiljövärden och begrepp
Syftet med programmet är att tillvarata och utveckla de kulturhistoriska värdena i samhällsplaneringen, och lyfta fram den rika resurs som kulturmiljön är, både för oss som bor här och för turism- och besöksnäringen. Syftet är också att främja utvecklingen mot ett långsiktigt hållbart samhälle.
Byggnader och områden som är yngre än från 1980 är inte medtagna i kulturmiljöprogrammet.
Etapp 1 - Östersunds centrum
Etapp 1 av kulturmiljöprogrammet berör Östersunds centrum. Kommunfullmäktige antog programmet den 20 mars 2014.
Här kan du läsa etapp 1 av kulturmiljöprogrammet
Vill du hellre ladda ner en PDF kan du göra det här.
Etapp 2 - yttre stadsdelar och tätorter, samt etapp 3 - landsbygden
Etapp 2 berör Östersunds yttre stadsdelar samt sex tätorter i kommunen - Brunflo, Lit, Häggenås, Tandsbyn, Fåker och Orrviken.
En viktig del inför arbetet med etapp 2 har varit att uppdatera kunskapsunderlaget, som tidigare inte funnits samlat utan varit spritt i en rad olika dokument, utredningar och inventeringar.
Etapp 2 av kulturmiljöprogrammet tar sin utgångspunkt i det kvalitetsförbättrade kunskapsunderlag som nu samlats ihop. Både hela bebyggelseområden och enstaka byggnader har värderats.
Den tredje etappen i kulturmiljöprogrammet handlar om landsbygden i Östersunds kommun och planeras kunna antas av kommunfullmäktige under 2018.
Etapp 2 och 3 av kulturmiljöprogrammet kommer att samrådsbehandlas under våren 2021.
Byggnadsinventering och klassificering
Konsekvensbeskrivning