- Östersund.se
- / Information om coronavirus
- / Coronainformation för företagare
Coronainformation för företagare
Här hittar du information om vilket stöd ditt företag kan få från kommunen och tips på var du kan vända dig för mer information.

Samlad företagarinformation
Med anledning av coronaviruset har Verksamt samlat viktig information till dig som är företagare. Sidorna uppdateras löpande.
Samlad information till företag till följd av coronaviruset - Verksamt
Hit kan du vända dig
Näringslivskontoret
Om du behöver stöd så kan du kontakta kommunens näringslivskontor. Näringslivskontoret svarar på frågor och lotsar dig som företagare till rätt part i olika frågor.
Ni når oss via: foretagslots@ostersund.se
Regionens coronastöd
Region Jämtland Härjedalen erbjuder flera företagsstöd som specifikt syftar till att mildra coronakrisens negativa effekter.
Vanliga frågor och svar
Hitta information
Vem på kommunen kan jag kontakta om jag har frågor om företagande och näringsliv?
Svar: Då kan du kontakta kommunens näringslivskontor. Näringslivskontoret finns tillgängligt för att svara på frågor och lotsa företagen till rätt part i olika frågor.
Ni når oss via foretagslots@ostersund.se
Var kan jag hitta mer information som kan hjälpa mig och mina medarbetare i samband med corona?
Svar:
- Almi
Regeringen har fattat beslut att öka Almis lånefond där företag kan få utökat stöd. - Arbetsrättsliga frågor
Vid arbetsrättsliga frågor hänvisar vi till respektive medlemsorganisation. - Bygga, bo och miljö
Om du behöver ta kontakt när det gäller el, miljö, avfall med mera finns snabba länkar här. - Folkhälsomyndigheten
Information och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. - Företagarna
Här samlar Företagarna artiklar som berör corona-pandemin och hur den påverkar svenska småföretagare. - Försäkringskassan
Information om bland annat sjuklönekostnader, karensavdrag, smittbärarpenning, sjukpenning, vård av sjukt barn med mera. - Handelskammaren
Här finns samlad information som berör corona-pandemin där företag kan få hjälp. - Krisinformation.se
Krisinformation från svenska myndigheter. - Regeringskansliet
Här finns information från regeringen gällande bland annat stöd till företagare. - Skatteverket
Anstånd för företag att betala in arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt (skattekrediter). - Svenskt Näringsliv
Svenskt näringsliv för dialog med regeringen angående de negativa konsekvenserna corona medför för svenska företagare. Här kan du läsa om Svenskt Näringslivs ståndpunkter. - Tillväxtverket
Information om korttidspermittering. Korttidspermittering innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får 90 procent av lönen. - Verksamt.se
Verksamhet.se har sammanställt en lista över var du vänder dig när det gäller anstånd med betalning av skatt, korttidspermittering, finansiellt stöd från Riksbanken med mera.
Ekonomiskt stöd
Mitt företag har betalningssvårigheter, kan jag söka uppskov med avgifter och skatter?
Svar: Företag kan få uppskov med betalning av olika avgifter och skatter under en viss period.
Vart vänder jag mig som företagare för utökade låne- och garantimöjligheter?
Svar: Regeringen har presenterat åtgärder för att mildra virusutbrottets effekter på svenska jobb och företag.
- Lånegaranti
Regeringen föreslår att små och medelstora företag som till följd av coronaviruset fått ekonomiska svårigheter ska få möjlighet till statlig lånegaranti.
Läs mer om lånegaranti på regeringens webbplats - Almi
För att möta företagens behov har regeringen fattat beslut om att förstärka Almis lånefond. Almi får också extra resurser för att kunna möta det snabbt ökande antalet företag som vänder sig till Almi.
Läs mer om lånefonden på Almis webbplats - Svensk Exportkredit
Svensk Exportkredits låneram ökas och kan användas till att ge ut både statsstödda och kommersiella krediter till svenska exportföretag.
Läs mer på Svensk Exportkredit - Exportkreditnämnden
Exportkreditnämndens har nya garantier för företag i alla storlekar samt underleverantörer till exporterande företag.
Läs mer på Exportkreditnämnden - Riksbanken
Riksbanken meddelat att de lånar ut mer pengar till företagen via bankerna för att säkerställa kreditförsörjningen.
Läs mer i Riksbankens pressmeddelande. - Företagsakuten
Riksgälden ställer ut kreditgarantier för utlåning till i första hand små och medelstora företag i Sverige som drabbas ekonomiskt av coronaviruset men som för övrigt är livskraftiga. Riksgälden ställer ut garantin till banker och kreditinstitut som i sin tur lånar ut till företagen.
Läs mer om Företagsakuten hos Riksgälden
Kan krisdrabbade företag söka ekonomiskt bidrag hos kommunen?
Svar: Kommunen har inga bidrag som krisdrabbade företag kan söka. Verksamt.se har en bra sammanställning för dig som företagare på alla åtgärder som tillfälligt beslutats med anledning av coronaviruset.
Kan mitt företag få tillfällig rabatt för hyreskostnaden?
Svar: För att mildra de ekonomiska konsekvenserna av den ökade smittspridningen föreslår regeringen att det statliga stödet när vissa lokalhyresgäster får rabatt på hyran som togs fram våren 2020 återinförs för ytterligare tre månader, januari-mars 2021. Stödet är tillfälligt och riktar sig till företag inom vissa utsatta kundnära branscher som fått ekonomiska svårigheter med anledning av pandemin.
Försäljning av mat
Vad är det för regler som gäller för restaurang, café och bar?
Svar: Den 1 juli 2020 fick Sverige en ny lagstiftning som reglerar trängsel på restauranger, caféer och liknande. Den nya lagen heter Lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Den nya lagstiftningen innebär bland annat att kommunerna nu tar över ansvaret för tillsyn av serveringar från smittskyddsläkare. Utifrån lagen har Folkhälsomyndigheten tagit fram föreskrifter och allmänna råd.
Vem gäller reglerna för?
Reglerna gäller för den som driver ett serveringsställe. Med serveringsställe menas en plats där det bedrivs näringsverksamhet som består av att servera mat eller dryck till allmänheten och där möjlighet ges till förtäring på plats. Ordet näringsverksamhet tar sikte på att syftet med verksamheten är att gå med vinst.
Förändringar i regelverket
Den 24 december 2020 ändrades Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen (HSLF-FS 2020:37). Nedan anges den mest betydande förändringen:
- Antalet besökare i ett sällskap som placeras vid samma bord får högst uppgå till fyra personer. Om den grupp som besöker serveringsstället består av fler än fyra personer ska den som driver serveringsstället dela upp sällskapet i mindre grupper.
(Tidigare förändringar: 30 november 2020)
Förbud mot servering av alkohol vissa tider på dygnet
Det råder även begränsningar att servera alkohol enligt förordningen (2020:956) om tillfälligt förbud mot servering av alkohol. Mellan klockan 22.00 och klockan 11.00 gäller förbud mot sådan servering av alkohol som omfattas av alkohollagen (2010:1622). Fram till 7 februari 2021 gäller en ytterligare skärpning. Då får servering av alkoholdrycker ske senast klockan 20.00.
Regeringens förordning om tillfälligt förbud mot servering av alkohol (2020:956)
För mer information:
- Informationsfolder från Miljö och Hälsa
- Länsstyrelsens webbplats
- Folkhälsomyndighetens information till restauranger och krogar under coronapandemin
- Folkhälsomyndigheten har också frågor och svar om nya regler för restauranger, krogar med mera.
Om du har frågor eller funderingar är du också välkommen att kontakta Miljö och Hälsa på telefon 063-14 30 00 eller e-post miljoochhalsa@ostersund.se
Anslag:
Anslag att skriva ut om hur gäster kan minska smittspridning:
Mitt företag vill erbjuda hemleverans av mat. Vad ska vi tänka på?
Svar: Om ditt företag vill erbjuda hemleverans av mat är det viktigt att du skyddar livsmedlen och säkerställer säker hantering även under transporten. Här följer några punkter som ni livsmedelsföretagare behöver komma ihåg när det gäller just hemkörning:
- Maten ska vara packad eller omsluten på ett sätt så att den skyddas mot kontaminering (förorening).
- Ta hänsyn till variationer i utomhustemperaturen. Den får inte leda till att livsmedel transporteras i för hög eller för låg temperatur. Vid kortare transporter kan det för varm mat räcka med en värmeisolerande väska och för kall mat en isolerad låda med kylklamp.
- Livsmedelsverksamheten ska alltid kunna svara på frågor om matens innehåll. Du behöver särskilt säkerställa att du kan återge allergener korrekt till din kund.
- Ett företag som fraktar livsmedel kontinuerligt och organiserat är att betrakta som livsmedelsföretag och får inte lov att bedrivas utan att först ha anmält verksamheten till Miljö och hälsa.
Hör av dig till oss på Miljö och hälsa om du vill komma igång med hemleverans på 063‑14 30 00 knappval 3.
Personalfrågor
Hur gör jag för att avgöra om min medarbetare är samhällsviktig?
Svar: Det är inte kommunen som avgör om en vårdnadshavare är samhällsviktig utan arbetsgivaren. Om du som arbetsgivare har frågor om vad som är samhällsviktig tjänst så ska du vända sig till Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap för mer information.
Läs mer om hur man avgör vem som har en samhällsviktig tjänst
Vart vänder jag mig som företagare vid arbetsrättsliga frågor?
Svar: Vid arbetsrättsliga frågor kan du kontakta respektive medlemsorganisation.
Vart vänder jag mig som företagare vid frågor om sjuklönekostnader, karensavdrag, vård av sjukt barn med mera?
Jag vill söka stöd för korttidsarbete för mina anställda. Var vänder jag mig?
Svar: Korttidsarbete, tidigare kallat korttidspermittering, innebär att en anställd går ner i arbetstid och lön istället för att du behöver säga upp personen. Det betyder att du kan minska den anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden. Du kan söka stödet och läsa om reglerna kring detta hos Tillväxtverket.
Minska smittspridning
Vad bör butiker, köpcentrum och gallerior göra för att minska smittspridningen?
Svar: Från och med 10 januari gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Lagen reglerar nedanstående områden:
- Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
- Platser för privata sammankomster
- Badhus, gym- och sportanläggningar
- Handelsplatser
Länsstyrelsen kontrollerar att regler kopplade till lagen följs. Har du som företagare funderingar, så är du välkommen att vända dig till Länsstyrelsen.
Kontakt
- För mer information är du välkommen att vända dig till kommunens kundcenter som besvarar din fråga eller hjälper dig vidare.
- Kundcenter
- 063-14 30 00
- kundcenter@ostersund.se