Tips för dig 70+ under coronakrisen

Det är jobbigt att vara ensam, inte minst som äldre nu när social distansering gör att många är isolerade under coronatider. Här hittar du tips på aktiviteter, stöd och annat som kan vara viktigt för att må bra och ta hand om hälsan.

Viktigast just nu

 • Visa hänsyn och solidaritet genom att följa de råd och anvis­ningar som myndigheterna ger för att förhindra smitt­sprid­ning. Skydda dig och andra genom att följa Folk­hälso­myndig­hetens råd om att hålla avstånd, tvätta händerna med mera.

 • Håll fast vid fysisk aktivitet, försök träffa andra på ett säkert sätt och var social digitalt. Fortsätt göra saker som ger energi och glädje. Om det är svårt eller om känner du oro är det viktigt att du försöker att identifiera vad det är som ger ångest/oro och eventuellt söka stöd.

Sju snabba tips!

Här kommer några tips på vad du kan göra för att minska känslan av ensamhet och ta hand om din hälsa:

 • Ta en promenad och njut av vårsolen! Låt det bli en del av din vardagliga rutin, även de dagar då solen inte skiner. Stäm gärna träff med någon bekant men håll avståndet.
 • Även om du är inomhus mesta delen av tiden är det viktigt att få till daglig rörelse - se rubriken "Tips på bra träning" här nedanför.
 • Bibehåll vardagsrutiner som gör att du mår bra och försök att variera de aktiviteter du gör så att du hittar en bra balans i vardagen.
 • Ta kontakt med någon du inte pratat med på länge. Vi kan alla hjälpas åt att visa omtanke och höra av oss extra mycket till varandra.
 • Fika med en bekant hemifrån. Om du har en telefon med högtalare eller tillgång till surfplatta eller dator kan du passa på att fika med en bekant även om ni inte kan träffas.
 • Upptäck nya radio- och TV-program och ta del av kultur digitalt.
 • Tänk på att kommunens mötesplatser åter är öppna. Men du som vill besöka en mötesplats behöver föranmäla besöket till mötesplatsledaren

Hjälp med inköp av mat med mera

Vid månadsskiftet juni-juli 2021 upphörde Röda korsets, Svenska kyrkans och kommunens gemensamma insats med matinköp till personer i riskgrupp. Anledningen är att målgruppen vid det laget är färdigvaccinerad, och att den särskilda insatsen därmed inte längre behövs.

Mer om mat för äldre

Råd om bra mat för dig som är äldre Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Beställ portionsmat

Aktivera dig

Kom igång med videosamtal

Digitala möten kan vara ett verktyg för att minska ensamheten. Här har vi skapat enkla manualer för hur du kommer igång med skype på dator eller telefon.

Manual Skype för dator Pdf, 921.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Manual Skype för telefon Pdf, 526.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Östersunds kommun har tyvärr inte möjlighet att erbjuda support om du "kör fast" i manualen. Kanske har du någon anhörig att kontakta för stöd? Men kom ihåg - försök att lösa det per telefon!

Seniorsurfarna

Just nu finns även en serie som heter Seniorsurfarna som ger många exempel på möjligheter med att använda internet. Du kan ta del av Seniorsurfarna genom den här länken till Svt Play Länk till annan webbplats.

- Vi uppmanar även närstående att stödja sina föräldrar, mor och farföräldrar eller grannar att nyttja internet och digitala tekniker. Tillsammans kan vi hjälpas åt att motverka isolering och ensamhet, säger Magnus Zingmark, ansvarig för det hälsofrämjande arbetet på Vård- och omsorgsförvaltningen.

Dataprata - ny gratistjänst som hjälper dig att komma igång med videosamtal

Dataprata är en webbplats som ska hjälpa äldre och andra datorovana personer att ha kontakt med sina anhöriga trots social isolering. Sajten känner av vilken enhet användaren har, ger tydliga steg-för-steg-instruktioner för att komma igång och hjälper till att starta upp de vanligaste apparna för videoträffar. Sajten är enkelt uppbyggd och har extra tydliga knappar och text.

Till Dataprata Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips på digitala aktiviteter från SPF-seniorerna

Tips på digitala aktiviteter från SPF-seniorerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du någon anhörig på någon av kommunens särskilda boenden?

Ta reda på vilka möjligheter vårdboendet har för digitala möten, så som skype eller andra web-möten där man kan se och höra varandra. På så sätt kan ni till exempel fika, äta middag och se på TV tillsammans. Kontakta det aktuella boendet och hör dig för.

Tips på bra träning

Kommunens träningsfilmer

I samband med att förebygga fallskador har Östersunds kommun tagit fram träningsfilmer som också fungerar bra som allmän träning för att hålla igång. Här presenterar vi olika träningsfilmer med bra övningar för styrka och balans.

Håll dig fysiskt aktiv med hjälp av kommunens träningsfilmer

Träningsprogram på 1177.se

Filmer: Träna hemma - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Friskis seniorjympa med stol

Onlineträning med Friskis och svettis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hemmagympa med SVT

SVT1 kör även skonsam hemmagympa varje vardagsmorgon cirka 09.40. Tiden varierar något.

Tips hur du förhindrar fallolyckor

Här hittar du filmer med tips hur du minskar risken för att ramla och skada dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hemleverans av böcker

Östersunds bibliotek erbjuder hemleverans av låneböcker till dig som är över 70 år eller tillhör en riskgrupp.

Det finns tre olika sätt att beställa hemleverans:

Gå på digital konsert, teater eller museum

Kulturarenan är en samlingsplats för kultur online för dig som har svårt att själv söka dina kulturupplevelser. Här finns musik, dans, bildkonst, litteratur och andra uttryck från våra främsta scener. Kulturarenan drivs av Betaniastiftelsen i samverkan med kultur- och vårdaktörer över hela landet.

Gör ett digitalt studiebesök på konsert, teater eller museum:

Uteliv och naturupplevelser

I och runt Östersund finns många fina utflyktsmål.

Här hittar du mer information om utflyktsplatser och naturreservat

Behöver du någon att prata med?

Kommunens samtalslinje

I samband med coronaviruset har kommunens kuratorer öppnat en samtalslinje för dig som behöver någon att prata med.

Observera att denna samtalslinje inte är någon sjukvårds­rådgivning, endast samtalsstöd.

Kuratorerna finns tillgängliga på telefon;

 • måndag-torsdag 10-15
 • fredag 10-14

Om du inte får svar går det bra att lämna meddelande på röstbrevlåda så ringer de upp så snart de kan.

Cecilia Barcheus Bergman, telefon: 063-14 37 80
Helena Söderlund, telefon: 063-14 02 83

Samtalsstöd i länet

Cirka 15 legitimerade psykoterapeuter arbetar ideellt genom att ta emot samtal från länsinnevånare som på något sätt drabbats av Corona och behöver få prata om det Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Äldrelinjen

Finns till för dig som är över 65 och längtar efter någon att prata med. Prata med någon av deras volontärer, vardagar 8-19 och helger 10-16.

Telefon: 020-22 22 33

Röda korsets stödtelefon

Röda korset har startat en stödtelefon för dig som känner dig orolig eller ensam.

Telefon: 0771-900 800
Öppet måndag till fredag 12.00-16.00.

Stöd för olika åldrar

Här hittar du samlad information för olika åldrar och målgrupper med råd, tips och länkar kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våld och hot

Vid akut hjälp på grund av våld, miss­handel, över­grepp och brott – kontakta SOS Alarm, telefon­nummer 112. Är du orolig att ett barn far illa – läs vad du kan göra på sidan "Om barn eller unga far illa".

Vanliga frågor och svar

Hjälp med inköp för riskgrupper

Vid månadsskiftet juni-juli 2021 upphör Röda korsets, Svenska kyrkans och kommunens gemensamma insats med matinköp till personer i riskgrupp. Anledningen är att målgruppen vid det laget är färdigvaccinerad, och att den särskilda insatsen därmed inte längre behövs.

Stöd under isoleringen

Vart kan jag vända mig om jag känner mig ensam?

Svar: I samband med coronaviruset har kommunens kuratorer öppnat en samtalslinje för dig som behöver någon att prata med.

Observera att denna samtalslinje inte är någon sjukvårds­rådgivning, endast samtalsstöd.

Kuratorerna finns tillgängliga på telefon;

 • måndag-torsdag 10-15
 • fredag 10-14

Om du inte får svar går det bra att lämna meddelande på röstbrevlåda så ringer de upp så snart de kan.

Cecilia Barcheus Bergman, telefon: 063-14 37 80
Helena Söderlund, telefon: 063-14 02 83

Mer tips om samtalsstöd och saker du kan göra för att må bra under isoleringen hittar du på sidan Tips för dig 70+ under coronakrisen

Var kan jag få stöd som anhörig när jag har en närstående med demens hemma?

Svar: Demensteamet finns till för anhörig till någon med sviktande minnesfunktion. De erbjuder anhörigstöd i grupp och individuellt, gör hembesök och håller föredrag. I deras uppdrag ingår att handleda och utbilda anhöriga kring demenssjukdom, bemötande och minneshjälpmedel.

Kontaktuppgifter:

Meta Aringstam, sjuksköterska, 063-14 46 45

Helena Söderlund, Kurator, 063-14 02 83

Åsa Hannerz, Arbetsterapeut, 063-14 31 40

Öppet vardagar klockan 8.00-17.00. Om de inte svarar går det bra att lämna meddelande på röstbrevlåda så ringer de upp så snart de kan.

Besök på boenden

Får jag besöka ett särskilt boende eller LSS-boende där det finns personer över 70 år?

Svar: Den 1 oktober upphörde besöksförbudet inom särskilda boendeformer, men pandemin är inte över.

Läs mer om hur du kan hålla kontakten utan fysiska besök Länk till annan webbplats.

Om du besöker någon person vid särskilt boende eller i LSS-bostad för äldre är det följande riktlinjer som gäller:

 • Du ska kontakta ansvarig chef för att planera och boka besöket under vardagar dagtid. Besöket kan genomföras på dagtid, kväll eller helg men det ska vara bokat och godkänt under vardagstid.
 • Du får inte ha några förkylningssymtom vid besöket.
 • Ytterdörren till boendet är låst när du kommer och personal kommer att fråga dig om du har några symtom enligt en speciell checklista.
 • Tvätta händerna inför, under och efter besöket.
 • Du ska använda munskydd under besöket efter anvisning av personal.
 • Du ska gå direkt till den du ska besöka och vara i personens lägenhet. Du får inte vistas i några andra personers lägenheter eller allmänna utrymmen. Håll fysiskt distans.
 • Om du vistas utomhus till exempel går en promenad med den som bor på särskilt boende, ska du hålla fysisk distans.

Besök hos färdigvaccinerade

För personer som fått 2 doser vaccin för mer än 3 veckor sedan gäller följande:

 • Vaccintionen gör det möjligt att ta emot besök i den egna lägenheten, eller utomhus, utan speciella smittförebyggande åtgärder som exempelvis munskydd
 • Besökare ska även fortsatt ha god handhygien
 • Det går bra att komma sina anhöriga fysiskt nära en kort stund, för exempelvis en kram, men rekommendationen är fortfarande att hålla 2 meters avstånd
 • OBS! Munskydd och andra restriktioner gäller även fortsatt i gemensamma utrymmen och till/från den egna lägenheten

Får jag besöka ett LSS-boende där det inte bor någon över 70 år?

Svar: När det gäller besök på boenden där det bor personer under 70 år ska du följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer som är att:

 • du ska vara helt symtomfri,
 • hålla avstånd,
 • tvätta händerna

Besöket sker i din närståendes lägenhet eller annan angiven plats. Känner du dig osäker på vad som gäller för det boende du ska besöka är du välkommen att kontakta enhetschef för boendet.

Åtgärder för att minska smittspridningen

Vad gör hemtjänsten för att begränsa antalet personal som besöker en och samma vårdtagare/medborgare?

Svar: Hemtjänsten arbetar alltid med att ha så hög kontinuitet som möjligt. Det vill säga att så få medarbetare som möjligt arbetar mot samma medborgare.

När det är smitta (till exempel vinterkräksjuka, covid-19 och så vidare) så genomför man ”kohort-vård”. Det innebär att personal som besöker smittade inte går in till friska medborgare. Vi har också högt fokus på våra basala hygienrutiner.

Skyddar sig hemtjänstpersonalen med handsprit vid hembesök?

Svar: Ja det gör de. Hemtjänstpersonalen har alltid (även i vanliga fall) tillgång till, och ska alltid använda, handsprit när de besöker medborgare.

Varför använder inte all personal inom vård och omsorg munskydd i tjänst?

Svar: Munskydd används i förebyggande syfte av personal när tillräckligt avstånd inte kan hållas till den person som behöver vård/omsorg. Munskydden används inom vård-och omsorgsförvaltningens samtliga verksamheter.

Finns det tillräckligt med skyddsutrustning för kommunens vård- och omsorgspersonal?

Svar: Vård- och omsorgspersonalen använder full skyddsutrustning så fort det finns misstanke om covid-19 - smitta hos en medborgare. Det är viktigt för att skydda sig själva och inte föra smitta vidare till andra medborgare.

Det finns god tillgång till skyddsutrustning i Vård- och omsorgsförvaltningens lager och lagret fylls på kontinuerligt.

I filmen nedan får du möta några av kommunens medarbetare som fixade skyddsutrustning dygnet runt under den mest hektiska perioden i våras.

Hur blir det med färdtjänstresor?

Svar: Med anledning av covid-19 så fattades ett ordförandebeslut i Tekniska nämnden om att vi låter färdtjänstresande åka färdtjänsttaxi ensamma. Detta då vi tolkar dem som en riskgrupp. Östersunds taxi har fått dessa riktlinjer. Beslutet gäller från och med 23 mars 2020.

Är kommunens mötesplatser (för i huvudsak äldre och personer med funktionsnedsättning) öppna?

Svar:

Mötesplatserna (utom Fagerbacken 28 D) är öppna men med fortsatta restriktioner.

De grundläggande restriktionerna gäller även för dig som är vaccinerad:

 • Stanna hemma vid symptom
 • Håll avstånd till andra
 • Tvätta händerna

Kontakta mötesplatsledaren för information om vilka aktiviteter vi har just nu.

Inför besöket behöver du föranmäla dig.

Välkomna!

Håller Daglig verksamhet öppet?

Svar:

Daglig Verksamhet har tills vidare öppet i anpassad omfattning till följd av corona-pandemin. Vi utvärderar hela tiden utvecklingen, och anpassar oss efter den.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-07-01