Tips för dig 70+ under coronakrisen
Det är jobbigt att vara ensam, inte minst som äldre nu när social distansering gör att många är isolerade under coronatider. Här hittar du tips på aktiviteter, stöd och annat som kan vara viktigt för att må bra och ta hand om hälsan.
Viktigast just nu
- Visa hänsyn och solidaritet genom att följa de råd och anvisningar som myndigheterna ger för att förhindra smittspridning. Skydda dig och andra genom att följa Folkhälsomyndighetens råd om att hålla avstånd, tvätta händerna med mera.
- Håll fast vid fysisk aktivitet, försök träffa andra på ett säkert sätt och var social digitalt. Fortsätt göra saker som ger energi och glädje. Om det är svårt eller om känner du oro är det viktigt att du försöker att identifiera vad det är som ger ångest/oro och eventuellt söka stöd.
Sju snabba tips!
Här kommer några tips på vad du kan göra för att minska känslan av ensamhet och ta hand om din hälsa:
- Ta en promenad och njut av vårsolen! Låt det bli en del av din vardagliga rutin, även de dagar då solen inte skiner. Stäm gärna träff med någon bekant men håll avståndet.
- Även om du är inomhus mesta delen av tiden är det viktigt att få till daglig rörelse - se rubriken "Tips på bra träning" här nedanför.
- Bibehåll vardagsrutiner som gör att du mår bra och försök att variera de aktiviteter du gör så att du hittar en bra balans i vardagen.
- Ta kontakt med någon du inte pratat med på länge. Vi kan alla hjälpas åt att visa omtanke och höra av oss extra mycket till varandra.
- Fika med en bekant hemifrån. Om du har en telefon med högtalare eller tillgång till surfplatta eller dator kan du passa på att fika med en bekant även om ni inte kan träffas.
- Upptäck nya radio- och TV-program och ta del av kultur digitalt.
- Tänk på att kommunens mötesplatser åter är öppna. Men du som vill besöka en mötesplats behöver föranmäla besöket till mötesplatsledaren
Få hjälp med inköp av mat med mera
Östersunds kommun har lanserat en e-tjänst och ett telefonnummer där du som är över 70 år eller tillhör en riskgrupp kan anmäla behov av hjälp med inköp av mat, hygienartiklar, medicin med mera. Hjälpen är gratis. Varorna betalar du i efterhand med Swish eller faktura.
Klarar du av att använda e-tjänsten så gör gärna det. Annars går det också bra att ringa på telefonnumret nedan.
- Stöd för personer i riskgrupp (e-tjänst)
- Telefon: 063-14 42 25
Ha inköpslistan redo! Vår ambition är att leverera varorna till dig inom 48 timmar.
Mer om mat för äldre
Aktivera dig
Behöver du någon att prata med?
Kommunens samtalslinje
I samband med coronaviruset har kommunens kuratorer öppnat en samtalslinje för dig som behöver någon att prata med.
Observera att denna samtalslinje inte är någon sjukvårdsrådgivning, endast samtalsstöd.
Kuratorerna finns tillgängliga på telefon;
- måndag-torsdag 10-15
- fredag 10-14
Om du inte får svar går det bra att lämna meddelande på röstbrevlåda så ringer de upp så snart de kan.
Cecilia Barcheus Bergman, telefon: 063-14 37 80
Helena Söderlund, telefon: 063-14 02 83
Samtalsstöd i länet
Äldrelinjen
Finns till för dig som är över 65 och längtar efter någon att prata med. Prata med någon av deras volontärer, vardagar 8-19 och helger 10-16.
Telefon: 020-22 22 33
Röda korsets stödtelefon
Röda korset har startat en stödtelefon för dig som känner dig orolig eller ensam.
Telefon: 0771-900 800
Öppet måndag till fredag 12.00-16.00.
Stöd för olika åldrar
Våld och hot
Vid akut hjälp på grund av våld, misshandel, övergrepp och brott – kontakta SOS Alarm, telefonnummer 112. Är du orolig att ett barn far illa – läs vad du kan göra på sidan "Om barn eller unga far illa".